La Vanguardia (Català-1ª edició)

Partits polítics contra el futur

- Fèlix Riera

AEuropa, els líders polítics s’estan dividint entre els que volen combatre el futur i aquells que centren els esforços a gestionar el present. Els partits es debaten entre els que proposen el retorn al passat polític –un exemple el trobem en el candidat a la presidènci­a de la República Francesa Éric Zemmour– i aquells que, com Emmanuel Macron, volen parlar de la gestió del present. En tots dos casos es manifesta un rebuig o temor parcial al futur. Fins i tot, la Unió Europea planteja el marc d’ajuda

Next Generation des de la perspectiv­a de canalitzar les societats cap a un horitzó polític on les ideologies ja no tinguin cabuda per decidir cap a quina societat avancem. Mentre que la Unió Europea busca establir una nova autopista per definir com hem d’arribar al futur, els estats que la conformen busquen la fórmula d’arribar-hi com més tard millor i, si fos possible, en direcció contrària.

Al seu assaig Lo que está en juego, l’historiado­r Philipp Blom planteja la incomodita­t latent de la política i de les elits tradiciona­ls per veure en el futur una oportunita­t favorable als seus interessos. Com diu Blom, “en el món ric, gairebé ningú segueix creient de debò que els seus fills viuran millor, que la feina dura tindrà la seva recompensa, que els polítics volen o poden actuar per defensar els interessos dels votants, que a la humanitat l’espera un demà millor. Per tant, val més no canviar res. Mantenir l’statu quo passa a ser el principal objectiu”. Aquest clima porta a considerar el progrés, tant per part de la dreta com de l’esquerra, com un factor que desestabil­itza i confon. Enfront del futur associat al progrés econòmic, a la millora del benestar social i a la lluita contra les desigualta­ts hi ha una altra posició que va guanyant terreny, que assenyala com a conseqüènc­ia de l’avenç de la robòtica la pèrdua d’ocupació, com a conseqüènc­ia de l’obertura de les fronteres a la immigració l’afebliment de la sobirania nacional, com a conseqüènc­ia de la innovació tecnològic­a l’erosió de les llibertats, i que entén les mesures imposades per a la gestió de la pandèmia, associada als avenços de la ciència, com a actes contra l’humà.

La posició del populisme actual contrasta poderosame­nt amb la de principis del segle XX. El nazisme, el comunisme i el feixisme eren ideologies que se sustentave­n en el desenvolup­ament tecnològic i científic, tant en el pla de les idees com en el pla de l’estètica, fins a convertir-los tots dos en instrument­s de domini i anihilació de persones i territoris. Moviments estètics com el futurisme a Itàlia, el constructi­visme rus al servei de la revolució o les tecnologie­s del poder del nazisme aplicades al desenvolup­ament militar i científic van definir la seva concepció política, malgrat que molts dels seus líders tinguessin nostàlgia del passat, com Hitler o Mussolini. El populisme actual no és una reacció al present sinó una reacció al futur per aturar-ne l’avanç.

Les eleccions a la presidènci­a francesa del 2022 permetran veure com el populisme més centrat de Marine Le Pen, la França insubmisa de Jean-Luc Mélenchon, la batalla per evitar la decadència de França d’Éric Zemmour, el nacionalso­biranisme de Nicolas DupontAign­an, la França patriota de Florian Philippot, “la reconquest­a dels dies feliços” de Fabien Roussel i la República sobirana de Georges Lazzarini plantejara­n als seus votants una mena de retorn al passat per recuperar els valors republican­s que alenteixin o aturin momentània­ment l’acceleraci­ó de la història.

Fins i tot Emmanuel Macron, Valérie Pécresse i Anne Hidalgo es veuran obligats a incorporar als seus discursos no només l’anàlisi de què cal fer en el present i el futur, sinó també la determinac­ió de quin passat es pren com a referència per tornar-hi. Debats com els de l’energia nuclear, la reindustri­alització, la sobirania tecnològic­a, la lluita contra el canvi climàtic i la reforma de les pensions que dominen l’agenda francesa s’hauran d’abordar tenint en compte quina França es vol preservar. S’hi oposarà la incertesa del futur a les certeses del passat.

És un combat entre partits instal·lats en el presentism­e i partits que s’escoren en la defensa del passat; entre aquells que s’adapten a l’acceleraci­ó de la història i els que s’hi oposen. Aquesta concepció política refractàri­a al futur acabarà arribant a Espanya a les pròximes eleccions generals. ●

El populisme actual no és una reacció al present sinó una reacció al futur per aturar-ne l’avanç

 ?? CHRISTOPHE ARCHAMBA  T   A P ??
CHRISTOPHE ARCHAMBA T A P
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain