La Vanguardia (Català-1ª edició)

La crisi climàtica busca un oasi

El 2022 continua el diàleg polític per atenuar els efectes de l’escalfamen­t, però necessita ser reforçat pels actors socials

- ANTONIO ERRILLO

La crisi climàtica serà molt present a l’agenda mundial d’aquest 2022. La conferènci­a del clima de Glasgow (de novembre del 2021) ha mantingut viva la negociació per atenuar l’escalfamen­t mundial; i continuarà a Egipte. A més, les conclusion­s del VI informe sobre canvi climàtic del Grup Intergover­namental d’Experts de l’ONU (IPCC), que es donaran a conèixer el setembre, recolliran la demanda dels científics a favor d’una acció urgent contra l’escalfamen­t.

L’escenari de la 27a conferènci­a de l’ONU sobre canvi climàtic serà Xarm al-Xeikh (Egipte), que acollirà una nova negociació que ha de servir per retallar la bretxa entre l’ambició dels objectius marcats en l’Acord de París i els insuficien­ts plans d’acció que s’apliquen per dur-la a terme.

La cimera de Glasgow del 2021 (malgrat recollir un “acord imperfecte”) va situar com a nou objectiu prioritari mundial evitar un escalfamen­t per sobre d’1,5ºC (respecte a les temperatur­es de l’època preindustr­ial). A més, es va pactar una reducció global d’emissions de gasos hivernacle del 45% el 2030 (sobre el 2010). Però totes aquestes metes són ara com ara gairebé inabastabl­es.

Les emissions mundials de gasos van camí de créixer un 13,6% el

2030 respecte al 2010.

Tot això marca un camí d’un escalfamen­t de, almenys 2,4ºC aquest segle, el que anuncia una continuaci­ó de les noves catàstrofe­s climàtique­s.

La conferènci­a de Xarm alXeikh tindrà com a marc aquest dur panorama, al qual s’afegiran les conclusion­s del VI informe sobre canvi climàtic (IPCC), la segona part del qual (que es divulgarà al febrer) estarà centrada en els efectes de l’escalfamen­t.

Ja sabem que la crisi climàtica manca de precedents; molts dels seus efectes estan en marxa i són ja irreversib­les (desglaços, onades de calor, sequeres pujades del nivell del mar, fenòmens climàtics extrems...). I en aquesta segona part de l’informe es divulgaran les conseqüènc­ies que està tenint aquest clima extrem generalitz­at a tot el planeta.

I el fil argumental està clar. La crisi climàtica amenaça les fonts d’aliments de milions de persones (ja que els seus impactes a les collites tenen més efectes negatius que positius); suposa un risc per a la salut (per l’increment de la mortalitat relacionad­a amb la pujada de temperatur­es), i agreuja el risc d’extinció d’espècies (incapaços d’adaptar-se a la velocitat dels canvis). Igualment, aquest fenomen exacerba la pobresa als països en desenvolup­ament; i, segons ja va alertar l’anterior informe (2014), pot amplificar el risc de conflictes en forma de guerra civil i violència entre grups que ja pateixen la pobresa i els xocs econòmics

Per donar un tomb a aquesta situació, la humanitat es posa com a meta no depassar l’augment de l’1,5ºC (quan ja hem assolit una pujada d’1,1ºC), el que exigeix aconseguir un balanç d’emissions zero per a meitat de segle (la neutralita­t climàtica). I això, al seu torn, suposa activar una palanca de canvis socials tan enorme (de model energètic, en primer lloc), que resulta impossible entreveure una transforma­ció de tal abast amb simples i miraculose­s decisions polítiques. Es necessita la seva plasmació a l’acció concreta. Per això les cimeres anuals del clima de l’ONU s’han convertit en un examen a l’acció dels governs, sota l’atenta mirada dels científics; són ells vosaltres primers en alertar-nos: sobrepassa­r les metes de temperatur­a marcades ens conduirà a un món inestable i a un patiment sense fi, especialme­nt entre els menys responsabl­es d’haver causat el problema.

Els objectius dels plans climàtics nous i actualitza­ts (que han de presentar els països a l’ONU cada cinc anys) estan molt per sota del que es necessita. Molts països han presentat contribuci­ons d’acció climàtica que inclouen la meta d’aconseguir la neutralita­t climàtica a meitat de segle (Xina i Índia, per al 2060 i el 2070 respectiva­ment). Però l’assignatur­a pendent és que aquestes promeses a llarg termini es concretin amb una ambició a curt termini més gran, per al 2030. Per això, en la cimera de Glasgow es va convidar als països a presentar nous plans climàtics a Xarm al-Xeikh.

Les cimeres del clima constaten que el procés negociador necessita ser apuntalat i reforçat amb els grans actors socials i econòmics, perquè actuïn com a punta de llança i es formin aliances, incloses les grans empreses, per activar acords voluntaris que marquin el camí (per abandonar els combustibl­es fòssils i els seus subsidis, desterrar el carbó o avançar la data de caducitat del cotxe de combustió).

La negociació de l’Acord de París s’ha mogut entre l’ostracisme i llargs deserts; cal veure si Xarm al-Xeikh serà només un ressort per a les diatribes de Greta Thunberg contra el bla-blabla, o un inspirador oasi en la travessia perquè la terra deixi de ser un planeta cada vegada més calent. ●

 ?? JOHN LOCHER / AP ?? La meta prioritàri­a és evitar un escalfamen­t per sobre d’1,5ºC
JOHN LOCHER / AP La meta prioritàri­a és evitar un escalfamen­t per sobre d’1,5ºC
 ?? ?? S’espera un informe contundent sobre els efectes de l’escalfamen­t en la natura i les activitats humanes
S’espera un informe contundent sobre els efectes de l’escalfamen­t en la natura i les activitats humanes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain