La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mallorca restringei­x la construcci­ó de xalets també en sòl urbà

L’illa ja limita l’edificació al camp per evitar convertir-se en una gran urbanitzac­ió

- NEKANE DOMBL

El Consell de Mallorca posa fre a la construcci­ó de nous xalets a l’illa. La institució insular, governada per un tripartit format per PSOE, Podem i Més, ha aprovat una nova normativa urbanístic­a que fixa un mínim de 40 habitants per hectàrea en els nous desenvolup­aments de sòl. Això implica, a la pràctica, que amb prou feines hi hagi peu per a la construcci­ó de nous habitatges unifamilia­rs en sòl urbà. Aquesta normativa s’ha incorporat mitjançant una modificaci­ó del Pla Territoria­l de Mallorca, una eina urbanístic­a aprovada fa més de 15 anys.

Les limitacion­s per construir en sòl urbà se sumen a les que ja hi ha sobre sòl rústic, on s’exigeix un mínim de 14.000 m2 de terreny per edificar un habitatge unifamilia­r. La mida de la parcel·la mínima per poder construir augmenta de manera progressiv­a fins als 200.000 m2 en funció del nivell de protecció del sòl, però el Consell de Mallorca té previst realitzar una nova modificaci­ó del Pla Territoria­l per establir més limitacion­s en terreny rústic.

Allà ja només es pot construir una piscina per parcel·la, la seva mida ha de ser inferior als 35 m2 i 60 m3 d’ocupació i no poden ser de color blau, sinó verd o gris. En paral·lel, ja hi va haver una modificaci­ó de la normativa perquè les grans mansions al camp només puguin ocupar 900 m3 d’espai, incloent-hi piscines i altres elements, en lloc dels 1.500 anteriors.

El propòsit de tota aquesta normativa és provar de frenar l’edificació de grans mansions i evitar que el sòl rústic de l’illa es converteix­i en una gran urbanitzac­ió de xalets. El Consell de Mallorca aprova cada any unes 500 declaracio­ns d’interès general per construir un xalet al camp, però l’esquerra que governa a les institucio­ns de les illes creu que ha arribat el moment de posar fre a la urbanitzac­ió massiva de Mallorca.

La modificaci­ó del Pla Territoria­l que s’acaba d’aprovar elimina a més el creixement urbanístic en 700 hectàrees de terreny, que deixen de ser sòl urbà per passar a ser rústic. La institució insular ha revisat també les possibilit­ats de creixement en urbà sota la premissa que a Mallorca el sòl és un bé escàs. Per aquesta via, s’han eliminat 450 hectàrees més de nous creixement­s als municipis.

Una de les principals novetats és que es fixa un límit al creixement de pressió humana a Mallorca, que queda establerta en 1,6 milions de persones gràcies a mesures de contenció de la urbanitzac­ió. Mallorca té en aquests moments una població propera als 900.000 habitants.

Tots els nous creixement­s urbanístic­s hauran d’incloure mesures de protecció del paisatge, amb la incorporac­ió obligada de vegetació autòctona, i el Consell ja treballa en una regulació urbanístic­a que delimitarà les zones en les quals s’autoritzar­à la instal·lació d’energies renovables i aquelles en què es prohibirà per a la protecció del paisatge. ●

La xifra de turistes en ● apartament­s, càmpings i cases rurals de Catalunya es va elevar a 113.835 persones al novembre, sis vegades més que l’any passat però encara un 24% per sota de xifres prepandèmi­ques, segons va informar ahir l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE). Els càmpings van liderar les

Els turistes en allotjamen­ts extrahotel­ers es multipliqu­en per sis a Catalunya

David Dimas, director fi● nancer i responsabl­e digital de la marca Javier Simorra, presidirà el Clúster Català de la Moda (Modacc), en substituci­ó d’Arancha Algás (de Boboli), que passarà a ser vicepresid­enta. Dimas encapçalar­à un clúster que agrupa 150 empreses del dades, amb 60.529 turistes, unes set vegades més respecte a l’any anterior i un 17% menys que el 2019. Les cases rurals van sumar 33.992 turistes (10 vegades més que el 2020 i un 21% menys que el 2019), mentre que els apartament­s turístics van registrar-ne 19.314 (-43% que en precovid). / ACN

David Dimas, de la marca Javier Simorra, president del Clúster Català de la Moda

sector que facturen 2.000 milions d’euros en conjunt. Dimas posarà el focus en els fons europeus per afrontar els reptes de la digitalitz­ació, internacio­nalització i sostenibil­itat del negoci, per tornar a xifres prepandèmi­a “com més aviat millor”.

 ?? JAIM  R INA ?? Una de les múltiples finques de luxe en sòl rústic de Mallorca
JAIM R INA Una de les múltiples finques de luxe en sòl rústic de Mallorca
 ?? .
       H
      H ?? Dimas és el director financer de Javier Simorra
. H H Dimas és el director financer de Javier Simorra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain