La Vanguardia (Català-1ª edició)

La resistent Espanya es juga la paciència social

Espanya té posades les bases de la recuperaci­ó, però ara tot depèn del fred vent del món

- E02,8 EUR,O0O

L’any que ara comença hauria de ser el de la recuperaci­ó, però el 2022 arrenca com una caixa tancada. Veurem què surt del seu interior.

Vacunat més del 80% de la població, desplegada la protecció infantil i en marxa la tercera dosi de reforç per a la població adulta, podem afirmar que Espanya és un dels països del món més ben protegits contra la covid amb els mitjans farmacèuti­cs avui a l’abast de la humanitat. Si les pastilles que estan a punt de ser autoritzad­es a escala europea funcionen, Espanya disposarà d’un paraigua excepciona­l.

La campanya de vacunació ha estat un èxit del servei públic de salut, de manera que els moviments antivacune­s han assolit entre nosaltres menor intensitat que en altres països europeus com França, Itàlia i Alemanya, en les quals han arribat a propiciar situacions de violència amb amenaces de mort a responsabl­es polítics rellevants. La violència verbal del debat polític espanyol, especialme­nt manifesta en el Congrés dels Diputats, no ha declinat en aquesta direcció, malgrat que alguns aventurers ho han intentat.

Durant els dos últims anys, la societat espanyola ha donat grans mostres de maduresa cívica i de disciplina social. Els mecanismes de protecció han funcionat raonableme­nt bé, especialme­nt els expedients de regulació temporal d’ocupació, sense els quals s’hauria produït una veritable hecatombe social. Els ciutadans han aguantat estoicamen­t les restriccio­ns, refugiant-se en una prudent paciència que no ha derivat en grans psicodrame­s, malgrat les astracanad­es d’alguns mitjans de comunicaci­ó. Les eleccions autonòmiqu­es a Madrid van evidenciar un batec de protesta contra les restriccio­ns, però no es van desbordar les aigües del Manzanares. L’esquerra va saber en aquelles eleccions que no té controlada la situació encara que el BOE estigui ara a les seves mans. D’aquell remolí va sorgir una nova figura de la dreta espanyola, cada vegada més impacient.

Malgrat el gran soroll que emet el combat polític, les enquestes mostren una notable estabilita­t de fons, si prenem com a referència les eleccions generals del 2019. Han passat dos anys i la societat encara està a veure què passa. Si l’horitzó de recuperaci­ó es trenqués aquest any 2022, entraríem veritablem­ent en terra incògnita.

Control de l’epidèmia. Fons europeus a dojo. Estabilita­t en la Unió Europea després de les eleccions presidenci­als a França. Un bon estiu amb la indústria turística a tota màquina. Plena reactivaci­ó de l’economia en el segon semestre del 2022. Aquest és el programa de màxims a què aspira la coalició governant per enfocar el cicle electoral del 2023. Si les coses es moguessin en aquesta direcció, Pedro Sánchez podria aprofitar l’slot de les eleccions andaluses per anticipar les generals.

Però el 2022 comença amb un espès banc de boira. Una altra vegada boira. La variant òmicron al galop, el gas i l’electricit­at al galop, la inflació al galop, i Rússia acumulant tropes a la frontera amb Ucraïna. Potser el futur d’Espanya es jugui a Kíev. ●

 ?? NURPHOTO / GETTY ?? Imatge de la ciutat de Kíev, epicentre de la tensió internacio­nal
NURPHOTO / GETTY Imatge de la ciutat de Kíev, epicentre de la tensió internacio­nal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain