La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bolsonaro, hospitalit­zat de nou per una obstrucció abdominal

El president brasiler està estable, però podria necessitar una cirurgia

-

Sis mesos després d’entrar en un hospital de São Paulo per una obstrucció intestinal, el president del Brasil, Jair Bolsonaro, va tornar a ingressar ahir pel mateix problema, que podria obligar-lo a passar novament per quiròfan al començamen­t del que serà l’últim any del seu mandat.

Jair Bolsonaro, de 66 anys, va ser ingressat a l’hospital Vila Nova Star, la mateixa unitat clínica on es va estar quatre dies després de tenir un seguit de dolors abdominals i després de ser assistit prèviament en un centre mèdic de Brasília. Un escarit comunicat del centre va assenyalar que Bolsonaro havia estat hospitalit­zat “a causa d’un quadre de suboclusió intestinal”. “Es troba estable –indicava el centre–, sotmès a tractament i serà reavaluat per l’equip del doctor Antonio Luiz de Vasconcell­os Macedo. De moment no hi ha previsió sobre quan podrà ser donat d’alta”.

Al compte de Twitter, Bolsonaro va publicar una fotografia prostrat en un llit, amb cara de resignació, fent el senyal d’OK amb la mà dreta i amb una sonda al nas. Al seu tuit el governant ultradretà va declarar que es va començar a trobar malament diumenge, després de dinar. “Em faran més exàmens per a una possible cirurgia per obstrucció interna a la regió abdominal”, afegia el president brasiler.

Bolsonaro va recordar que aquests problemes són conseqüènc­ia de l’atemptat de què va ser víctima el 6 de setembre del 2018 quan un pertorbat el va apunyalar a l’abdomen en plena campanya electoral per als comicis d’octubre d’aquell any, mentre era portat a collibè per un grup de partidaris. L’agressor va ser detingut immediatam­ent després de l’atac, però va ser declarat inimputabl­e, ja que el jutge va considerar que no estava en capacitat de respondre pels seus actes a causa de problemes mentals.

El resultat d’aquell atac han estat quatre cirurgies, però una cinquena va ser descartada després del seu últim ingrés hospitalar­i a São Paulo, del qual va ser donat d’alta el 18 de juliol del 2021. A més d’això, ha estat operat per retirar-li un càlcul a la bufeta i també ha estat sotmès a una vasectomia.

Les complicaci­ons de salut van sorgir mentre Bolsonaro estava de vacances a l’estat de Santa Catarina, el sud-est del Brasil. L’última compareixe­nça pública del mandatari va tenir lloc divendres, en el missatge enregistra­t de Cap d’Any.

El nou ingrés arriba tres dies després d’entrar en el que serà darrer any de mandat, que acabarà el 31 de desembre d’aquest any. Bolsonaro ha expressat la intenció de presentar-se a les eleccions del 2 d’octubre d’aquest any, però les enquestes d’opinió el situen molt lluny del favorit, l’expresiden­t i líder de l’esquerra brasilera Luiz Inácio Lula da Silva. El jutge Sergio Moro (que va instruir el cas Lava Jato) també ha plantejat que s’hi podria presentar.

En el missatge de Cap d’Any, Bolsonaro va enaltir les mesures que va aprovar al llarg del 2021 i es va mantenir en un seguit de polítiques negacionis­tes respecte a la covid que li han causat nombroses crítiques, com ara el rebuig de “qualsevol restricció” per als qui no vulguin vacunar-se contra el coronaviru­s.

Bolsonaro assegura que el Brasil va ser “un exemple per al món” perquè “a tots els adults que així volien els van vacunar”. Es tracta d’un grup en què ell mateix no hi és, atès que assegura que vol ser l’últim brasiler que és vacunat contra la covid. ●

El mandatari arrossega problemes de salut de resultes de l’apunyalame­nt que va patir el 2018

 ?? @JAIRBOLSON­ARO VIA TWITTER / REUTERS ?? Jair Bolsonaro ha compartit una imatge des de l’hospital
@JAIRBOLSON­ARO VIA TWITTER / REUTERS Jair Bolsonaro ha compartit una imatge des de l’hospital

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain