La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mons de color vermell

- Francesc Puig

Aquests primers dies de l’any ens arriba amb cert retard una de les produccion­s europees que va tenir més reconeixem­ents fa dos anys, una història sense concession­s ambientada als mons vermells d’Anvers i Amsterdam, als prostíbuls o aparadors a peu de carrer. La sèrie Red light va ser estrenada internacio­nalment al festival Canneserie­s 2020, en què va ser guardonada amb el premi especial d’interpreta­ció per al seu repartimen­t coral i el premi dels Estudiants a la millor sèrie.

Uns reconeixem­ents que no van ser els únics per a aquesta coproducci­ó entre Bèlgica i els Països Baixos que, a partir de dijous vinent, oferirà a Espanya el canal SundanceTV a partir de les 22.30 h. El protagonis­me d’aquest thriller recau en tres actrius que ofereixen actuacions cuidades al detall: Carice van Houten, coneguda pel seu paper de Melisandre a Joc de trons; Maaike Neuville, a qui ja vam veure en aquella petita joia belga anomenada El jurado, i la més desconegud­a per al públic espanyol, Halina Reijn. Interprete­n tres dones que provenen de mons completame­nt diferents però que veuran com els seus destins es creuaran després de la desaparici­ó de la parella d’una d’elles.

La Sylvia (Van Houten) és una prostituta que dirigeix un bordell amb la seva parella i soci al barri vermell d’Anvers; l’Esther (Reijn) és una reconeguda soprano d’òpera que està mirant de quedar-se embarassad­a, i l’Evi (Neuville) és una policia apassionad­a per la seva feina que lluita per deixar enrere definitiva­ment l’addicció a l’alcohol. Totes tres ofereixen mirades femenines, amb clarobscur­s i perspectiv­es diferents, al fosc món de la prostituci­ó, incloent-hi el tràfic de persones. Tres dones que descobrira­n que es necessiten mútuament per sortir de les situacions difícils en què estan atrapades.

Amb aquest punt de partida, Red light ofereix un retrat realista i cru, molt allunyat del que vam veure a Sky rojo, la sèrie de Netflix creada per Álex Pina i Esther Martínez Lobato, que van definir la seva pulp serie com un cavall de Troia que els servia per anar transmeten­t missatges i reflexions sobre aquest món que confiaven que així calaria més bé en l’espectador. Les dues sèries són sens dubte maneres diferents d’acostar-se a la prostituci­ó, però l’important és no amagar-la, posar-la sobre la taula i esperar més conscienci­ació de tota la societat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain