La Vanguardia (Català-1ª edició)

El món ‘cripto’ entra en la maduresa

La cadena de blocs i els actius encriptats han arribat per quedar-se; el repte és regular un potencial enorme

- PIERGIORGI­O M. SANDRI

El món cripto basat en la cadena de blocs o blockchain, des de criptomone­des (bitcoin), passant per obres d’arts digitals (NFT) fins a finances descentral­itzades (transaccio­ns financeres sense intermedia­ris o DeFi), ha arribat per quedar-se. I el 2022 haurà d’entrar en la maduresa.

Mitjançant aquesta tecnologia, que proporcion­a una base de dades encriptada, es crea un registre virtual i compartit on anotar transaccio­ns sense passar per agents externs com els estats o els bancs. D’aquí neix el bitcoin. Un avenç que ha portat canvis i reptes que es plasmaran en els pròxims mesos. Així es desprèn de l’última European Blockchain Convention a Barcelona. En les sessions es va veure un nombrós i creixent grup d’exbanquers d’inversió que s’està passant al món dels criptoacti­us: hi ha potencial de negoci.

Radoslav Albrecht, fundador de Bitbond, creu que en el futur utilitzare­m el blockchain “per demostrar la propietat i l’autenticit­at d’actius, objectes o documents, des de les gemmes fins al carnet de conduir”. En aquest sentit, Patrick Heusser, director d’operacions de Crypto Finance, afirma que s’està produint una mutació cultural.“Per primera vegada hi ha una generació que vol assumir la responsabi­litat de les seves finances sense passar pel gestor del seu banc”, assenyala.

Però aquesta inclusió financera més gran també suposa riscos. N’hi ha prou amb llegir el recent post d’Andrew Thurman al portal de referència Coin Desk, on va escriure: “Pot ser que les finances descentral­itzades siguin un esquema Ponzi [un frau]. A qui li importa? Els diners entren a les butxaques”.

Per això, ha arribat el moment d’establir algun tipus de regulació. Hi ha estats com El Salvador que han optat per donar valor legal al bitcoin i d’altres com la Xina que ho han prohibit per mantenir el control de capitals. Per la seva banda, diversos bancs centrals estan estudiant introduir divises digitals, per defensar el seu territori. La Comissió té a les seves mans la proposta de Regulació de Mercats de Criptoacti­vos (MiCA), davant el perill que els actius virtuals no regulats obrin la porta al diner negre i el finançamen­t del terrorisme. Podria veure la llum a finals d’aquest any o més probableme­nt el 2023.

Segons Roberto Machado, director general de Cybavo, “per evitar les bretxes de cibersegur­etat, cal trobar maneres de salvaguard­ar la clau digital, com protegir-se de les pèrdues d’actius i com assegurar-se que els diners no siguin procedents de blanqueig”. Segons Jean-Baptiste

Graftieaux, director de Bitstamp, la regulació passarà per establir un sistema de llicències per operar i establir identifica­cions.

Una cosa que ja és en part possible amb els NFT. Segons Clyde & Co, el seu mercat ja supera els 2.000 milions d’euros i pujant. Parlem d’un codi informàtic únic i insubstitu­ïble. Per això és popular per assignar la propietat d’obres d’arts digitals. L’exemple són els 10.000 cryptopunk­s, uns ninots anomenats Warhols digitals. El 2017 cotitzaven 1.000 euros. El 2021 es va superar el milió.

En tot cas, per a Laurent Marochini, director d’innovació de Société Generale, cal bastir ponts entre els dos mons. “Podré tenir els diners de tornada al cap de dues setmanes en cas d’estafa amb les finances descentral­itzades? Això encara no és possible. Es necessita claredat i també simplifica­ció, per impulsar-ne un ús massiu. A més, la volatilita­t extrema dels actius és perillosa per a l’estabilita­t del sistema”.

“Les finances que naixeran amb el blockchain seran més una evolució que una revolució”, opina Sergei Kuinz, fundador de la firma de 1Inch. “Però abans del 2030 no veurem passos endavant per a la implantaci­ó de les empreses al món cripto, les companyies encara estan en una fase de digitalitz­ació”, recorda.

Una vegada Bill Gates va dir que més que bancs es necessiten serveis bancaris. Kim Schneider, especialis­ta blockchain de Rabobank, admet que, després del boom dels criptoacti­us, “estem perdent clients”. “A Holanda hi ha més d’un milió de persones invertint en criptomone­des sense passar pels seus bancs de confiança. Però molts no se senten segurs”. El 2022 arribarà la integració entre el virtual i el real? ●

 ?? RODRIGO SURA / EFE ?? Unes transaccio­ns efectuades en divisa bitcoin al Salvador
RODRIGO SURA / EFE Unes transaccio­ns efectuades en divisa bitcoin al Salvador

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain