La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Dakar ja pensa en verd

- Barcel a

Podria semblar una impostura del màrqueting propagandí­stic, però el Dakar s’ha començat a posar les piles. L’edició del 2022, la 44a del ral·li més mític, s’ha pintat la cara de verd. Aquest pròxim lliurament de la cursa, que arrenca avui a l’Aràbia Saudita per tercera vegada, veurà el començamen­t de la nova era de la sostenibil­itat: per primera vegada introdueix la propulsió elèctrica als cotxes, a més dels biocombust­ibles, amb la pretensió d’haver expulsat els motors de gasolina el 2030.

És el que l’organitzac­ió del ral·li, la companyia francesa ASO, denomina el pla Dakar Future, la primera fase del qual es posa en marxa aquest 2022. “És un pas més en la història del Dakar, relacionat amb la transició energètica a través de la implementa­ció de la primera fase del pla Dakar Future. En el futur, volem que tots els vehicles siguin elèctrics. Hem pensat en el 2030 com a data. No sé si hi arribarem, però anem al màxim amb aquesta idea”, va comentar David Castera, el director de la cursa, que s’ha proposat que d’aquí 8 anys, a l’edició 2030, el 100% dels vehicles participan­ts siguin de baixes emissions de carboni. Per això, cotxes i camions han començat a fer els deures, perquè l’any que ve el combustibl­e ja haurà de ser sense plom.

El primer pas cap al Dakar verd és la introducci­ó aquest any de la subcategor­ia T1-Ultimate (T1-U) –unint el reglament de l’ASO i el de la FIA–, que englobarà vehicles amb tecnologie­s alternativ­es i experiment­als, entre els quals s’inclouen vehicles elèctrics, híbrids o amb pila de combustibl­e d’hidrogen.

D’aquesta nova classe, en formen part quatre cotxes en aquest Dakar 2022: els tres Audi Q RS e-tron gairebé elèctrics que pilotaran Stéphane Peterhanse­l, Carlos Sainz i Mattias Ekstrom, i un GCK, del francès Guerlain Chicherit, que s’alimenta de biocarbura­nt com a primer pas per impulsar-se per hidrogen el 2024 o 2025.

La innovació de l’Audi ha estat la més revolucion­ària i amb més abast mediàtic, ja que suposa el primer vehicle electrific­at que participa en el Dakar, tot i que continua necessitan­t la gasolina. Es tracta d’un enginy híbrid a la pràctica: la propulsió l’hi donen dos motors elèctrics (o MGU), un a cada eix, que procedeixe­n de la Fórmula E, però a causa de la impossibil­itat de carregar bateries al mig del desert necessita un motor de gasolina de 2.0 de cilindrada i 295 litres de capacitat que els subministr­a l’electricit­at.

“Ves per on, que contaminar­à més que els altres cotxes”, deixa anar un competidor amb un punt de malícia, sense faltar-li la raó: el motor de gasolina TFSI procedent dels A5 del DTM, a 6.000 revolucion­s, malgrat no moure directamen­t el cotxe, és essencial... però no tan ecològic en les emissions com se suposaria.

Malgrat tot, al planeta Dakar s’aplaudeix la iniciativa tecnològic­a i la inversió decidida d’Audi, que fa de punta de llança –i esperen que també d’atracció a la competènci­a– per desenvolup­ar un cotxe que per primera vegada fa un pas per expulsar la gasolina d’un ral·li sovint criticat per l’ostentació.

No en va, el ral·li Dakar una vegada més apareix com el millor banc de proves per avaluar com responen en condicions extremes les última novetats tecnològiq­ues, ja siguin nous tipus de motors, dispositiu­s de seguretat (com l’iritrack, les balises Sarsat, el sistema Sentinel, les armilles amb coixí de seguretat per a les motos, o els HANS –protectors

EL EPO TATGE El Dakar 2022 introdueix el motor elèctric i els biocombust­ibles i avança cap a un ral·li verd el 2030

cervicals–), o també lubricants i combustibl­es. Com és ara el cas.

Amb el canvi de paradigma instigat per l’ASO, alguns equips se subministr­aran de biocombust­ibles, com és el cas del Hunter del Bahrain Xtrem Raid, que beurà un carburant compost per un 20% d’etanol i una part de C0 recuperat de residus animals, i que reduirà un 80% les emissions. O com el camió MAN de l’equip KH-7 Epsilon, que s’alimentarà, de manera combinada, de GLP o gas liquat i d’un ecocombust­ible 100% renovable, l’HVO Repsol, desenvolup­at per la petroliera.

El problema per a la majoria és que aquests biocombust­ibles són molt cars i difícils de transporta­r, per això s’encareix i es dificulta la logística dels equips.

“Per primera vegada hi ha una sensibilit­at real amb la sostenibil­itat: la tecnologia seguirà cap aquests nous camins”, vaticinen els veterans del ral·li. ●

Neix la categoria T1-Ultimate, en què s’inclouen vehicles elèctrics, híbrids o amb pila d’hidrogen

 ?? MaOR ??
MaOR
 ?? Celo JrrUel ANlUr o CRN NLr O eBe ?? De tornada
El ral·li Dakar visita per tercera edició l’Aràbia Saudita. Aquesta vegada, també en règim de bombolla anticovid, els 1.005 participan­ts (de 63 nacionalit­ats) recorreran 8.375 km distribuït­s en 12 etapes, fins al 14 de gener. En aquest 2022 s’aventuren a debutar 209 participan­ts. La presència de la dona creix fins a les 60 corredores
Celo JrrUel ANlUr o CRN NLr O eBe De tornada El ral·li Dakar visita per tercera edició l’Aràbia Saudita. Aquesta vegada, també en règim de bombolla anticovid, els 1.005 participan­ts (de 63 nacionalit­ats) recorreran 8.375 km distribuït­s en 12 etapes, fins al 14 de gener. En aquest 2022 s’aventuren a debutar 209 participan­ts. La presència de la dona creix fins a les 60 corredores

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain