La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Marroc, tancat per als seus menors

-

Almenys 4.404 migrants van morir al mar ofegats mirant d’arribar a Espanya. D’ells, 4.016 van morir a la ruta de les Canàries, fins a 124 naufragis.

El trànsit des de l’Àfrica fins a l’arxipèlag espanyol s’ha convertit en un de corredors més perillosos del món.

La xifra de morts, a criteri de l’oenagé Caminando Fronteras, que ahir va presentar l’informe anual, podria estar per sota de la real. “Podria ser que hi hagués més víctimes i no en tinguem constància”, va puntualitz­ar la portaveu, Helena Maleno.

Entre els morts que sí que s’han pogut comptabili­tzar i verificar hi ha 628 dones i 205 nens. En total el 2021 es van registrar 12 morts al dia, una víctima cada dues hores al llarg de tot l’any.

Segons l’oenagé es tracta del pitjor any des que recullen informació sobre els accidents que han tingut lloc en aquests corredors. Pel que fa a l’any 2020 hi ha hagut un augment d’un 103%. Fa dos anys, l’organitzac­ió va xifrar el nombre de morts en 2.170 persones.

Aquestes xifres multipliqu­en per 3,5 els registres de l’Orga

Les autoritats marroqui■ nes no han contestat a cap de les “més de 700” peticions d’informes familiars sobre altres tants menors migrants no acompanyat­s arribats a Ceuta al maig. D’aquesta manera el Marroc manté bloquejada la possibilit­at d’una repatriaci­ó d’acord amb el que està previst al reglament de la llei d’Estrangeri­a que la justícia espanyola va ordenar aplicar a l’agost, quan va paralitzar els “retorns assistits” que els dos països van acordar posar en marxa apel·lant a un acord bilateral del 2007 per eludir els procedimen­ts per poder executar la devolució de qualsevol nen. Una part d’aquests menors viu a Ceuta acollits per l’administra­ció i una altra malviu al port en espera de poder travessar furtivamen­t a la Península.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain