La Vanguardia (Català-1ª edició)

De Rosalía a l’adeu de Serrat

-

44. Jorge ibalta

La Mapfre de Madrid dedica al febrer una gran mostra a la seva fotografia, amb imatges del barri xino de Barcelona incloses.

45. Ellen Gallagher

Raça, identitat i transforma­ció a través d’obres en què es barregen la biologia marina i el comerç d’esclaus. Al Centro Botín de Santander.

46. Una ciutat de usicals

Barcelona continuarà presa per musicals: a Billy Elliot, Cantando bajo la lluvia o Fama se sumen al febrer al Condal La filla del mar, sobre el clàssic de Guimerà. També continuen les funcions d’El guardaespa­ldas al Coliseum, on al febrer agafarà el relleu La Cubana amb Adeu, Arturo. I al Poliorama, hi anirà The opera locos, Max al musical.

47. Ho enatge a Benet i Jornet

El dramaturg és recordat al TNC amb Desig (27/I), dirigida per Sílvia Munt, i amb propostes com la que dirigirà Sergi Belbel a la Beckett al juny, Estiu ardent, la seva última obra.

48. Dos clàssics al Lliure

Roger Bernat recupera l’històric muntatge de Fabià Puigserver del clàssic de Guimerà Terra baixa (18/II). Pau Carrió adapta i dirigeix Crim i càstig, la novel·la de Dostoievsk­i, amb Pol López (23/II).

49. Atac a la discoteca Pulse

Dirigida per Josep Maria Mestres i interpreta­da per Emma Vilarasau, La Villarroel recupera L’oreneta, de Guillem Clua, que reflexiona sobre l’atemptat contra la discoteca LGTBI d’Orlando el 2016 (18/II).

50. El sentit de la vida i l’art

La Biblioteca de Catalunya presenta al març Abraçades insuportab­lement llargues, d’Ivan Viripaev, dirigida per Ferran Utzet. La Perla 29 representa el mateix mes a París 28 i mig, creat i dirigit per Oriol Broggi.

51. Pardo Bazán i Beckett

El Romea presenta Cigarreras, sobre la novel·la La tribuna de l’autora gallega, amb el rerefons de la caiguda de la monarquia i la proclamaci­ó de la I República (22/II). I al març arriba, amb direcció de Sergi Belbel, Final de partida, estrenada a Temporada Alta, amb els mateixos protagonis­tes que va dirigir Rosa Novell el 2005: Jordi Boixaderas i Jordi Bosch.

52. Isabella ossellini

La cèlebre actriu tornarà al teatre Akadèmia al maig amb les seves conferènci­es espectacle sobre el comportame­nt sentimenta­l i sexual dels animals.

53. El Góle

Alfredo Sanzol dirigeix al Centro Dramático Nacional aquesta obra de Juan Mayorga sobre el poder de les paraules en què la dona d’un malalt memoritza un text perquè el seu marit continuï vivint.

54. Ha let

Persones amb síndrome de Down prenen l’escenari del Centro Dramático Nacional per compartir anhels i frustracio­ns en una versió de Hamlet per la peruana Chela de Ferrari.

55. Fa ilie

El suís Milo Rau aplega al Conde Duque una família d’actors per donar vida a una altra que es va suïcidar col·lectivamen­t a Calais.

56. Principian­ts

Andrés Lima dirigeix als Teatros del Canal aquest relat sobre l’amor de Raymond Carver.

57. Una costella sobre la taula: Pare

Angèlica Liddell afronta als Teatros del Canal la mort del seu pare i al problema de la semblança.

58. Els segrestado­rs del llac Chie see

Mario Gas dirigeix als Teatros del Canal una comèdia negra d’Alberto Iglesias amb un segrest en què és difícil distingir entre víctima i delinqüent.

58. Jo soc el onstre que us parla

El sociòleg Paul B. Preciado pren el Conde Duque amb un monòleg sobre la violència de la psicologia i la psiquiatri­a a les persones homo, trans o intersexua­ls que convida a una nova utopia.

60. Que surti Aristòfane­s!

Joglars celebra 60 anys als Teatros del Canal amb aquesta sàtira contra un món on l’art ha de ser correcte, fàcil i innocu.

Discos 61. Moto a i ( osalía)

L’estrella global il·luminarà el 2022 la continuaci­ó de l’àlbum El mal querer, la primera mostra del qual és La fama, una bachata cantada amb The Weeknd. Rosalía fa la música en què creu.

62. Antònia Font

Després d’un decenni de separació, la banda mallorquin­a va sorprendre anunciant el seu comeback al Primavera Sound.

63. Multitude (Stro ae)

Després de gairebé un decenni de silenci discogràfi­c l’estrella belga torna amb ritmes addictius i lletres conscienci­adores.

yRC Tg3,. a-cd Jgúco’

Triple àlbum de Bowie que inclou sobretot un inèdit de l’any 2001, gravat després d’actuar a Glastonbur­y, amb cançons noves i en què exteriorit­za eufòria i energia. També regravacio­ns de temes menys coneguts.

yPC Tno .aúe ,Tno 3ooTed’

La superestre­lla de pop i r’n’b publicarà The Dawn, amb la difícil missió de calar després de l’èxit del seu impactant After hours.

yyC íazzceoii egv ceà1Zdod ,8g6v Co11’

Cap a vint anys que els Soft Cell, Marc Almond i David Ball, el referencia­l duo de synth-pop, no creaven nou àlbum.

yBC Cazpc iZe ,UqA Túcói’

La cantant i productora britànica té enllestida pera la mixtape Capri sun, de què ja va avançar un tall amb The Weeknd i en què també hi haurà Koreless, El Guincho i Arca.

ySC Tno ég3e aCod c6 ,t1-ci Cgivo11g E Tno xCzgivopi’

L’icònic i eternament jove Costello no para i s’endinsa en el seu jo més personal, centrat en la pèrdua de la innocència.

yíC tpa ,AoFe Joea-oevo’

Quart lliurament d’un combo que aposta pel canvi líric i matisadame­nt sonor –menys guitarres-, sempre fascinant.

BáC ACaca

Segon àlbum, encara sense data ni títol específics, de la cantant i música navarresa, amb Alizzz a la producció, i de què ja s’ha pogut tastar Yo invito.

Cgeàopvi B5C ApcCa-opa 8gZed

Si ho permet l’evolució pandèmica, el polèmic nou format del Primavera Sound (2-12 juny) prendrà Barcelona dos caps de setmana consecutiu­s i 500 actuacions: Massive Attack, Dua Lipa, Nick Cave, Gorillaz, Antònia Font, Tyler, the Creator, Jorja Smith, Maria del Mar Bonet...

B?C Fgae 2aeZo1 8oppav

El Noi del Poble Sec s’acomiadarà dels escenaris amb la gira El vicio de cantar 1965-2022, que arrencarà l’abril a Nova York i la tancarà al Palau Sant Jordi els dies 22 i 23 de desembre.

BEC CC Taeóaea

El músic i cantant presentarà el seu àlbum El madrileño al Palau Sant Jordi (19 de febrer), dins del Sin cantar ni afinar tour.

BRC Tno CZpo

Sembla que per fi la banda de Robert Smith haurà tret el seu esperat nou àlbum amb material inèdit (des del 4:13 Dream del 2008) i que es degustarà al Palau Sant Jordi (10 novembre).

BPC 2apca CpoZha

Fa més de mig segle que la cantant Maria Creuza va cantar amb Vinicius de Moraes al cafè de Buenos Aires La Fusa. D’allà en va sortir un mític àlbum, que recrearà al Teatre Apolo (12 abril)

ByC tivgza

Per fi l’esperada i posposada estrena dels germans Muñoz al Parc del Fòrum, presentant el seu àlbum Fuego (14 maig)

BBC Goi

Per fi aterren a la ciutat (Estadi Olímpic, 14 maig) els històrics Yes, que a més d’interpreta­r íntegramen­t el seu Relayer repassaran clàssics ineludible­s.

BSC Rod ígv Cnc1c Aozzopi

Sinònims de garantia rockera, la presència de la banda california­na (Estadi Olímpic, 7 juny) té l’afegit de la tornada del seu guitarrist­a John Frusciante.

BíC RgàT Uoiv

Can Zam, el festival (30 juny-2 juliol) acollirà il·lustres convidats com Alice Cooper, Kiss, Megadeath o Judas Priest.

SáC Jge x-op

Justin Vernon torna com a Bon Iver (Palau Sant Jordi, 7 nov.) i consagrat com una referència de l’indie folk contempora­ni.

HzopaI daeia c CJicàa à1Kiicàa S5C Aapo11a dmaigi a 8a1héZpó

El festival de Pasqua de Salzburg presenta una producció de Barbazul, de Béla Bartók, amb muntatge escènic de Romeo Castellucc­i i direcció musical de Teodor Currentzis. A l’estiu serà l’artista visual Shirin Neshat que s’ocuparà d’Aída al festival. S?C tivpoea ncivlpcàa a1 Roa1

L’òpera El ángel de fuego, que Prokofiev no va poder veure estrenada en vida per l’ascens del nazisme i la duresa de l’URSS, veurà la llum al març, amb producció de Bieito que trasllada la trama de bruixeria, sexe i religió a la societat pop dels cinquanta.

SEC .gi CZevavóoi dmd1o) 211V

El Liceu brinda dues produccion­s més de La Fura dels Baus, Pelléas et Mélisande i Norma. Sense oblidar la presència de Gustavo Dudamel dirigint La flauta mágica i de la maratonian­a trilogia Mozart-Da Ponte amb Minkowski a la batuta.

SRC boeop àa1oev a1 Aa1aZ

Tot just començar l’any la sala modernista rep la Filharmòni­ca de la Scala amb Riccardo Chailly, i dos dies després celebra una Misa en si menor amb el gran mestre bachiano Thomas Hengelbroc­k i el seu Balthasar Neumann Chor & Ensemble.

SPC Rozvoi do AmAZdcvgpc

Març serà el mes bo per a l’OBC, amb el festival Rakhmànino­v que interpreta­rà amb Denis Kozhuskhin al piano, i La peste de Gerhard, amb Arquillué de narrador. I l’òpera de Händel Amidigi di Gaula per Vespres d’Arnadí, el contrateno­r Xavier Sabata i la soprano Núria Rial.

SyC JapoeégcC c Ae3ugZ

El mestre farà un concert de valsos i polkes des del Musikverei­n de Viena. Martin Schäpfer, nou director del Ballet Estatal de Viena, coreografi­a el vals de Les 1.001 nits des de Schönbrunn. SBC t1 Jg1)gc a1 Roa1

Imprescind­ible la visita del Bolxoi al maig al Real, amb La Bayadère original de Marius Petipa que el 1991 Iuri Gregorovit­x va rescatar i va ampliar.

SSC ATpaC qnae a1 AcàoZ

El Liceu veurà l’esperada Giselle d’Akram Khan per l’English National Ballet de Tamara Rojo.

SíC t)vceàcF

L’Agrupación Señor Serrano proposa al teatre Abadía amb coproducci­ó del Teatro Real l’escenifica­ció de dues misses de Cererols amb el seu poderós dispositiu de cinema en temps real, de Felip IV a Instagram.

íáC .aeia cipao1caea a 2adpcd

Teatros del Canal acull l’Asylum de Rami Be'er i Conde Duque el Love Chapter 2 de Sharon Eyal.

Cxut2A

í5C Jo16aiv

Kenneth Branagh es capbussa en les seves memòries a través d’un coming-of-age en blanc i negre que repassa el moment quan es va enamorar del cinema i els tumultuoso­s anys seixanta a la capital d’Irlanda del Nord.

í?C Tno JavCae

Robert Pattinson amb capa d’heroi de Gotham en una pel·lícula dirigida per Matt Reeves i Zoë Kravitz com a Catwoman.

íEC t1 àa11oHFe do 1ai a1Cai zopdcdai

Guillermo del Toro duu a terme aquest remake de la cinta d’Edmund Goulding del 1947 que explica com un vividor amb una habilitat especial per manipular la gent (Bradley Cooper) topa amb una pitonissa (Cate Blanchett) amb qui entaularà interessos comuns.

íRC Acàgpcào Achha

Cinc anys després d’El hilo invisible, Paul Thomas Anderson torna amb una deliciosa història sobre dos joves que creixen junts i s’enamoren a la Vall de San Fernando el 1973. Una oda vibrant a la joventut que ha aconseguit el National Board of Review a la millor pel·lícula.

íPC 2aàéovn

Denzel Washington i Frances McDormand es posen a les ordres de Joel Coen en aquesta nova versió de la famosa obra de Shakespear­e filmada en un poderós i violent blanc i negre que apunta als Oscars.

íyC Tgz bZeñ 2a-opcàT

Tom Cruise es fica de nou a la pell d’un dels personatge­s clau de la seva carrera, el llegendari pilot Pete Maverick Mitchell, que ara exerceix d’instructor de vol i es veu immers en una lluita amb les seves pors més fondes.

íBC 7oeoàca6po­eca

Ajornada per la pandèmia, el nou d’Álex de la Iglesia va passar pel festival de Sitges i és un slasher adolescent que denuncia l’explosió incontrola­da del turisme en una ciutat tan massificad­a com Venècia.

íSC A-avap ?

James Cameron torna a l’univers de Pandora amb una seqüela que segueix les aventures d’en Jake i la Ney'tiri, que han format una família i han d’abandonar casa seva quan reapareix una antiga amenaça. Kate Winslet s’uneix a un repartimen­t encapçalat per Sam Worthingto­n i Sigourney Weaver.

ííC .gàvgp 8vpaeóo oe o1 CZ1vc9 -opig do 1a 1gàZpa

Benedict Cumberbatc­h s’enfunda una altra vegada el vestit del Hechicero Supremo i sota la batuta de Sam Raimi protagonit­za un film amb “atmosfera de terror” que connectarà amb Bruja Escarlata i Visión.

5ááC qc11opi g6 vno U1gúopCgge

Scorsese i DiCaprio tornen a col·laborar en aquesta història d’una investigac­ió de l’FBI davant una onada d’assassinat­s en misteriose­s circumstàn­cies de nadius de la tribu d’Osage. Robert De Niro i Jesse Plemmons s’uneixen al repartimen­t. ●

 ?? ?? 1
1
 ?? ?? 2
2
 ?? JEENAH MOON / RE!TERS ??
JEENAH MOON / RE!TERS
 ?? ?? E
E
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain