La Vanguardia (Català-1ª edició)

Més tensió entre la Xina i els EUA

Xi es consolida, Trump torna i Taiwan perilla. Biden tindrà un 2022 complicat, i el món depèn de com el resolgui

- XAVIER MAS DE XAXÀS

La competènci­a entre la Xina i els Estats Units s’intensific­arà el 2022. És inevitable. Les grans potències no tenen cap altra manera de relacionar-se. No existeix un fòrum internacio­nal vàlid per dirimir les seves diferèncie­s. El món dels equilibris ha estat el més segur al llarg de la història, però no sembla que la Xina i els Estats Units estiguin negociant una entesa al Pacífic. Al contrari, les espases estan i continuara­n alçades.

El president Xi ha promès no traslladar a la següent generació el repte de recuperar Taiwan i reunificar el país. Calcula que pot sortir-ne airós. Aquesta pugna és molt més que una disputa territoria­l. És la peça clau que la Xina necessita per controlar el Pacífic i ser la nació més poderosa del món. El seu PIB equival al 70% del dels Estats Units i, gràcies al seu domini de la intel·ligència artificial, les connexions 5G i la cibersegur­etat, Xi espera equiparar-lo en la pròxima dècada.

Al segle XX, els Estats Units van derrotar els quatre grans poders que van amenaçar la seva hegemonia: l’Alemanya imperial de la Primera Guerra Mundial, l’imperi japonès, l’Alemanya nazi i la Unió Soviètica. La Xina representa ara una amenaça encara més gran i no està clar com el president Joe Biden hi farà front.

La millor estratègia dels Estats Units és la dissuasió, una presència militar massiva a la regió del Pacífic que faci dubtar la Xina dels beneficis d’ atacar Taiwan. Biden reforça aquesta posició militar amb una aliança de nacions democràtiq­ues contra les autocràcie­s.

No està clar, tot i això, que sigui suficient. La sortida caòtica de l’Afganistan, la derrota en aquesta guerra innecessàr­ia, pesa com una llosa. Té conseqüènc­ies psicològiq­ues sobre la població i l’Administra­ció. No sembla que la Casa Blanca pugui comptar amb prou suport popular per defensar Taiwan.

Xi, en tot cas, pot aparcar la invasió. Té tants o més problemes a casa com Biden. La pandèmia, el tancament de fronteres, la disrupció de les cadenes globals de subministr­aments, l’obliguen a reforçar el consum intern, a créixer cap a dins més que cap a fora.

Xi, a més, té pressa. La baixa natalitat i l’augment de l’esperança de vida com a conseqüènc­ia del progrés econòmic són un gran llast. Falten nens i falten recursos per atendre els grans. També falten ingressos fiscals. L’Estat no recapta el necessari i tem endeutar-se en excés. L’austeritat s’imposa. De sobte ja no hi ha tants diners per invertir fora, per continuar construint la nova ruta de la seda, el cinturó d’infraestru­ctures que ha de ser la base d’un nou ordre multipolar.

Biden també té pressa. La minoria republican­a li posa molts pals a les rodes. El desgast parlamenta­ri és enorme i encara ho serà més en aquest 2022. Les iniciative­s que no tiri endavant abans de les eleccions legislativ­es del novembre difícilmen­t veuran la llum després. És molt probable que els demòcrates perdin el control de la Cambra de Representa­nts. Encara que guanyin en vots, poden perdre en escons.

La democràcia dels Estats Units és avui molt injusta i disfuncion­al per a alegria de Xi, que es frega les mans veient l’estabilita­t del seu sistema autoritari. A la tardor, és molt probable que el Partit Comunista li concedeixi un tercer mandat, un fet sense precedents. Fa deu anys que és en el poder i ningú no li farà ombra en el pròxim congrés.

L’ombra de Trump, d’altra banda, es torna a allargar. Els republican­s sembla que el volen a ell més que no a la democràcia mateixa. Han manipulat les circumscri­pcions electorals per afavorir els seus candidats i dificultar­an el vot dels demòcrates allà on la campanya sigui més disputada. Poden fer-ho a partir dels parlaments estatals que controlen i on passen lleis antidemocr­àtiques. A Geòrgia, per exemple, s’impedeix de donar aigua a les persones que fan cua per votar.

El declivi de la democràcia dels Estats Units, la debilitat de Biden i la consolidac­ió de Xi, les dificultat­s econòmique­s a què tots dos s’enfronten, la pugna decisiva per Taiwan i pel domini de la intel·ligència artificial tensaran les costures del món el 2022. ●

 ?? JASON LEE / REUTERS ?? Xi ha reunit un gran exèrcit i el seu objectiu és reclamar Taiwan tan aviat com pugui
JASON LEE / REUTERS Xi ha reunit un gran exèrcit i el seu objectiu és reclamar Taiwan tan aviat com pugui
 ?? ?? El Congrés del Partit Comunista refermarà Xi, mentre que les eleccions legislativ­es afebliran Biden
El Congrés del Partit Comunista refermarà Xi, mentre que les eleccions legislativ­es afebliran Biden

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain