La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Barça treu el cap

- Santiago Segurola

Si el futbol és una representa­ció de la vida, el Barça ha funcionat els dos últims anys com a metàfora de la pandèmia que ens assola. Cap altre club no ha travessat la crisi amb un grau semblant de desorienta­ció i por, dos efectes que defineixen l’estat actual del món i les precarieta­ts del Barça. Aviat es compliran dos anys de la mocadorada que va marcar el començamen­t d’un període infernal. Aquella protesta massiva al Camp Nou pel cas Barçagate va precedir en tot just tres setmanes el tancament de l’estadi per motius sanitaris i una onada d’esdevenime­nts: 8-2 de Lisboa, burofax de Messi, moció de censura, dimissió de Bartomeu, convocatòr­ia d’eleccions, caiguda de l’equip, tornada de Laporta, comiat de Messi, destitució de Koeman i retorn urgent de Xavi. Són els pics d’una crisi que no cessa, com la pandèmia, i que empeny al mateix desconcert i les mateixes preguntes: hi ha esperança?, en quina situació es troba el club per afrontar el futur?, s’ha après res d’aquest malson?

Durant els dos últims anys, el club s’ha imposat una ferotge dieta d’aprimament, obligada per la falta de recursos econòmics i una gestió atroç. Les conseqüènc­ies són ben conegudes, especialme­nt al capítol esportiu. El Barça ha descendit diversos esglaons a l’escala europea i admet que el seu únic prometedor horitzó és l’ingrés a la pròxima Lliga de Campions. Tot i això, en l’ambient hi sura una cosa semblant a l’optimisme. Com es mesura aquesta creixent temperatur­a? No hi ha termòmetre que valgui, tret del rum-rum del carrer, que no és el mateix ara que fa quatre mesos.

Des de la derrota i eliminació a Munic, el Barça ha acceptat la seva incòmoda realitat, barallada amb les expectativ­es alimentade­s pels somnis de grandesa, clausurats fins a millor època. Amb totes les dificultat­s que es vulguin, l’equip ha trobat el recurs necessari contra el desconcert. El Barça comença a mostrar identitat i està decidit a defensar-la. Els últims partits han aprofundit en aquests trets. No és un gran Barça i apareixen els senyals del seu convalesce­nt estat, però hi ha un abisme de diferència entre l’equip sense traç dels últims mesos i la innovadora versió actual, presidida pel vigorós efecte de Xavi Hernández i el seu grup de joveníssim­s centurions.

En aquest punt de la temporada, l’afició del Barça es fa una pregunta impossible ara fa un any: quantes d’aquestes criatures tindran recorregut en el futur? De mica en mica, els dubtes i el desànim donen pas a una imprevista esperança. És fàcil pronostica­r un paper rellevant a Ansu Fati, Pedri, Araújo, Gavi i Nico González al Barça que ve. No hi ha millor generació en el futbol espanyol i possibleme­nt en l’europeu. Menys segura és la previsió amb Abde, Jutglà i alguns dels nois que salten circumstan­cialment al primer equip, però en tots els casos, i el d’Abde resulta molt evident, la contribuci­ó és admirable.

L’efecte rejovenido­r s’ha traslladat a la gent, que fins ara observava l’equip amb un abatiment mortal. Aquesta remesa semiadoles­cent també destaca per la capacitat de contagi. Transmet del camp a les graderies, fins ara mig despoblats. Si aquest Barça no té l’atractiu popular que mereix, és que una cosa greu li passa a la massa social.

Xavi Hernández comença a armar l’espina dorsal del Barça amb jugadors que encara no estan en condicions de garantir títols immediatam­ent. El seu temps arribarà aviat i requerirà un hàbit perdut en el club: la bona gestió. Els joves han demostrat la seva tremenda influència. Als dirigents els toca prendre les decisions inverses al catastròfi­c període que va omplir el Barça de caríssimes mitjanies. ●

Toquen decisions inverses al període catastròfi­c que va omplir l’equip de caríssimes mitjanies

 ?? QUIQUE GAR ÍA / EFE ?? Irrupcions com la de Gavi, de tan sols 17 anys, estan millorant l’estat d’ànim culer
QUIQUE GAR ÍA / EFE Irrupcions com la de Gavi, de tan sols 17 anys, estan millorant l’estat d’ànim culer
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain