La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els casos de covid es podran notificar a les farmàcies per treure pressió als CAP

Salut permet a les apotecarie­s activar el protocol sanitari per un autotest positiu

-

48 pacients només de covid a l’uci, i a l’estiu es va arribar a 82. Ara la saturació hospitalàr­ia és semblant a la de les epidèmies de grip d’alguns hiverns (aquest, ara per ara, amb prou feines hi ha grip).

A l’uci segurament no s’assoleix la xifra d’ingressos per covid que preveien els hospitals i el Departamen­t de Salut de 500 crítics aquests dies (n’hi ha 452) i 700 després del dia de Reis. Potser no es depassen els 550. En la cinquena onada es va arribar als 598. Fa un any a les ucis hi havia 400 pacients de covid i l’1 de febrer van arribar a 731.

“Hi ha pocs ingressos en proporció amb els contagis, però que ningú no s’enganyi, encara són molts”, adverteix Horcajada. Miquel Sánchez, cap de secció d’urgències a l’hospital Clínic, ho explicava ahir a RAC1: al seu centre hi arriben aproximada­ment les mateixes urgències que el 2019, però, a més a més, 40 casos diaris de covid (el doble que abans de Nadal). I a les ucis 600 places eren les que hi havia a Catalunya abans de la pandèmia. Instal·lacions i plantilles no s’han dimensiona­t en la mateixa mesura que l’augment assistenci­al.

Per això falta personal en molts serveis i torns, amb les sales plenes de malalts de covid (al Mar ja ocupen dues plantes i ja omplen la tercera). És un dels grans problemes. I s’ha accentuat per les vacances de Nadal i l’increment de profession­als contagiats, encara que no hi hagi grans brots. Gairebé tots els infectats són casos lleus, però no poden atendre els ingressats teletrebal­lant; han d’agafar la baixa els set dies d’aïllament, i les ajustades plantilles se’n ressenten, assenyalav­a Domínguez. La situació és semblant a la de l’estiu.

La previsió de l’equip d’analistes Biocomsc és que la sisena onada de l’epidèmia pot assolir aquesta setmana el pic de contagis. Ja ha alentit l’augment els últims dies, però cal esperar aquesta setmana per confirmar-ho.

La Comissió Delegada del Govern per a la Covid va decidir ahir prorrogar durant 14 dies (fins alproper dia 21 de gener) més les mesures preventive­s en vigor des del 24 de desembre. Han entrat sis municipis més a la llista amb toc de queda nocturn: Castell-Platja d’Aro, Cunit, el Vendrell, Montroig del Camp, Salt i Torroella de Montgrí, de manera que s’arriba a les 123 localitats.

El nou termini fixat per l’Executiu català ha de ser aprovat avui pel Procicat, en una resolució que serà enviada al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè li atorgui el seu aval, com va fer el 23 de desembre. ●

A Catalunya els casos de covid confirmats amb un test d’antígens ràpid (TAR) fet a casa es podran notificar a partir d’ara a través de les farmàcies. N’hi haurà prou amb una trucada, un correu electrònic o la visita d’un familiar no contagiat a una de les 1.300 farmàcies que fan tests d’antígens supervisat­s perquè el sistema sanitari posi en marxa el procés de seguiment i vigilància epidemiolò­gica i es faciliti la baixa laboral a l’afectat.

Així ho van explicar ahir en roda de premsa la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywincke­l, i el president del

Consell de Col·legis Farmacèuti­cs de Catalunya, Jordi Casas, després de presentar un acord amb què pretenen alleujar la pressió assistenci­al que pateixen en aquests moments el 061 i els centres d’atenció primària (CAP), i que havia convertit en un calvari que qui dona positiu en un autotest ho pugui comunicar al metge, demanar que l’atenguin o tramitar la baixa.

Craywincke­l va explicar que es tracta d’obrir un canal addicional per facilitar que, en un moment d’alta incidència de pacients, les persones sense símptomes o amb símptomes molt lleus no hagin de passejar-se ni desplaçar-se fins al centre de salut o insistir amb trucades al 061, i els pacients que realment necessiten assistènci­a mèdica puguin arribar així al sistema amb més facilitat.

Per això han optat per aprofitar la xarxa que ja funcionava per als tests supervisat­s a la farmàcia i ampliar-la a les automostre­s que es fan a casa. Hi participen aproximada­ment un 40% de les apotecarie­s de Catalunya (la llista es pot consultar a Canal Salut o al web de les escoles de farmacèuti­cs). La responsabl­e del Servei Català de la Salut va admetre que aquesta via de comunicaci­ó de casos de covid i tramitació de baixes a partir d’autotest es basa “en la confiança en la ciutadania” i no està exempta de possibles picaresque­s. “Sabem que hi pot haver gent que digui que és positiu sense ser-ho, però això pot tenir conseqüènc­ies, perquè s’activa el sistema de seguiment del seu centre de salut” i quedarà registrat a la història clínica d’aquella persona, va apuntar.

Tant Craywincke­l com Casas van subratllar que el més important és facilitar que els que saben que són positius ho puguin comunicar, agilitar que se’ls identifiqu­i i comenci el seu seguiment sense saturar més els centres de salut. “Segur que amb la transmissi­ó actual hi ha infradiagn­òstic de casos, però som la comunitat que fem més diagnòstic­s; la setmana passada el sistema de salut va fer 600.00 proves entre PCR i tests d’antígens, perquè mantenim obert el sistema sanitari per a tothom que, per símp

L’alta incidència, de fins a 2.568 casos, fa que als hospitals es digui que “no estem bé”

La setmana passada el sistema de salut va fer 600.000 proves entre PCR i tests d’antígens

tomes, tingui sospita que pot estar contagiat”, va emfatitzar Craywincke­l.

L’augment de contagis i de proves diagnòstiq­ues també s’ha deixat notar en les xifres de baixes laborals. La setmana del 24 al 30 de desembre se’n van registrar 80.000, per les 35.000 de la setmana anterior. Entre aquestes, 2.500 de personal sanitari, va dir la directora del Servei Català de la Salut. Va assegurar que, segons l’actual protocol, no cal que aquestes persones passin un altre test abans de reincorpor­ar-se a l’activitat normal. “N’hi ha prou amb respectar la quarantena de 7 dies i constatar que han passat 72 hores d’absència total de símptomes abans de tornar a la normalitat”, va assegurar. ●

 ?? ALEJANDRO MARTÍNEZ VÉLEZ / EP ?? A Catalunya el resultat positiu del test d’antígens es podrà comunicar a través de les farmàcies
ALEJANDRO MARTÍNEZ VÉLEZ / EP A Catalunya el resultat positiu del test d’antígens es podrà comunicar a través de les farmàcies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain