La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rècord inversor per a les ‘start-ups’ catalanes el 2021

Les empreses locals van captar 1.479 milions d’euros

-

El 2021 va ser un any de forta recuperaci­ó en la inversió captada per start-ups catalanes. Després de dos anys a la baixa, es va assolir la xifra rècord de 1.479 milions d’euros a través de 207 rondes, segons dades presentade­s ahir per Acció, agència per a la competitiv­itat adscrita a Empresa i Treball, partint de xifres del portal Dealroom. La dada més que triplica els 427 milions de l’any anterior i millora en un 65% la del 2018, el màxim previ. “El 2021 va ser un any molt positiu a nivell europeu, s’ha entrat en una fase alcista i de maduració. La dinàmica és bona i Catalunya i Barcelona es consoliden en les posicions de davantera”, analitza Jordi Aguasca, director de transforma­ció tecnològic­a i disrupció d’Acció.

Per sectors, es consoliden el

quick commerce –lliurament ràpid–, el fintech –finances–, el

proptech –immobiliar­i– i l’insur

tech –asseguranc­es–, repassa Aguasca. Així, l’operació més destacada de l’any va ser per a Glovo, que va captar 450 milions. Van a continuaci­ó els 157 milions de Wallapop, els 145 milions de TravelPerk, els 90 de UserZoom o els 72 de Factorial. No es tenen en compte compres, com la de Delivery Hero a Glovo de fa uns dies, o salts al parquet com el protagonit­zat per Wallbox. Amb menys rondes (207 per les 230 de l’any passat o les 219 del 2019) es capten molts més diners. En part, perquè les grans guanyen terreny: el 51% de l’invertit se’n va en rondes de més de 88 milions d’euros.

Barcelona, que concentra gairebé tota l’activitat, va ser el gran tractor. Quarta en nombre de rondes amb capital risc a nivell europeu, amb 148, també és quarta per scale- ups, empreses que han captat almenys un milió, amb 310. “Demostra que les empreses van creixent, es van fent grans i capten talent”, exposa Aguasca. A més, el fort pes del capital estranger –3 de cada 4 euros– “reflecteix que Catalunya no és només una destinació on es poden crear start-ups, també té atractiu per fer-les créixer”, insisteix. Se supera Madrid en totes les taules, si bé en volum d’inversió captat del capital risc s’aconseguei­x sumant-hi una operació a Mediapro, que en la resta de mètriques no es té en compte perquè no és una Això deixa en 2.207 milions la inversió a Barcelona, sisena a Europa i dos llocs més endavant que el 2020, i 1.766 milions a Madrid.

De cara a aquest any, es preveu una tendència similar en operacions aixecades, vaticina Aguasca. Una mica més a futur es confia a créixer en unicorns –firmes valorades en més de 1.000 milions–, ja que hi ha 15 potencials candidats, com Colvin, Paack, Badi o Red Points, que avui ja superen els 250 milions d’euros de valoració. ●

Hi ha 207 rondes de finançamen­t registrade­s, menys que altres anys, però de mida més gran

 ?? E HT 
   H ?? Un repartidor de Glovo, que va protagonit­zar l’operació més important, a Barcelona
E HT H Un repartidor de Glovo, que va protagonit­zar l’operació més important, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain