La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC lamenta la política “de blocs” d’Aragonès en la immersió lingüístic­a

- MaRISCona

2021 i es van fixar com a data límit per a l’acord el 20 de desembre. Uns dies abans del termini fixat hi va haver un acord de mínims en l’àmbit programàti­c que serà l’esquelet de la ponència política de la nova formació.

Després de la renúncia de Chacón va assumir les regnes de la formació hereva de Convergènc­ia el secretari general adjunt, Marc Solsona, juntament amb la direcció executiva nacional. L’exdiputat i alcalde de Mollerussa va reconèixer ahir les “afinitats i complicita­ts” amb el nou espai de l’exlíder del PDECat, i va dir que l’“acompanyar­an” en la fundació. Però va ser molt cautelós i va eludir pronunciar-se sobre els detalls del nou partit, Centrem. El que sí que va explicar és que comparteix­en el diagnòstic de Chacón que calia impulsar les polítiques de centre amb un “nou instrument”, tal com va aprovar el consell nacional del seu partit fa unes setmanes.

D’altra banda, Solsona va detallar que els alcaldes del PDECat tindran llibertat per negociar les llistes dels comicis municipals del 2023. Així està previst als estatuts. Juntament amb els quatre diputats del Congrés, ara els batlles són la seva principal força institucio­nal, ja que no tenen representa­ció a la Cambra Catalana.

El dirigent, sobre aquesta qüestió, va demanar de fugir d’“universos binaris” en què les dues úniques opcions són Junts per Catalunya i el PDECat, i va destacar la complexita­t del món local, en què les lògiques a l’hora de pactar són diferents. Des de Junts, tot i això, preveuen aprovar un reglament de primàries que permeti incorporar dirigents locals del PDECat. ●

El PSC recrimina al president de la Generalita­t, Pere Aragonès, que qüestioni el suport dels socialiste­s a la llengua i al model d’immersió que regeix a l’escola catalana per alimentar la “confrontac­ió” política i “crear blocs” dins de Catalunya.

Malgrat que el principal partit de l’oposició ha expres

Els socialiste­s volen que el president convoqui també PP i Ciutadans a un nou pacte per la llengua

sat el convencime­nt que el català ha de continuar sent la llengua vehicular a l’escola catalana, les últimes declaracio­ns del president, en què insta els socialiste­s a no abandonar el “consens” sobre la immersió lingüístic­a, no han agradat al partit de Salvador Illa.

Les paraules d’Aragonès en una entrevista amb Efe van ser contestade­s ahir a la mateixa agència per la vice-primera secretària d’organitzac­ió del partit socialista i alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, que va advertir que “ningú no pot qüestionar el paper del PSC en la defensa del català i del model de l’escola catalana, ni històricam­ent ni actualment”.

El PSC reivindica la paternitat de la immersió, però és partidari de modificar-la per adaptar-la a la realitat sociolingü­ística del territori reforçant el català on el castellà és la llengua materna, i viceversa.

El Govern de la Generalita­t pot comptar amb els socialiste­s per intentar configurar un nou Pacte Nacional per la Llengua Catalana, com preveu activar Pere Aragonès, però el matís dels socialiste­s pot accentuar les dissension­s. El president vol preservar la immersió tal com està, mantenint el “consens” a favor del model que ha estat vigent els últims 40 anys a Catalunya, i si el PSC “se’n desmarca, ho hauran d’explicar ells”, assegura.

Els socialiste­s estan disposats a “reforçar i actualitza­r els consensos”, però volen que el president convoqui totes les forces polítiques, també PP i Ciutadans, per no perpetuar la “lògica de blocs i de confrontac­ió”. “Després cadascú ja dirà on és”, va al·legar Moret. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain