La Vanguardia (Català-1ª edició)

La persona que va travessar la frontera cap a Corea del Nord era un desertor

-

La misteriosa persona que va passar la frontera militaritz­ada entre les dues Corees per arribar al Nord aquest cap de setmana ha estat identifica­t com un desertor nord-coreà que va arribar al Sud el febrer del 2020 fent servir la mateixa ruta i mètode. La seva identitat ha estat confirmada a partir de les imatges de seguretat captades quan va aconseguir travessar la frontera.

En aquell moment, l’home, en la trentena, va dir a les autoritats sud-coreanes després de desertar que al seu país havia estat gimnasta, fet que l’hauria ajudat a esquivar els filats de tres metres d’alçària entorn de la zona desmilitar­itzada (DMZ). Aquesta persona, amb qui ningú no havia pogut contactar des del 29 de desembre passat, es va establir a Seül i va treballar en el sector de la neteja. Segons mitjans locals, tenia problemes econòmics.

Les autoritats sud-coreanes van enviar una comunicaci­ó al país veí per alertar que aquesta persona havia travessat la línia divisòria en un moment en què, amb motiu de la pandèmia, les tropes nord-coreanes tenen ordre de disparar a tothom que s’hi acosti. Un dispositiu d’observació tèrmica de Corea del Sud va detectar quatre persones a la part nord de la frontera després del creuament. Això podria suggerir que tres soldats nord-coreans se li van apropar per emportar-se’l.

L’incident es registra després que Corea del Sud ha reforçat el sistema de defensa fronterer arran de diversos casos de persones que van aconseguir travessar la DMZ en anys recents. Uns 34.000 nordcorean­s han fugit al Sud des de finals dels noranta, i només uns trenta han tornat a casa els últims deu anys. Els experts expliquen que els que tornen probableme­nt no es van adaptar a la vida capitalist­a i altament competitiv­a, tenien grans deutes o els van fer xantatge. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain