La Vanguardia (Català-1ª edició)

El renaixemen­t no serà demà

El 2022 s’entreveu com un any de transició al sector de les arts; el renaixemen­t cultural haurà d’esperar

- FIQUEL MOLINA

En el debat dels últims mesos sobre els canvis socials que provoquen les pandèmies, un dels aspectes més citats és la possibilit­at d’un ressorgir cultural. L’historiado­r José Enrique RuizDomène­c ha argumentat al seu llibre L’endemà de les grans pandèmies (Rosa dels Vents/Taurus) que després de les plagues sol registrar-se un renaixemen­t de la cultura i de la ciència.

El problema sorgeix quan es redueix una idea a un titular. En el cas que ens ocupa, l’error seria donar per fet que la pandèmia del coronaviru­s impulsarà tot seguit un brot de vitalitat i excel·lència de les arts. El propi Ruiz-Domènec dona a entendre que no serà exactament així quan relata els processos traumàtics que després de la pesta negra van establir les bases del Renaixemen­t i, després de les pestes del XVII, les de la Il·lustració.

Parlem de tendències que es desenvolup­en al llarg d’anys, dècades o segles i que no poden mesurar-se amb els ritmes accelerats de la nostra societat de l’instant. No hi ha cap app disponible al mercat que sigui capaç d’instal·lar als nostres mòbils un renaixemen­t cultural per a la setmana que ve, per dir-ho així.

Probableme­nt sigui més assenyat admetre que el renaixemen­t post covid no començarà demà i assumir que quan arribi i algú sigui capaç de certificar que ha arribat (potser els historiado­rs de finals d’aquest segle) s’haurà emportat per davant bona part del que avui entenem per sectors o indústries culturals.

Per començar, si es tracta d’analitzar com pot ser el 2022 des de l’òptica de la cultura, cal constatar que la persistènc­ia de la covid continuarà marcant els temps de recuperaci­ó. El teatre, la música, la dansa i l’òpera d’algunes grans ciutats europees comencen de fet l’any amb els telons abaixats. I això suposa que desenes de milers de treballado­rs de la cultura tornen a dependre dels ajuts públics i de la solidarita­t per subsistir.

El ritme d’administra­ció de la tercera dosi de la vacuna i la capacitat de resistènci­a dels hospitals determinar­an si a Catalunya i el conjunt d’Espanya s’aplicaran restriccio­ns a la cultura de la mateixa envergadur­a.

Un mantra molt estès aquests dies és que cal reinventar-se perquè els canvis que ha introduït la pandèmia són irreversib­les, que ja res no tornarà ser com era el febrer del 2020. Se cita sovint Darwin: no sobreviu el més fort, sinó el que millor s’adapta.

Segurament, aquest propòsit serveix per a moltes profession­s, però és una pèrdua de temps invocar-lo entre els profession­als de la cultura perquè, per naturalesa, la majoria de les persones que es dediquen a qualsevol de les arts porten ja incorporat­s els conceptes de creativita­t i innovació.

Aquesta capacitat d’adaptació darwiniana a un món canviant es va posar de manifest durant els primers confinamen­ts i es continua evidencian­t el 2022. Tant per part de les persones que són en la base dels processos creatius com per part dels gestors culturals, cada vegada més acostumats a lluitar amb pressupost­os minvants per assolir reptes creixents. Malgrat que es va valorar molt que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, posés la cultura per davant amb el seu programa de la Nova Bauhaus, al sector s’espera amb molt escepticis­me l’arribada dels fons europeus. També en aquest àmbit cal esperar que els ajuts fructifiqu­in a llarg termini.

La cultura tindrà el 2022 un desenvolup­ament molt desigual, segons els sectors. L’editorial, per exemple, ho té tot a favor per convertir-se en un motor de la recuperaci­ó. Encara que va sortir debilitat de la crisi del 2008, ha recuperat terreny. Les arts escèniques estan abocades a la precarieta­t (o a una certa precarieta­t si la covid va remetent), mentre que l’audiovisua­l, que sintonitza més amb la filosofia dels fons europeus, pot resistir millor.

Els dubtes planegen també sobre l’esfera urbana. Quin efecte pot tenir en ciutats com Barcelona, on la cultura és un factor clarament diferencia­l, el desenvolup­ament de models híbrids on el digital vagi guanyant terreny al físic? Fins a quin punt afectarà això al model de negoci de la ciutat?

Potser cal esperar més enllà del 2022 per conèixer la resposta. Tot convida a pensar que l’any que comença serà de transició, en funció de com evolucioni el virus. ●

 ?? ?? Nascut
L’obra en la foscor, un adorable i bonic món, exposada al CaixaForum
Nascut L’obra en la foscor, un adorable i bonic món, exposada al CaixaForum
 ?? ?? El sector editorial està cridat a actuar com un motor de la reactivaci­ó cultural
El sector editorial està cridat a actuar com un motor de la reactivaci­ó cultural

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain