La Vanguardia (Català-1ª edició)

La patronal del metall de Foment planteja a Pimec una fusió

“No podem assumir la inflació en el conveni”, avisa Jaume Roura

-

La indústria metal·lúrgica inicia l’any amb una panorama complex, amb un problema de subministr­ament històric, la negociació d’un conveni amb una inflació rècord en 30 anys i una pujada d’impostos en l’àmbit automobilí­stic, una de les activitats destacades del sector. Jaume Roura, president de la Unió Patronal Metal·lúrgica, una de les organitzac­ions més potents de les adscrites a Foment, ha plantejat una integració amb Pimec Metall, perquè considera que el metall “necessita reforçar la seva representa­tivitat” davant els diferents àmbits de l’Administra­ció i fer valer que “representa el 30% del teixit industrial de Catalunya”.

Roura va assumir la presidènci­a el març del 2020, tot just 15 dies abans del gran confinamen­t i, segons explica, “la implementa­ció del programa s’ha hagut d’endarrerir a causa de la pandèmia”. El seu objectiu és deixar definitiva­ment enrere la crisi que va esclatar durant el mandat presidenci­al d’Antoni Marsal, condemnat el 2016 a més de 7 anys de presó per apropiació. Una crisi que, entre altres coses, va suposar que les organitzac­ions metal·lúrgiques de Girona, Tarragona i Lleida trenquessi­n lligams i s’inscriviss­in a Pimec. “Econòmicam­ent ja hem capgirat la situació de l’organitzac­ió, hem tancat sense pèrdues per primera vegada en molts anys i el que necessitem ara és posar en relleu tot el que represente­m”, afegeix.

La seva proposta és constituir “una patronal única” i explica que l’instrument legal ja existeix. Es tracta de la Unió Metal·lúrgica de Catalunya (UMC), que malgrat que ja fa dècades que es va fundar no ha tingut mai un paper rellevant, segons Roura.

Coneixedor dels fiascos en els intents anteriors de fusió entre les dues grans patronals catalanes, la seva proposta és que l’UMC estigui adscrita tant a Foment com a Pimec. “Cal anar a una unificació del metall en una organitzac­ió que estigui present alhora a Foment del Treball i a Pimec. Un esquema similar de l’espanyola Confemetal, adherida tant a la CEOE com a Cepyme. Si bé és cert que Cepyme està a la CEOE, mentre que a Catalunya, Foment i Pimec són independen­ts”, argumenta.

La idea ja s’ha fet arribar al president de Pimec, Antoni Cañete, i Roura té previst enviar-li ben aviat un document amb els detalls de la proposta. “Si m’he d’afiliar també a Pimec, ho faré”, assegura.

El desafiamen­t més immediat serà la negociació del conveni de la província de Barcelona, el més important d’Espanya, amb 300.000 treballado­rs afectats. Ja s’ha constituït la taula negociador­a, després que els sindicats denunciess­in l’anterior conveni i anunciessi­n que demanaran recuperar en els salaris la pujada de la inflació, que ha arribat a una taxa del 6,7%. Roura no ho veu possible i augura “una negociació complicada i dura”. “Si no volem tancar empreses, hi ha d’haver un acord equilibrat per poder afrontar aquesta inflació, que ens està perjudican­t a tots. Els costos energètics i la falta de matèria primera estan encarint una producció que ha de sortir al mercat. Entenc que els treballado­rs vulguin equilibrar la xifra d’inflació, però també han d’entendre que les empreses necessiten poder afrontar aquests encariment­s. Si no, tindrem problemes”, adverteix, mentre reclama “una intervenci­ó política” per contenir l’impacte de la pujada de costos. “Els governs poden actuar en matèria fiscal, perquè s’està gravant cada cop més”, defensa posant l’automòbil com a exemple. “A Catalunya, l’impost del CO està provocant que es desplacin matriculac­ions de flotes fora de la comunitat i a Espanya puja l’impost de matriculac­ió”, avisa. Respecte a la pujada de l’electricit­at, adverteix que “les empreses han vist triplicada la seva factura i el Govern d’Espanya se’n beneficia perquè està cobrant més IVA. El més lògic seria que aquesta major recaptació servís per ajudar les empreses”. “A Catalunya ja hem parlat amb el conseller Giró sobre l’impost del CO , que està donant molts problemes perquè en molts casos es reclama a qui ja no té el cotxe. Si em diguessin que aquest impost és una solució per al pressupost de la Generalita­t es podria entendre, però no arregla res, són només 60 milions de recaptació”.

Roura presideix UMP i també la patronal catalana d’automoció Fecavem. I no s’havia imaginat mai una crisi de subministr­aments com l’actual. “Els concession­aris sempre lluitàvem perquè les marques no ens facturessi­n el que no havíem demanat ni venut. Els estocs ens costaven una quantitat d’interessos enorme. Ara estem pressionan­t perquè ens donin cotxes i ens facturin. Hi ha comandes de 250.000 cotxes a Espanya que no sabem quan s’entregaran”. I lamenta, d’altra banda, “l’escassetat de personal qualificat per cobrir les baixes i jubilacion­s”, per la qual cosa reclama que es faciliti “la formació en pràctiques”. ●

“La pujada de la llum implica més recaptació per IVA i això s’hauria d’utilitzar per ajudar les empreses”

 ?? GD ?? Jaume Roura, president de la patronal metal·lúrgica UPM
GD Jaume Roura, president de la patronal metal·lúrgica UPM

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain