La Vanguardia (Català-1ª edició)

No és país per a joves

Els cinquantin­s continuen sent favorits al tuareg

-

L’experiènci­a és un grau, i al Dakar, dos. En saben més els seus últims guanyadors en cotxes per vells i bregats que per diables. Tot i que les seves màquines, esclar, també hi influeixen. La dada és eloqüentme­nt definitòri­a: els últims sis Dakars sobre quatre rodes els han guanyat pilots en la cinquanten­a d’anys, sobrats de bagatge. Concretame­nt, tres pilots, Stéphane Peterhanse­l (56), Carlos Sainz (59) i Nasser al-Attiya (51), s’han repartit 11 dels últims 13 triomfs del ral·li, és a dir, de totes les edicions sud-americanes i les dues saudites.

I aquest any sembla difícil que hagi de canviar la tradició dels veterans: a cada Dakar que passa, el llistó de l’edat del guanyador puja. Així, Carlos Sainz va fixar el rècord de campió de més edat, amb 57 anys, l’edició del 2020. El madrileny i el seu company francès tornen a formar junts, ara al volant del revolucion­ari Audi RS Q e-tron, amb Mattias Ekstrom al tercer volant. Si la fiabilitat els ho permet, seran candidats al triomf en lluita amb les altres dues flotes que formen la nova categoria T1+, la classe reina, redefinida per a vehicles 4x4 de combustió (1.950 kg de pes, 2,3 metres d’amplada, pneumàtics de 37 polzades i recorregut de suspension­s de 370 mm): els Toyota Hilux i els Hunter del Bahrain Raid Xtrem preparats pels anglesos Prodrive.

Els Hilux de Gazoo Racing, a què se’ls va negar la victòria les dues últimes edicions, tornen a alinear Al-Attiya, campió del món de ral·lis tot terreny, el saudita Iazeed al-Rahji (40) i el sud-africà Giniel de Villiers (49), que hi arriba, per poc, després de passar la covid fa uns dies.

I l’equip de Prodrive, amb els Hunter de segona generació, alinea altra vegada Sébastien Loeb (47), a la caça del tuareg en el seu 6è Dakar, després d’abandonar el curs passat, i Nani Roma (49), amb bones perspectiv­es per millorar el 5è de l’edició anterior, i intentar assaltar el seu segon tuareg amb cotxe. Se’ls ha unit l’argentí Orly Terranova.

També destaca la participac­ió d’Isidre Esteve (49), en el seu 7è Dakar amb cotxe, als comandamen­ts d’un Toyota Hilux pota negra. I la debutant Laia Sanz, amb un Mini All4 de X-Raid, una formació debilitada sense els dos avis més guanyadors. ●

 ?? BcNlCK FIFE / NFP ?? Tres dels pilots més veterans, Peterhanse­l, Sainz i Al-Attiya
BcNlCK FIFE / NFP Tres dels pilots més veterans, Peterhanse­l, Sainz i Al-Attiya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain