La Vanguardia (Català-1ª edició)

Flurona, rara però no greu

Catalunya i Galícia informen de pacients contagiats amb grip i covid: aquesta coinfecció ni és una variant nova ni és un altre virus

-

Les alarmes es disparen de seguida en els temps que corren i són difícils de combatre malgrat que no hi hagi motius. L’última es va disparar aquest cap de setmana, quan Israel va informar del cas d’una dona infectada per la grip i la covid. Sí, alhora. La por de seguida es va expandir per les xarxes davant la possible aparició d’una nova variant. I no, no és així. El que s’ha anomenat flurona (coinfecció de grip i covid) no és res extraordin­ari, i tampoc no és greu. De fet, ja se n’han notificat casos a Catalunya i Galícia, entre altres comunitats, segons informen fonts regionals. Ni és una variant nova ni és un altre virus.

La infecció pels dos virus alhora no és habitual, però pot passar i, de fet, passa. El 2021 gairebé no hi va haver casos de flurona a Europa, perquè la covid va desplaçar completame­nt la grip, però aquest any, segons els últims informes de l’ECDC (agència pública de salut europea), la grip està circulant, especialme­nt al centre del continent, i cada setmana s’expandeix més. Ja es considera que la temporada de grip ha començat, segons aquestes fonts.

Per això és probable que hi hagi persones que es puguin infectar amb els dos virus, bé perquè no estan vacunades de cap o només d’un, bé perquè les vacunes no els protegeixe­n, indiquen experts consultats per La Vanguardia. En el cas de la pacient d’Israel, no estava vacunada contra cap dels dos virus.

Ahir la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywincke­l, va informar que hi ha casos de coinfecció, esporàdics, a Catalunya. “No és el normal, i fins ara són casos que no s’han mostrat més greus. Són anecdòtics, i no tenen rellevànci­a de més complexita­t ni gravetat”, va explicar en roda de premsa. I va insistir: “No és freqüent, però pot passar quan hi ha diversos virus circulant”.

A Galícia, per exemple, ja s’han detectat casos de persones amb aquestes dues infeccions i d’altres de mixtes amb covid i el virus sincític respirator­i (bronquioli­tis infantil).

Des de l’Institut de Salut Carlos III (ISCIII) continuen les tasques de monitoratg­e no només de la covid i de la grip, sinó també d’altres virus respirator­is com el sincític o el de la grip aviària. De moment, si hi ha coinfeccio­ns, són mínimes, tal com assenyala l’últim informe correspone­nt a la penúltima setmana de desembre. De totes maneres, no es descarta res, i s’insisteix en la necessitat de notificar i analitzar cada cas per comprovar no només les coinfeccio­ns, sinó també la gravetat. ●

“No és freqüent, però pot passar quan hi ha diversos virus circulant”, diu Gemma Craywincke­l

 ?? MadriANa / iE ?? La coinfecció de la covid i la grip pot tenir lloc de manera poc habitual fins i tot en gent vacunada
MadriANa / iE La coinfecció de la covid i la grip pot tenir lloc de manera poc habitual fins i tot en gent vacunada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain