La Vanguardia (Català-1ª edició)

La cursa espacial que s’enlaira ara

- IS BEL TROYTIÑO

El 2021 es va acabar com l’any que va inaugurar el turisme espacial, amb els primers vols privats d’anada i tornada de Virgin Galactic, BlueOrigin i SpaceX. El sector espacial serà per a la dècada del 2020 com ho va ser la biotecnolo­gia per a la del 2000. L’agència espacial pública dels Estats Units, la NASA, s’ha obert al sector privat i estrena organigram­a amb un objectiu clar: el de mantenir la supremacia espacial tant sí com no i no deixar-se avançar pel seu competidor més agressiu i silenciós, l’Administra­ció Espacial Nacional Xina (CNSA).

Amb la seva curta història a l’espai, la Xina acabarà a finals del 2022 l’estació espacial Tiangong, i ha estat el segon país del món en amartitzar amb èxit al planeta vermell.

A mesura que arriben noves dades i titulars sobre la composició, activitat geològica o hidrogràfi­ca de Mart o de la Lluna, revelats per missions espacials, científics de tot el món s’acosten a com aprofitar aquells recursos per crear assentamen­ts humans autosufici­ents extraterre­stres.

Aquest any esperem grans fites com el desplegame­nt i servei del telescopi espacial James Webb, la inauguraci­ó del programa d’exploració lunar Artemis, o el primer experiment de defensa planetària estavellan­t una nau contra un asteroide per comprovar si és possible desviar-ne la trajectòri­a i evitar una hipotètica catàstrofe.

Potser menys esperada, però més corrent i col·lectiva, serà la tasca diària de tots els tècnics i científics que treballin en el progrés que exigeixen els desafiamen­ts del sector com millorar els sistemes de comunicaci­ons, de propulsió, de seguretat, d’indumentàr­ia i d’infraestru­ctures.

També hi haurà feina per a polítics i legislador­s. Totes les oportunita­ts del mercat aeroespaci­al s’estan desenvolup­ant molt més de pressa que les normes que les controlen.

L’absència de legislació sobre el que enviem fora de l’atmosfera porta conseqüènc­ies clares com que el cel s’estigui omplint de microsatèl·lits que impedeixen investigar des d’observator­is terrestres, en bona mesura públics.

Traient la vista del cel, a terra, la desregulac­ió dels llançament­s afavoreix el canvi climàtic i a més endarrerei­x un altre important repte: el de desenvolup­ar sistemes de propulsió amb combustibl­es menys contaminan­ts.

Pot ser que ser astronauta sigui un somni massa costós de mantenir des de la infantesa, però no ho serà tant formar part d’aquesta cursa en ple enlairamen­t que promet revolucion­ar el mercat laboral amb nous perfils profession­als dedicats a enviar missions cada vegada més freqüents, duradores i ambicioses fora del nostre planeta d’origen. El sector educatiu i profession­al també haurà d’actualitza­r-se, estar a l’altura d’aquesta oportunita­t i fer lloc a les ciències de l’espai.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain