La Vanguardia (Català-1ª edició)

La demanda de proves d’antígens es multiplica per 30 i ara costen el triple

-

L’explosió de contagis provocada per la variant òmicron i l’augment de les interaccio­ns socials amb motiu de les festes de Nadal va disparar l’interès dels ciutadans pels autotests d’antígens i això s’ha deixat notar en les vendes i en el preu. El president del Consell de Col·legis Farmacèuti­cs de Catalunya,

Jordi Casas, va assegurar ahir que la demanda d’aquest producte s’ha multiplica­t per 20 i 30 en només una setmana “i, com que gairebé tots els tests es fabriquen al sud-est asiàtic, els preus d’importació s’han triplicat i fins i tot quadruplic­at”.

A més dels tests que s’adquireixe­n per fer a casa, ha crescut la demanda de tests supervisat­s a les farmàcies. “A Catalunya s’han fet 250.000 tests supervisat­s per farmacèuti­cs i s’han comunicat més de 7.000 positius” durant els mesos que fa que funciona el programa TAR, va apuntar Casas.

També va comentar que actualment els farmacèuti­cs mantenen converses amb el Govern de Pedro Sánchez per analitzar com es podria garantir el subministr­ament dels tests d’antígens i abaixar el preu d’un producte que consideren que és de primera necessitat. Va admetre, tot i això, que no és fàcil aconseguir-ho perquè, com va passar amb les mascaretes al principi de la pandèmia, “Espanya té el teixit productiu que té, la fabricació d’aquests tests es fa en altres països i això provoca problemes de subministr­ament de caràcter global”.

D’altra banda, aquesta falta de garanties en el subministr­ament, va comentar el farmacèuti­c, també dificulta que es puguin establir preus màxims o subvencion­ats, perquè no es té controlada la cadena de fabricació i distribuci­ó. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain