La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una vida a la investigac­ió

-

Manel Cascalló (Barcelona, 1972) és un dels actuals protagonis­tes de l’ecosistema biotecnolò­gic de Catalunya. Després d’anys desenvolup­ant virus oncolítics per combatre el càncer, aquest investigad­or ha aconseguit que una empresa cotitzada dels Estats Units compri el seu tractament i financi les costoses proves que necessita per arribar al mercat. Tot un cas d’èxit que demostra la qualitat de la investigac­ió local, en aquesta ocasió, procedent de l’Institut Català d’Oncologia (ICO).

L’operació va sortir a la llum a mitjans de desembre. Synthetic Biologics, que cotitza a Nova York, va pagar 66 milions d’euros per fer-se amb el control de VCN Bioscience­s, l’empresa que desenvolup­a el tractament i que, des de fa uns anys, estava controlada al 86% per Grifols, multinacio­nal catalana d’hemoderiva­ts. “Estem satisfets amb l’operació. Fa dos anys que buscàvem un canvi de mans perquè Grifols ja no estava alineada amb els nostres interessos i necessitàv­em capital per seguir endavant. Per a mi, aquesta operació també suposa una injecció de confiança després de tants anys dedicant la meva vida al projecte”.

La història de Cascalló és la d’un apassionat de la ciència que ha sabut vèncer la frustració que sovint acompanya el món de la investigac­ió. Des de petit va tenir interès per la ciència. No és que li vingués de família. De fet, els seus avis i els seus pares van regentar l’emblemàtic­a sastreria Cascalló, que va vestir personatge­s de l’alta societat barcelonin­a a l’Eixample Dret. Amb l’arribada de la moda prêt-à-porter el negoci va perdre força i ell sempre va tenir clar que no es dedicaria a la moda. El petit després de quatre germanes, de jove va dubtar entre la ciència i el violí, però finalment es va matricular en la carrera de Química a la UB. Amb els anys, es va especialit­zar en biologia molecular enfocada a la lluita contra el càncer. Es va formar als EUA, al prestigiós centre MD Anderson, i de tornada a Barcelona va aconseguir plaça com a investigad­or a l’ICO després d’un breu pas per la delegació de la farmacèuti­ca Merck a la ciutat.

“Sempre he pensat que la ciència ha de ser un motor econòmic i no una cosa folklòrica. Quan vaig entrar a l’ICO, de seguida em va interessar un projecte que podia tenir impacte al mercat. Els investigad­ors Gabriel Capellà i Ramon Alemany em van proposar de liderar el desenvolup­ament d’un virus oncolític per combatre de forma localitzad­a diversos tumors”. Tot i això, l’arribada al mercat és un camí especialme­nt llarg en el sector biotec. Cascalló recorda els primers anys amb frustració: el prova i error –s’han desenvolup­at 19 versions del virus–, la lentitud de les autoritzac­ions, la falta d’interès de les empreses a les quals es va llicenciar la tecnologia... El 2009, Cascalló va accelerar el procés amb una forta aposta personal. Va renunciar al seu càrrec per fundar l’empresa VCN Bioscience­s i dur a terme les proves en pacients. La companyia es va constituir amb el suport de Capellà i Alemany i un grup d’inversors. Al cap de tres anys, Grifols va prendre el 40% del capital (que va ampliar amb el temps) i va finançar les proves de la fase I. Els últims anys, la teràpia s’ha aplicat satisfactò­riament a tumors de pàncrees, cap, coll i ulls de pacients infantils, i ara ja necessita avançar cap a la fase II. Sota el paraigua de Synthetic (una empresa que va intentar desenvolup­ar un fàrmac contra els efectes secundaris dels antibiòtic­s), Cascalló confia a obtenir el suport necessari. “El grup invertirà més de 30 milions i mantindrà l’equip a Barcelona. Ara ocupem una dotzena de persones, amb la previsió de duplicar la mida”. L’investigad­or calcula que si tot va segons el previst –“als Estats Units hi ha més facilitats”– el tractament podria arribar al mercat el 2028.

Sens dubte, VCN s’ha convertit en el projecte vital de Cascalló, que troba la calma en la vida familiar (és pare de dues filles), l’esquí de fons i el cant coral. De petit va interpreta­r Turandot al Liceu de Barcelona i ara es diverteix cantant en musicals. ■

Synthetic invertirà 30 milions en les proves en pacients d’un virus que combat el càncer

 ?? GUSI BEJER ??
GUSI BEJER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain