La Vanguardia (Català-1ª edició)

Formigues al jardí

- Màrius Carol

Cal anar amb compte amb els papers que un interpreta a la vida. No fa falta dedicar-se al teatre per fer comèdia o per convertir un fet irrellevan­t en una tragèdia. Woody Allen explica a les seves memòries que va dubtar quan Jeff Katzenberg li va demanar de posar veu a la formiga protagonis­ta en una pel·lícula d’animació titulada Antz. Anys abans havia interpreta­t un espermatoz­oide i, per alguna raó, quan els productors estaven discutint sobre qui seria adequat per fer d’insecte es va esmentar el seu nom. En Jeff li va argumentar que es tractava d’una feina entretingu­da i que s’ho passaria bé, però la veritat és que va resultar una ocupació difícil i tediosa, en la qual ho va passar fatal. Quan el va tornar anar a veure perquè posés veu a una altra plaga de jardí s’hi va negar en rodó: “Ho vaig tenir clar perquè temia que se m’encasellés en aquesta mena de papers”.

En política és bo puntualmen­t ser imprevisib­le, sense haver de posar-se en el paper d’una formiga. Potser és per això que al PP hi ha hagut dubtes raonables sobre si s’haurien d’abstenir davant la reforma laboral que ha pactat el Govern central amb els sindicats i la CEOE. L’esquerra havia posat en el seu programa que derogarien la reforma del PP, que va impulsar aquella eficaç ministra de Treball que va ser Fátima Báñez, però a l’hora de la veritat s’ha imposat el pragmatism­e. I el criteri de la UE. Potser és una revisió tova, però segurament resulta l’única possible en aquests moments. A part que extingeix els contractes de dies i setmanes, la qual cosa crearà més contractes indefinits.

De moment, l’alcalde de Madrid ha suggerit l’abstenció del PP, encara que ha hagut de rectificar poc després. Pablo Iglesias va dir a la tertúlia d’El món a RAC1 que creu que al final el PP s’abstindrà, argumentan­t que és un canvi perquè res no canviï i així intentar debilitar la vicepresid­enta Yolanda Díaz.

A Antz la formiga Allen proclama: “No segueixis ordres en la teva vida, pensa per tu mateix”. És un bon suggerimen­t per als diputats del PP. Enlloc no hi ha escrit que per fer oposició calgui dir no a tot. ●

El PP tem abstenir-se davant la reforma laboral perquè no sembli un acte de debilitat

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain