La Vanguardia (Català-1ª edició)

Francesc Torralba i Teresa Forcades, diàleg sense prejudicis

-

Em plauen les persones que dialoguen sense prejudicis enquistats i que estan obertes a canviar de visió si els arguments que reben són més persuasius que els que han forjat”. Aquesta opinió, que contradiu el que veiem sovint als debats dels polítics, a les tertúlies dels mitjans o a les polèmiques de les xarxes, procedeix d’un llibre que és tot un regal de Nadal: Estimat Francesc, estimada Teresa. Epistolari, que acaba de publicar Pagès editors.

Francesc Torralba (1967), doctor en filosofia, teologia i pedagogia, professor de la Universita­t Ramon Llull, i Teresa Forcades (1966), doctora en medicina i teologia, monja benedictin­a al Monestir de Sant Benet de Montserrat, s’han intercanvi­at un seguit de cartes entre el 19 de setembre del 2019 i l’11 de gener del 2021 en què es pot qualificar com un diàleg intens, intel·ligent, allunyat del soroll i de les presses, que s’ha de llegir pausadamen­t. No hi parlen de política, ni de les qüestions vaticanist­es, ni de les polèmiques tan habituals i repetitive­s a l’entorn del celibat, l’avortament, el paper de la dona o els abusos, ni per descomptat del procés o de les vacunes, que tant de temps ens han manllevat en aquest període.

De què va, doncs, aquesta correspond­ència? De qüestions més trascenden­tals, dels grans interrogan­ts de la persona, de com entendre el món des de la nostra petitesa.

N’hi ha prou repassant els títols de les set temàtiques que han anat analitzant en les diferents cartes, per veure cap a on va : “Conèixer-se a un mateix: missió impossible?”, “La saviesa de la humilitat”, “Viure en comunitat: és només per a uns quants?”, “Actua Déu en el món? Com?”, “La receptivit­at no té res a veure amb la passivitat”, “Lliures? Per a què?” i “La magnitud del mal en el món”. Al llibre potser hi manca una introducci­ó que expliqui el perquè d’aquest exercici i les regles que tots dos ens van imposar, però tant li fa perquè es van endevinant.

És, doncs, una confrontac­ió dialèctica en què tant Torralba com Forcades accepten com ells mateixos diuen un “despullame­nt intel·lectual i emocional, si cal”.

Se’n podrien treure moltes reflexions, però ens quedem només amb dues: “Amb el temps he comprès que pregar és escoltar el que Déu vol de mi a cada instant”, escriu Teresa Forcades. “La fe és, en el fons, un procés d’acollida, com un acte d’hospitalit­at”, contesta Francesc Torralba. ●

 ?? MANÉ ES INOSA ?? Francesc Torralba
MANÉ ES INOSA Francesc Torralba
 ?? LE  GARCIA ?? Teresa Forcades
LE GARCIA Teresa Forcades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain