La Vanguardia (Català-1ª edició)

“El pròxim telèfon mòbil llegirà cervells: Neuralink ja ho fa”

-

La neurociènc­ia va néixer a Espanya i ara creix a Califòrnia? El 1906, Ramón y Cajal va rebre el Nobel de Medicina pel seu descobrime­nt de la neurociènc­ia i també el va rebre Thomson pel de l’electró i a Estocolm es van explicar les seves tesis...

I què es dirien avui?

Treballari­en junts, perquè neurociènc­ia i electrònic­a convergeix­en en la neurotecno­logia, la tecnologia de creixement exponencia­l que desborda l’essència de l’humà.

Com?

A 1984 de George Orwell els dictadors controlen les persones, però no poden penetrar al cervell: avui, ja podrien.

Què és l’últim en lectura neuronal?

A més dels electrodes, teníem mètodes menys invasius, com la ressonànci­a magnètica funcional. I Neuralink, d’Elon Musk, està implantant microxips en cervells animals que envien els seus neurosenya­ls a l’ordinador o fins i tot a un mòbil...

Poden comunicar ment i màquina?

Ja ho fan els cobais, però aviat esperem les aplicacion­s mèdiques per a humans. I Rafael Yuste, que dirigeix el projecte Brain, adverteix dels perills ètics de la nova tecnologia capaç de llegir el cervell i d’escriure informació sobre les neurones.

Vostè també creu que s’ha de regular?

Hauríem d’evitar l’aparició de paradisos neuronals, països on no es regulin les neurotecno­logies i on s’hi experiment­i per controlar persones.

Amb quina tecnologia?

El pròxim telèfon mòbil ja sabrà llegir entre cervells. Serà com una diadema que interpreta certs senyals que rep del cervell. I anticipa les teves accions a l’interlocut­or.

Fa por.

Doncs crec que no serà difícil que aquest dispositiu extern sigui intern, implantat al cervell, i que rebi instruccio­ns externes.

No seria igual que ordenar amb la veu?

Jo estaria parlant amb vostè i vostè no sabria si estic rebent ordres per l’implant de microxip, que a més augmentari­a les meves capacitats i intel·ligència.

Seria una neuropròte­si d’augment?

I en aquest punt tindríem un altre dilema ètic, perquè apareixera­n dos grans grups humans: persones augmentade­s amb la neurotecno­logia i les no augmentade­s.

Quant creu que arribarem a aquest punt?

Ja podem veure amb elèctrodes implantats al cervell els senyals que emetem cada vegada que escrivim una lletra.

Emetem un senyal per a cada lletra?

I amb intel·ligència artificial es pot representa­r aquest senyal en pantalla sense que qui l’emet hagi d’escriure res.

És el final del teclat?

Però encara cal desenvolup­ar les interfície­s que permetin escriure així sense connexió directa al cervell, perquè ara només s’aconseguei­x aquesta connexió implantant elèctrodes o un microxip permanent al cervell.

No és massa aparatós?

Hi haurà diademes neuronals sense cirurgia ni implants: aniran sobre el crani i aconseguir­an aquesta connexió. Avui s’aconseguei­x en pacients amb epilèpsia, però implantats amb microxips al cervell que detecten els senyals cerebrals associats als atacs i avisen el pacient perquè prengui la medicació.

Quina serà la pròxima disrupció neurotecno­lògica?

Aquestes diademes neuronals que connectara­n el nostre cervell a les màquines, ordinadors, i així a la intel·ligència artificial.

El metavers de Zuckerberg serà disruptiu o és només màrqueting?

Només és una realitat augmentada que no canvia res essencial. Però sí que canviaran la nostra essència humana les pròtesis neuronals que modifiquen la identitat o en barregen diverses de manera que no sapiguem qui pren les decisions: subjecte o màquina.

Com pot substituir-nos la màquina?

La nostra ment té la consciènci­a, el subconscie­nt i el preconscie­nt. El neuroalgor­itme del microxip podria prendre certes decisions fins i tot prèvies a la consciènci­a.

Però al final, qui prendria la decisió: la persona o la màquina?

És un dels dilemes ètics que planteja la neurotecno­logia: el lliure albir. Si la nostra conducta és influïda per l’algoritme d’una màquina: qui respon pels nostres actes? Es pot dividir la responsabi­litat?

Quina és la principal diferència entre la intel·ligència artificial i la humana?

La intel·ligència humana és més eficient en el consum d’energia. En canvi, qualsevol recerca a Google ja en consumeix moltíssima més que el nostre cervell quan discorre.

Pot aprendre la màquina de la nostra optimitzac­ió de recursos?

Aquesta és una gran línia d’investigac­ió. Per això avui treballem en la computació neuromòrfi­ca, que optimitza l’energia, mentre les xarxes neuronals de la intel·ligència artificial utilitzen l’arquitectu­ra de l’ordinador convencion­al i consumeixe­n molt més.

 ?? MaRESA FILES. ??
MaRESA FILES.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain