La Vanguardia (Català-1ª edició)

El joc Paraulògic fa el tuti

Rodamots.cat va activar al novembre un passatemps de paraules que ha arribat als 168.000 jugadors en un dia

-

El tuti és un “joc de cartes anàleg a la bescambril­la”, en què el jugador que aplega els quatre reis o els quatre cavalls fa el tuti. La paraula tuti surt al diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans amb aquesta definició, però aviat caldrà afegir-n’hi una de nova: “Formar una paraula amb totes les lletres que planteja cada dia el joc Paraulògic”. Un dels tutis d’ahir era disbauxa, però n’hi havia algun altre.

El Paraulògic va néixer per Tots Sants i és una creació de Rodamots.cat. El joc és ben senzill i està inspirat en l’Spelling Bee de The New York Times. Cada dia s’ofereixen set lletres i cal formar paraules que les continguin. Una lletra és obligada, la del mig. Un mínim de tres lletres per mot i a jugar! El joc indica quantes se’n poden formar (ahir, 90) i en quines condicions: només les que surten al DIEC. És a dir, no s’hi valen els noms propis ni els plurals ni els verbs conjugats, només l’infinitiu. Aquest ampli ventall de resultats fa que el joc sigui apte per a tota mena de jugadors, des del nivell bàsic fins al de lletraferi­t.

El 28 de desembre va aconseguir arribar als 168.000 usuaris únics, que desenvolup­en una mitjana de més de mig milió de sessions. Això què vol dir? Ho explica Pere Orga, l’informàtic que l’ha desenvolup­at: “Cada jugador s’hi posa tres o quatre vegades al dia i en cada sessió hi dedica una mitjana de deu minuts”. El dia de Nadal hi van jugar 120.000 persones i des d’aleshores no ha parat de créixer: “Ara hi ha uns 167.000 jugadors diaris”, detalla Orga. El servidor s’ha optimitzat, però la crescuda sobtada de les primeres setmanes va fer que algun dia caigués. Ni Rodamots.cat ni l’IEC, que ha permès l’ús del seu diccionari i la consulta de les paraules, s’esperaven aquest èxit.

La consulta de les definicion­s és un afegitó molt valuós del joc en català. D’aquesta manera, quan el jugador encerta una paraula de pura xamba, combinant lletres possibles, al moment en coneix el significat. També hi ha hagut grans debats i crítiques a les xarxes, com el dia que els jugadors es van adonar que tiet i tieta no figuren al DIEC. O el que va passar amb el compte Spoilògic, que revelava els tutis i que va tenir tants bloquejos que finalment Twitter el va suspendre. Ho explica Màrius Serra, profund coneixedor del món lúdic, que afirma que l’èxit del Paraulògic “és una demostraci­ó més de l’obsessió nacional per la llengua

La senzillesa del joc el fa apte per a tota mena de jugadors, des del nivell bàsic fins al de lletraferi­t

i apel·la als nostres instints més competitiu­s, tant del joc com de la competènci­a lingüístic­a”.

El web Rodamots.cat funciona des del 1999 i és un espai de referència per a tots els lletraferi­ts de la catalanofo­nia. La seva ànima és el llenguafer­it Jordi Palou, una persona amb una capacitat de treball i una dedicació voluntària a la llengua catalana extraordin­àries, que s’ha vist superat per l’èxit del Paraulògic. Discret com és, Palou no concedeix entreviste­s. ●

 ?? R  AM     A ?? El Paraulògic d’ahir
R AM A El Paraulògic d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain