La Vanguardia (Català-1ª edició)

Demà torna l’hivern

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o @MiguelMete­o

Aquests dies es podia escoltar...”ja podria estar tot l’hivern així...”. Si continuess­in les temperatur­es insòlitame­nt elevades, la natura es desequilib­raria, flora i fauna no sabrien per on anar, tot al seu temps. Demà torna l’hivern, un front bastant actiu deixarà xàfecs la pròxima matinada i fins a migdia, reactivant-se quan arribi a la Mediterràn­ia. Els termòmetre­s cauran en picat (de fet l’ambient es normalitza). En zones d’alta muntanya passaran de tenir mínimes de 12 °C a registrar -8 °C (fins a 20 °C de descens)..

CATALUNYA

Fins a mitja tarda sol, alguns núvols i temperatur­a en lleuger descens al Pirineu, però encara més elevada a la costa, ambient molt suau. Abans de mitjanit primeres precipitac­ions al Pirineu i meitat oest, puntualmen­t al sud i litoral. La pròxima matinada i fins a mig matí, xàfecs a la costa, localment de certa intensitat al centre i sud. Temperatur­a Últim dia de marejol al litoral de Catalunya, excepte a la Costa Brava on s’imposarà la maror. A la resta de les costes Mediterràn­ies i les Balears les onades aniran en augment fins a so

Meteoròleg

en acusat descens i entrada de la tramuntana i el mestral, desapareix­en les boires. Demà algunes nevades al Pirineu, més sol a la resta, vent i ambient hivernal sense excessos que es mantindrà els propers dies.

ESPANYA I EUROPA

Profunda borrasca al sud de Noruega amb vent i xàfecs de neu als països del Mar del Nord. Demà es forma una borrasca a Itàlia. Gran part del continent es refreda. A Espanya les pluges s’aniran desplaçant al llarg del dia des de Galícia i Andalusia occidental cap al Cantàbric, Madrid i Castella-la Manxa i a últimes hores a l’Aragó. Demà afectaran les Balears. Descens generalitz­at de la temperatur­a, demà a la Mediterràn­ia. També demà un altre front podrà donar algunes precipitac­ions al centre i oest. A Sebastià dilluns màxima de 20 °C, demà de 9 °C. Torna l’hivern, a abrigar-se.

La mediterràn­ia es congela

Entre el 1645 i el 1715 es registrà a Europa “el mínim de Maunder”, el període més fred dels últims 2000 anys, coincidint una gairebé nul·la activitat solar, quasi sense taques solars. Els hiverns eren terribles, congelant-se de vegades les aigües del port de Barcelona. El gener del 1697 les nevades van cobrir les costes mediterràn­ies, a Mallorca flotaven pannes de glaç. Avui el mar allà està a 15,2 °C. brepassar el metre de mitjana. Mar lleugerame­nt alterada a l’Atlàntic, Cantàbric i les Canàries amb onades de 2 a 4 metres. El golf de Cadis continuarà al marge amb predomini de la maror.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain