La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els huthis del Iemen segresten un vaixell dels Emirats per transporta­r armes

-

El moviment huthi, que controla la major part del nord del Iemen, va segrestar un vaixell de càrrega amb bandera de la Unió dels Emirats Àrabs, segons va informar ahir la coalició antihuthi liderada per l’Aràbia Saudita.

El portaveu militar dels huthis va confirmar el segrest i va dir que el vaixell transporta­va equipament militar i que participav­a en “actes hostils dirigits contra la seguretat i l’estabilita­t del poble iemenita”. La nau es dirigia al port saudita de Jizan, just al nord del Iemen, des de l’illa iemenita de Socotra, al mar Roig, quan va ser atacat poc abans de la mitjanit de diumenge, va informar l’agència estatal de notícies saudita SPA, segons la qual el vaixell portava material sanitari provinent d’un hospital de campanya.

Tot i això, el portaveu militar huthi, Yahya Sarea, va exhibir en una compareixe­nça a la televisió de l’organitzac­ió, Masirah TV, fotos i vídeos aparentmen­t correspone­nts al vaixell que mostraven vehicles blindats, armes i municions a bord. Sarea va afirmar que el vaixell capturat havia estat portat al port de Salif, al nord d’Hodeida.

Un funcionari nord-americà destinat al Golf va dir a l’agència Afp sota condició d’anonimat que “no sembla tractar-se d’un vaixell mercant que transporta mercaderie­s comercials en el sentit tradiciona­l del terme” i que “aquest segrest és poc habitual. Sembla que és el primer vaixell de la coalició capturat pels huthis en més de dos anys”. En efecte, l’últim atac, a prop de la terminal petroliera de Ran Isa, es va produir a finals del 2019, quan els huthis es van apoderar breument d’un vaixell amb bandera saudita i de dos vaixells sud-coreans.

L’Aràbia Saudita encapçala una coalició militar que fa més de sis anys que lluita contra els huthis i que els acusa d’atacar la navegació al mar Roig, una de les vies marítimes més transitade­s del món, que condueix al canal de Suez. Els Emirats, que formen part de la coalició, ocupen l’illa de Socotra, al sud del Iemen. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain