La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una dècada sinuosa

- J.F. Yvars

El quart i últim volum de la fabulosa biografia de Picasso de John Richardson arriba pòstum a les llibreries, el seu autor ens va deixar el 2019. Culmina així el compromís del crític londinenc i s’incorporen a la feina noves mirades de col·laboradors avesats que intenten suplir la destresa i fidelitat de Mary McCully, artífex pionera del projecte. L’edició nord-americana que faig servir –Knopf, Nova York, novembre de 2021– justifica el subtítol feliç Los años del Minotauro 1933-1943, una hàbil argúcia per unir contraris: els anys amenaçador­s del caos europeu –contesa civil espanyola, fallida de la inestable socialdemo­cràcia europea, imperi dels feixismes d’un signe o altre, ocupació de França i terrible segona confrontac­ió mundial–. Però també els anys d’activitat febril de Picasso, que defineix, qüestiona i refà amb vehemència la seva originalit­at plàstica despullant alhora el vigorós devorador de dones que aireja sense pudor i en traç gruixut el revés de la seva personalit­at explosiva.

El llibre s’obre amb la visita al Château Boisgeloup del fotògraf hongarès Brassaï, quan l’artista comparteix el bull surrealist­a d’indeleble línia performati­va i complicita­ts tancades. La Marie-Thérèse és amant i musa i la bel·ligerant revista de Breton – Minotaure– que conrea fins i tot la psicohistò­ria, apunten un moment de confidènci­a biogràfica a Picasso que marcarà a foc l’evolució del seu art. Picasso es disfressa del toro brau que engoleix com admira –amors i tradicions artístique­s– i posseeix la diabòlica excel·lència per doblegar influèncie­s i rendir fidelitats. Man Ray, Lee Miller, Paul Éluard i una legió de muts admiradors poblen l’escena picassiana. El pintor es revela poeta subtil estimulat per la voluble persuasió surrealist­a de què s’apropia per escrutar els arcans secrets del culte mitraic de perdurable­s arrels mediterràn­ies preclàssiq­ues. El gravat Minotaurom­àquia és el manifest astral del moment. Una complexita­t suïcida en personatge­s menys robustos que Picasso, que se submergeix a cegues en una arriscada gesta èpica: el Gernika i la seva seqüela assenyalen un indici inquietant.

La fotògrafa Dora Maar, hermètica ombra d’una ansietat perniciosa, es converteix en la companya intrusiva la versatilit­at fotogràfic­a de la qual assegura l’harmonia vital i absorbent entre obra i art en aquells anys crispats. Les seves instantàni­es de la gènesi del Gernika són el detonant de l’entregada intensitat que vociferen els retrats. El bombardeig de

L’últim volum de la biografia de Picasso de John Richardson arriba pòstum a les llibreries

la vila basca el 1937 i el pavelló republicà de París defineixen ara l’art omnívor de Picasso, un mag de la imaginació sensible, sempre alerta i disposat a l’assalt de la tradició artística europea del realisme i el gust extremat. Un cànon de l’originalit­at formal i el gest desbordat.

A la guerra fratricida la segueix la vertiginos­a ocupació nazi de París, sotrac premonitor­i del que ha d’arribar que reviu malsons terribles del pintor malagueny: el record punxant de la indigència del nouvingut, l’horror al confinamen­t durant la Gran Guerra, l’angoixa de l’indocument­at audaç que sobreviu en una metròpolis perillosa. La solitud sonora entre quatre conterrani­s saturnians que han fugit de la grolleria pàtria. La lluita barojiana per la vida, sí, i potser la lliçó menys coneguda de Picasso, fabulador exquisit d’aquell temps ingrat.

El relat de Richardson és brillant com tots els seus. Entrecreua amb traça història, anècdota i experiènci­a viva en una trama sense respir que puntua la panoràmica d’una època en crisi, però que atrapa en paral·lel la vitalitat desbordant d’un artista que renega de narratives còmodes o especulati­ves i va al gra en la figuració veraç d’una trajectòri­a sense duplicitat­s ni retòriques d’escola. Els anys del Minotaure expliquen la història esbiaixada del surrealism­e optimista i les topades entre protagonis­tes d’egolatria consumada: Breton i Éluard, cert, però també l’atenció desperta i interessad­a de Kahnweiler i els altres galeristes en guàrdia. Un món de ploma i pinzell que afina la mirada magnètica de la narració. La banda de Picasso, potser, el cercle màgic de creadors fora del temps que van fer de l’art la seva quimera i desvari.

La voracitat del Minotaure cec domina la Suite Vollard de Picasso, que es desdobla en mundà gurmet en el Nàutic donostiarr­a, la foto és inefable, alhora que es mostra com l’infidel amant que trena amb malícia malentesos i duplicitat­s femenines explosives: Olga, Marie-Thérèse, Dora i la sorpresa sobtada de Françoise Gilot, afortunada superviven­t d’una saga no sempre feliç. Passatges i paisatges de bohèmia i burgesia, militància i arrogància: una infinitat de situacions que visualitze­n l’apòleg modern d’insinuacio­ns i escenes fortes que curullen el temps desmesurat de Picasso. La sorpresa ceràmica de Vallaurís s’encavalca amb les bromes enginyoses dels Penrose a Mougins. I de seguida la campanya amb el Gernika a Londres, que tutela Lee Miller. I una altra vegada la Riviera amb el rerefons tràgic de Madrid en ruïnes i París “llunyà i amenaçador”.

En el fons i en la forma, l’agitació sibibant de la vigília nocturna de Picasso. Escenes evasives de platja més tenses que bucòliques i embogida tasca diària en una solitud creativa. La seguretat, cert, dels íntims no sempre en pau i la consciènci­a clara d’un pacte d’honor amb el seu art que propaga els moments de plenitud o neguit. Antíbol i el Faune heroi (1937). Un cel que invoca el gris, el vermell i el blau com a metàfora terrible de l’alba diària del pintor. Calavera con poesía és un esquema atroç del 1940, juntament amb l’ambivalènc­ia severa dels apunts de Dora Maar, Dora y el Minotauro, o el fragant perfil de Marie-Thérèse a París de l’any anterior. A la llunyania, l’agonitzant Cavall ferit i l’enigmàtic esbós en color de Lee Miller o Les suplicants. Una desfilada de figures sense paisatge sobreferit pel destí cruel, envoltant i impenetrab­le. El lliurament final de la saga picassiana de Richardson ens deixa contra el temps un gust punxant de grandesa i enyorança. L’homenatge d’un amic.

El relat entrecreua amb traça història, anècdota i experiènci­a viva en una trama sense respir

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain