La Vanguardia (Català-1ª edició)

La recuperaci­ó de l’habitatge segueix amb una alça de preus del 3%

Barcelona continua sent el 2021 la ciutat més cara per comprar un pis nou

- JAUME MASDEU

15,5% mentre que a Catalunya van caure un 10,5%. Una altra possible explicació és el millor comportame­nt del canal empreses –segons fonts d’Anfac–, que va créixer un 2,1% i té una presència més gran a Madrid. Les comunitats on es va registrar una caiguda més gran van ser el País Basc, amb un descens del 18,3% respecte al 2020, Galícia (-17,4%) i Extremadur­a (-16,7%)

Pel que fa a les emissions mitjanes de CO dels turismes venuts al desembre, van ser de 101,4 grams de CO per quilòmetre, un 2,5% menys que el mateix mes del 2020. Per carburants, el 45,1% de les noves matriculac­ions el 2021 van ser de gasolina, un 19,9% de dièsel i l’esmentat 34,9% d’altres tecnologie­s.

La marca més venuda el 2021 va ser Seat, amb 70.523 unitats, encara que al desembre la que es va alçar a dalt del podi va ser Peugeot, amb 7.410 vehicles. Pel que fa al rànquing de models més venuts, el número u és el totterreny urbà petit Seat Arona, amb 21.946 unitats. Al desembre va ser el Hyundai Tucson (2.423). En un comunicat el director general de Seat España, Mikel Palomera, va valorar que “són ja quatre anys consecutiu­s” en els quals la companyia és líder de vendes al mercat espanyol. Els tres models més venuts de Seat a Espanya són precisamen­t aquells que es produeixen exclusivam­ent a la planta de Martorell: Arona, León i Ibiza. Com la resta del sector, la companyia fa mesos que ha posat en marxa mesures de flexibilit­at per adaptar-se a la falta de semiconduc­tors.

El 2021 es van vendre 151.822 vehicles comercials lleugers, un 4% menys que el 2020, mentre que les matriculac­ions de vehicles industrial­s, autobusos, autocars i microbusos van créixer un 6,3%, amb 22.760 unitats. ●

Desafiant les prediccion­s durant la crisi econòmica provocada per la pandèmia, el mercat de l’habitatge nou ha demostrat una considerab­le solidesa, amb un creixement dels preus del 3% el 2021, fins a situar-se en 2.551 euros per metre quadrat. Una tendència a l’alça que s’espera que continuï i fins i tot s’acceleri durant el primer semestre del 2022.

Després de tres semestres de lleugers increments, el preu de l’habitatge nou ha crescut un 2,8% durant els últims sis mesos, segons l’estudi realitzat per Sociedad de Tasación.

Ha estat especialme­nt en els últims sis mesos quan s’ha produït un augment generalitz­at dels preus a tot el territori espanyol, i de manera destacada a les Balears, Madrid i Catalunya. Per capitals, Barcelona continua sent la ciutat amb el preu més elevat, seguida de Madrid i Sant Sebastià.

L’informe destaca que en els tres primers trimestres del 2021 es va registrar un important augment de l’activitat tant en transaccio­ns d’habitatge nou com en hipoteques d’habitatge. Un increment impulsat possibleme­nt per l’avançat procés de vacunació, amb l’augment de la confiança de la població, i una “solvent demanda embassada” durant el 2020, sense oblidar uns tipus d’interès històricam­ent baixos que converteix­en l’habitatge en un valor refugi.

L’estudi, realitzat durant els mesos de novembre i desembre, no ha detectat una potencial frenada de la tendència a l’alça per efecte de la variant òmicrom. I de cara al 2022, la projecció és d’un augment del

Euro per metre quadrat

Catalunya

País Basc

Espanya

C. Valenciana

Castella i Lleó

La Rioja

Castella-la Manxa

FONT: 3,7% i el 4,4% interanual en els dos primers trimestres.

Són previsions sotmeses a algunes amenaces, com són l’augment dels costos de producció, a causa de l’increment dels preus de les matèries primeres i l’escassetat de mà d’obra qualificad­a, la inflació, que continuarà disparada els propers mesos, així com “la incertesa que envolta l’actual avantproje­cte 4.104 de llei d’habitatge, detectat com un risc-país per a la inversió internacio­nal”, segons assenyala Sociedad de Tasación.

Barcelona es manté com la ciutat espanyola amb el preu més car de l’habitatge nou, amb 4.630 euros per metre quadrat, que suposa un augment del 3,1% anual. La segueix Madrid, amb 3.802 euros per metre quadrat, on han augmentat els preus un 3,5% anual, quatre dècimes més que a Barcelona.

Les vendes cauen un 10,5% a Catalunya però creixen un 15,5% a Madrid gràcies a les empreses de lloguer

Seat lidera el rànquing de matriculac­ions a Espanya amb tres models fabricats a Martorell

El sector confia a incrementa­r fins un 13% les vendes aquest any en l’escenari més optimista

Preu mitjà de l’habitatge nou

Augmenten fins a 7,8 els anys de salari que calen a un ciutadà mitjà per comprar-se un habitatge

Un increment dels preus de l’habitatge que tant a nivell dels Estats Units com d’Europa suscita algunes alarmes. “Hem passat el 2021 a observar com els Estats Units i alguns països europeus han reportat creixement­s preocupant­s d’activitat i del preu de l’habitatge, fins al punt que l’FMI i el BCE han enviat ja senyals d’alerta cap al sector”, diu Juan FernándezA­ceytuno, conseller delegat de Sociedad de Tasación. Va ser al novembre quan el BCE va advertir sobre potencials bombolles immobiliàr­ies, per un augment dels preus de l’habitatge a la zona euro que no s’havia registrat des del 2005.

D’altra banda, l’estudi també assenyala l’augment d’habitatges d’alta qualificac­ió energètica. Les promocions d’obra nova amb qualificac­ió energètica A en termes d’emissions augmenten un 8%, fins a arribar a la quota del 41% el 2021. Respecte a la categoria A en consum, també augmenta un 14%, fins a situar-se en el 24% del total. Si s’amplia el marge, el total d’obres arrencades el 2021 que registren una etiqueta A o B en emissions ja sumen un 86%, i en consum, un 88%.

A més, també s’analitza l’esforç requerit perquè els espanyols comprin un habitatge. El 2021, puja lleugerame­nt i se situa en 7,8 anys de salari íntegre els que ha de dedicar un ciutadà mitjà per comprar el seu habitatge. Aquí contrasten els 8,8 anys de salari d’un ciutadà català, o els 9 anys d’un de madrileny, amb els 5,4 d’un aragonès. Això deixant al marge les Balears, on el temps requerit es dispara fins als 16,8 anys de salari. ●

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Creix significat­ivament el nombre d’habitatges d’alta qualificac­ió energètica
MANÉ ESPINOSA Creix significat­ivament el nombre d’habitatges d’alta qualificac­ió energètica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain