La Vanguardia (Català-1ª edició)

El 2021 la frontera sud d’Espanya ha segat 4.400 vides, 205 de les quals de nens

L’oenagé Caminando Fronteras assenyala l’últim any com el pitjor fins ara

-

nització de les Nacions Unides per a les Migracions (OIM), que va xifrar les morts en les rutes a Espanya en 1.255 el 2021. Les dades d’aquesta organitzac­ió només inclouen morts en què es recupera el cadàver o naufragis amb testimonis de superviven­ts, segons la informació recollida per l’agència Efe.

Segons les estadístiq­ues d’arribades del Ministeri de l’Interior, que recull les dades fins al 15 de desembre, de les 37.385 persones que van arribar a Espanya, 20.752 van arribar a les Canàries, cosa que suposaria una mort per cada cinc migrants que aconseguei­xen arribar a l’arxipèlag.

Un de cada cinc immigrants que intenten arribar a les Canàries mor en el recorregut

L’any “més mortífer” es deu, a parer d’aquesta organitzac­ió, a la crisi diplomàtic­a entre Espanya i el Marroc durant el primer semestre de l’any, que mantenen pràcticame­nt clausurada la frontera entre els dos països.

L’organitzac­ió alerta que en l’accés a la frontera sud la gent va en “infraembar­cacions” proveïdes per organitzac­ions criminals, amb “nul·la experiènci­a” de navegació. Ni tan sols porten un GPS a bord o no saben com fer-lo servir.

Maleno va denunciar la falta de coordinaci­ó entre països durant els rescats i l’arbitrarie­tat en el moment d’activar les alertes, especialme­nt al Mediterran­i, on a parer seu té lloc una “militaritz­ació” de la frontera, on de vegades embarcacio­ns civils també es neguen a rescatar nàufrags per por de ser criminalit­zades.

L’oenagé reclama una intervenci­ó coordinada dels ministeris d’Interior, Transports i Igualtat. ■

 ?? XAVIER ALDEKOA ?? Platges de Dakar, un dels punts de partida del perillós corredor on han mort milers de persones aquest any
XAVIER ALDEKOA Platges de Dakar, un dels punts de partida del perillós corredor on han mort milers de persones aquest any

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain