La Vanguardia (Català-1ª edició)

El pacte que cou

-

tristes. El PP tem ara una nova moció de censura de Vox a Pedro Sánchez durant aquest any. Hi ha nervis a Génova.

L’excursió centrista la reclamen alguns significat­s periodiste­s de Madrid, com José Antonio Zarzalejos i Pedro J. Ramírez. Demanen que Casado faci servir un pinzell més fi: ajuda a aprovar la reforma laboral, apareixerà­s com un estadista i accentuarà­s les contradicc­ions a l’interior de l’esquerra. L’alcalde de Madrid i portaveu del PP, José Luis Martínez Alemeida, va rectificar diumenge passat unes declaracio­ns al diari digital El Confidenci­al en què es mostrava favorable a l’abstenció.

Casado no està per a centrismes perquè també hi ha molta maror a la CEOE. La patronal catalana Foment del Treball està en contra del text acordat, que considera lesiu per a les empreses. Foment torna a moure’s amb l’ala dura de la patronal espanyola, com ja va fer durant la transició. La patronal madrilenya també hi està en contra. I la de l’automoció. I els empresaris de l’hostaleria. I els agricultor­s i ramaders d’Asaja.

El PP difícilmen­t pot posarse d’esquena a un front de rebuig que va de la patronal catalana a la dreta agrària, però la fundació FAES ha trencat el guió elogiant la destresa tàctica d’Antonio Garamendi en la negociació. Baló d’oxigen per al president de la patronal. Per a la fundació que lidera José María Aznar l’important és haver evitat la derogació total de la reforma aprovada el 2012 pel govern de Mariano Rajoy.

La FAES, l’organisme més intel·ligent de la dreta espanyola, ha fet un exercici de punteria sobre les contradicc­ions que han aparegut a l’esquerra. El PSOE està satisfet amb el pacte. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, està més que satisfeta i el PCE hi dona suport (no és una dada irrellevan­t). Comissions Obreres també somriu, en la mesura que ha tingut un paper clau en la negociació. La UGT no somriu tant i a Podem hi ha poc entusiasme laborista. Un partit-moviment com Podem, que basa la seva política de comunicaci­ó en l’expression­isme de les xarxes socials, no pot dissimular aquests dies que l’acord amb la patronal no li agrada, perquè pot posar en perill la seva política d’aliances amb ERC i EH Bildu. Hi ha més motius: aquest pacte fa olor de compromís històric, d’eurocomuni­sme, d’esquerra de la transició, referents que els provoquen al·lèrgia. Pablo Iglesias manté una disciplina­da prudència. Podem no pot prescindir de Yolanda Gorbatxova (dard enverinat de Pedro J. Ramírez), però ella reclama la màxima autonomia per liderar una candidatur­a.

Bildu no pot allunyar-se del sindicat nacionalis­ta ELA, l’organitzac­ió social més potent d’Euskadi, totalment contrària a l’acord. El PNB necessita que el text reconegui de manera explícita el marc laboral basc. I Esquerra, que fa anys que busca l’amistat de CC.OO. i UGT, aprofita la circumstàn­cia per pressionar el Govern central perquè convoqui la taula de diàleg amb la Generalita­t al gener. Sánchez no convocarà aquesta reunió en vigílies de les eleccions a Castella, i ja pensa en Ciutadans per validar el decret. El quadre és molt interessan­t.

Manuel Vázquez Montalbán va escriure una vegada que els canvis més profunds són els que avancen lentament, com una quilla silenciosa a l’aigua, amb un moviment que només ensumen els taurons.

Tensions amb silenciado­r a la dreta i divisions a l’esquerra per la reforma laboral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain