La Vanguardia (Català-1ª edició)

La FAES es fixa en l’Espanya buidada

-

El president del PP, Pablo Casado, ha demanat que el Congrés obri al gener, un mes que de manera ordinària no és hàbil per a sessions parlamentà­ries.

“Espanya no està perquè el seu Govern se’n vagi de vacances”, va dir el cap de l’oposició, que fa quarantena després d’haver donat positiu de covid, al seu compte de Twitter. “Demanem d’obrir el Congrés al gener per prendre mesures contra la inflació i el preu de la llum, controlar el caos de la sisena onada de covid i el repartimen­t a dit dels fons de la Unió Europea”, va afegir com a arguments.

Però més enllà de les dificultat­s econòmique­s i sanitàries que travessa Espanya, el cas és que l’absència de sessions de control i de debats parlamenta­ris deixa al PP un dels escenaris en què desenvolup­a amb més fervor l’estratègia d’oposició al Govern espanyol. I aquesta pujada de gener d’invisibili­tat és la que els populars volen fer més suau, sobretot quan d’aquí ben poc, el 13 de febrer, les urnes de Castella i Lleó es presenten com el punt de partida d’un nou cicle electoral de què el mateix Casado pretén sortir investit com l’autèntica alternativ­a a Pedro Sánchez.

Amb tot, els dos períodes de sessions de la Cambra Alta estan regulats a l’article 61 de la Constituci­ó, que estableix que el Congrés es reunirà de manera ordinària de setembre a desembre i

La FAES, que presideix

José María Aznar, posa deures al PP de Pablo Casado al seu últim editorial. En concret, li demana d’erigir una alternativ­a creïble, basada en els “bons models” de govern autonòmic, que contribuei­xi a evitar la disgregaci­ó política i territoria­l. I en aquest context el think tank del PP adverteix sobre les “noves versions de la fragmentac­ió”, amb referència als nous partits que sorgeixen a l’Espanya buidada, fet que, a parer de la fundació, agreuja el “model disfuncion­al” i dificulta “recuperar les institucio­ns democràtiq­ues”. de febrer a juny, tot i que també afegeix que fora d’aquests períodes la Cambra podrà celebrar sessions extraordin­àries a petició del Govern central, de la diputació permanent o d’una majoria absoluta. I hi ha alguns precedents pròxims: el gener de l’any passat, per avançar en la reforma del Consell General del Poder Judicial, o el juliol del 2020, per recuperar l’activitat parlamentà­ria que va quedar congelada per culpa de la pandèmia. ■

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain