La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Constituci­onal no veu delicte de coacció en el pagament d’un deute amb sexe oral

-

El Tribunal Constituci­onal ha acordat no admetre a tràmit la demanda interposad­a per una dona que va denunciar haver-se sentit “psicològic­ament obligada” a pagar amb sexe oral un deute contret amb el seu excunyat. El tribunal conclou que no hi ha delicte de coacció perquè va ser “una relació pactada lliurement” entre ells i destaca que la relació sexual va cessar “per la negativa d’ella a mantenir-la”, i va tenir com a única conseqüènc­ia “la reclamació del deute”, segons va avançar el diari Última Hora.

El 2019 la denunciant va demandar el seu excunyat per coacció perquè va sentir-se obligada a fer-li sexe oral fins que no li tornés els 15.000 euros que l’home de 58 anys d’edat li havia prestat. La dona va demanar ajuda al seu excunyat per problemes econòmics i aquest li va ingressar els diners al compte sense especifica­r-li la forma ni el termini de devolució. Segons la denunciant, l’acusat li va dir que “a causa del favor que li havia fet havia de ferli dos o tres biberons [fel·lacions] a la setmana i que mentre es mantingués el deute havia de ferli de xiribeba [prostituta]”.

La dona denuncia un assetjamen­t continu, amb trucades i missatges amenaçador­s quan es va negar a continuar amb el tracte. La denunciant va rebre una carta certificad­a de l’home en què la vexava i mantenia una advertènci­a, “o compleixes o et denunciaré”. Els advocats de la víctima van reclamar la incoació d’un delicte d’abusos sexuals, mentre que el jutge d’instrucció el deixava en coaccions greus i la Fiscalia entenia que eren lleus.

Amb tot, la secció 2 de l’Audiència de Palma, presidida per Diego Gómez-Reino, va dictar llavors que pagar un deute contret voluntària­ment amb fel·lacions o “convertir-se en la xiribeba [prostituta]” del creditor mentre es liquidava el préstec no és constituti­u de delicte i per això va desestimar el recurs d’apel·lació interposat per la víctima.

El Tribunal Constituci­onal no vol entrar a valorar si saldar un deute entre adults a còpia de fel·lacions o sexe oral és legal o no perquè “no té importànci­a constituci­onal suficient” i avala la resolució de l’Audiència de Palma, que no va considerar delicte al seu dia saldar un deute entre dos adults amb qualsevol tipus de relació sexual. Per això, ha acordat desestimar el recurs d’apel·lació interposat per la víctima i va descartar al seu torn l’existència d’un delicte continuat de coaccions.

La història es remunta al setembre de l’any 2019, quan la dona, a causa de problemes econòmics importants, va decidir demanar ajuda al seu excunyat, un home de 58 anys. Després d’establir les condicions del deute, la denunciant va rebre un ingrés al seu compte de 15.000 euros. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain