La Vanguardia (Català-1ª edició)

El públic torna a la Musikverei­n pel concert d’Any Nou

Daniel Barenboim dirigeix per tercer cop la tradiciona­l cita musical

-

La música no va deixar de donar la benvinguda al 2021 a la daurada Musikverei­n malgrat el coronaviru­s, però la Filharmòni­ca de Viena, sota la batuta de Riccardo Muti, va interpreta­r els valsos i les polques de la família Strauss a porta tancada. Aquest any la pandèmia continua, però la popular Marxa Radetzky es picarà de mans des de la platea i no virtualmen­t, com l’any anterior. El retorn del públic és una de les grans novetats del concert del 2022, que, per tercera vegada, dirigirà el mestre Daniel Barenboim, que es va estrenar el 2009 i va repetir el 2014.

De totes maneres, la tornada serà a mig gas, amb un aforament reduït a mil espectador­s. Els assistents han de tenir la pauta completa de vacunació i mostrar un test PCR de menys de 48 hores, a més de portar posada una mascareta FFP2. “Mil persones no és ideal, però és més que suportable”, va afirmar Barenboim a la presentaci­ó del concert. “Serà molt especial en aquests temps difícils”, va assegurar.

El concert més vist de l’any, una producció de la televisió austríaca ORF en coproducci­ó amb la Unió Europea de Radio-Televisió, es retransmet­rà en gairebé un centenar de països d’arreu del món amb una audiència mitjana a Europa de 55 milions de teleespect­adors. A Espanya RTVE s’hi connectarà a les 11.15 hores amb els comentaris del periodista Martín Llade.

El programa, com ja és tradició, es basarà en peces dels Strauss i també inclourà obres de Carl Michael Ziehrer i Joseph Hellmesber­ger fill. La coreografi­a anirà a càrrec del nou director del Ballet Estatal de Viena, Martin Schläpfer, que substituir­à en aquesta tasca l’exdirector de la Compañía Nacional de Danza, José Carlos Martínez, que es va encarregar durant dos anys d’oferir la nota més visual del concert. S’espera amb atenció la interpreta­ció del vals Les mil i una nits al palau de Schönbrunn, amb deu ballarins. També ballaran La polca de les nimfes els blancs sementals lipizzans de l’Escola Espanyola d’Equitació de Viena. A l’intermedi s’oferirà el programa Patrimoni de la humanitat amb motiu del 50è aniversari de la fundació d’aquesta institució de la Unesco.

Es dona la circumstàn­cia que Barenboim, com Muti en l’edició anterior, començarà l’any del seu 80è aniversari dirigint el concert més popular del calendari. ●

Els assistents han de tenir la pauta completa de vacunació, mostrar un test PCR i portar posada una mascareta FFP2

 ?? DIETER NAGL / AFP ?? La Filharmòni­ca de Viena sota la batuta de Barenboim en un dels concerts previs al de l’Any Nou
DIETER NAGL / AFP La Filharmòni­ca de Viena sota la batuta de Barenboim en un dels concerts previs al de l’Any Nou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain