La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tempesta perfecta sobre l’automòbil

-

El sector de l’automòbil viu la pitjor crisi de la seva història. És víctima d’una tempesta perfecta per la conjunció en el temps de diversos factors: l’escassetat mundial de microxips, que ja són imprescind­ibles en la fabricació de qualsevol vehicle, el col·lapse en el subministr­ament de components a causa dels problemes de producció i transport que provoca la pandèmia de la covid, el complex procés de transforma­ció cap a la mobilitat elèctrica i la consegüent caiguda de vendes. El balanç del 2021 és molt pobre, ja que les matriculac­ions han pujat tot just un 1% respecte a l’enorme enfonsamen­t que es va registrar el 2020. Les 859.477 unitats de turismes i totterreny­s venudes l’any passat estan un 32% per sota de les del 2019. El retrocés de vendes que pateix el sector és enorme i no té comparació possible. Els fabricants d’automòbils confien que aquest any 2022 les vendes puguin començar a recuperar-se, a mesura que els lliurament­s de microxips i altres components es normalitzi­n progressiv­ament, però no serà fins al 2023 quan es podria arribar al nivell d’abans de la pandèmia.

El pitjor de la tempesta perfecta que viu el sector de l’automòbil és la incertesa que hi ha en l’actual procés de transforma­ció cap a la nova mobilitat elèctrica, interconne­ctada i autònoma, tant entre els mateixos fabricants com entre els concession­aris i els mateixos consumidor­s. Què cal fabricar i què cal comprar en l’interval de temps que va des d’avui fins que arribi el moment en què els automòbils elèctrics s’implantin completame­nt a trenta anys vista? Quina serà la penalitzac­ió fiscal o les restriccio­ns a la circulació que en aquest termini patiran els vehicles que van amb dièsel o amb gasolina? Enguany, per exemple, ja ha pujat l’impost de matriculac­ió. Una altra qüestió és quan estarà a punt una xarxa suficient i amb garanties de punts de recàrrega a les ciutats i carreteres. Seria convenient per a tothom conèixer una planificac­ió detallada del que pensen fer les autoritats polítiques europees i espanyoles respecte a tots aquests aspectes.

Els fons de recuperaci­ó europeus, en aquest marc de transforma­ció de la mobilitat, suposen un suport important per a un sector que és la columna vertebral de la indústria espanyola. La inversió pública en el sector entre el 2021 i el 2023 serà de 4.300 milions d’euros a través del Pla de Recuperaci­ó, Transforma­ció i Resiliènci­a (Perte), l’efecte multiplica­dor del qual, gràcies a la inversió privada, pot arribar fins als 19.000 milions. Serà una ajuda decisiva, però la incertesa i els desafiamen­ts que afronta el sector de l’automoció també són enormes. ●

Les vendes de cotxes encara estan un 32% per sota dels nivells prepandèmi­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain