La Vanguardia (Català-1ª edició)

El repertori de cures se sofistica

Entre els fàrmacs que es volen aprovar aquest any hi ha teràpies gèniques i immunoterà­pies, tècniques de la medicina més avançada

- M

La covid ha requerit prioritat en la medicina i la indústria farmacèuti­ca els últims dos anys. Ha suposat un esforç afegit, perquè el món ha continuat emmalaltin­t a més d’altres patologies. I la investigac­ió sobre elles continua molt activa.

Davant l’inici de cada any, els analistes del sector farmacèuti­c i els laboratori­s revisen què hi ha als pipelines, quins nous fàrmacs s’assagen i preveuen comerciali­tzar, quin apunta a blockbuste­r ( el supervende­s que generi 1.000 milions de dòlars anuals). Són previsions dirigides al mercat borsari i a potencials inversors més que als futurs usuaris, però orienten sobre quins tractament­s podrien canviar l’atenció d’alguna patologia.

Per a aquest 2022 hi ha molts fàrmacs a les rampes de llançament. Només el portal Pharma Intelligen­ce recollia 80 possibles presentaci­ons prometedor­es entre finals del 2021 i aquest any. Les agències de medicament­s d’Europa (EMA) i EUA (FDA) aproven mig centenar de fàrmacs nous a l’any, però n’hi ha altres d’aprovats que es modifiquen o reben l’aval per a una altra patologia.

Un camp capdavante­r i el més prolífic és l’oncologia. Però en d’altres despunten, per exemple, tractament­s contra l’hemofília o un contra la depressió major i la postpart (zuranolona). Altres fonts destaquen fàrmacs amb bones perspectiv­es contra la psoriasi, la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa intestinal, la degeneraci­ó macular humida de l’ull, la diabetis 2 o el dolor. O un que competirà amb la PrEP Truvada, la píndola per evitar la infecció per VIH-sida.

Molts dels nous tractament­s actuals es basen en la teràpia gènica i la immunoterà­pia, explica Jordi Surrallés, director de l’Institut de Recerca de l’hospital de Sant Pau de Barcelona. Aquest genetista i investigad­or avança que “en aquests següents cinc o deu anys hi haurà un boom d’aquestes teràpies avançades (en els últims anys ja se n’han aprovat algunes) perquè hi ha molts assajos que derivaran en un nou repertori de tractament­s”.

Entre els fàrmacs que s’esperen hi ha dues teràpies gèniques de Pfizer i UniQure contra l’hemofília o nous anticossos monoclonal­s contra l’asma, el càncer i en oftalmolog­ia.

La teràpia gènica busca corregir un gen alterat o una mutació que causa la patologia. S’aconseguei­x extraient cèl·lules del pacient, corregint el gen i reimplanta­nt-les-hi o introduint al seu cos el gen sa –fabricat al laboratori, còpia del que no funciona–, usualment, mitjançant un virus desactivat. Sembla simple, però és una teràpia sofisticad­a, possible només pel coneixemen­t cel·lular i genètic.

És similar a les vacunes de la covid d’ARNm de Pfizer i Moderna, que inoculen al cos material genètic que codifica la proteïna S del virus, perquè el sistema immune produeixi anticossos que protegeixi­n davant la infecció. L’èxit d’aquestes vacunes impulsarà el camp en què ja treballava Moderna. En la mateixa línia, s’investigue­n vacunes contra el VIH, la malària o la grip.

Les teràpies gèniques van començar per les malalties rares, però ja se n’estudien per a altres de més comunes. S’hi treballa en moltes a Catalunya i Espanya.

A l’alça, sobretot en oncologia, hi ha també la immunoterà­pia, com les CART, teràpies cel·lulars en què es modifiquen limfòcits T del sistema immunitari del pacient per fer-los més eficaços contra les cèl·lules cancerígen­es. Sant Pau lidera una CART contra limfomes, i el Clínic n’ha desenvolup­at una contra el mieloma múltiple.

De la mateixa manera, les teràpies amb anticossos monoclonal­s són proteïnes creades al laboratori perquè actuïn com els anticossos naturals contra cèl·lules de tumors. S’utilitzen i assagen en oncologia, però s’han estès a la covid o al fàrmac contra l’alzheimer (aducanumab), aprovat el 2021 als EUA enmig de polèmiques sobre si és eficaç, però que és seguit per d’altres.

L’oncologia avança a més amb fàrmacs dirigits, creats per a tumors amb determinat perfil genètic, explica Surrallés. O en les teràpies agnòstique­s, afegeix, en què els fàrmacs amb diana genètica poden tractar igual un tumor al pàncrees que a la mama, mentre responguin a aquell perfil genètic. ●

 ?? MANJURUL HAQUE / EYEEM / GETTY ?? La recerca en moltes malalties no s’ha aturat en aquests dos anys de covid
MANJURUL HAQUE / EYEEM / GETTY La recerca en moltes malalties no s’ha aturat en aquests dos anys de covid
 ?? ?? “En aquests següents cinc o deu anys hi haurà un boom d’aquestes teràpies i un nou repertori de tractament­s”, vaticina l’investigad­or Jordi Surrallés
“En aquests següents cinc o deu anys hi haurà un boom d’aquestes teràpies i un nou repertori de tractament­s”, vaticina l’investigad­or Jordi Surrallés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain