La Vanguardia (Català-1ª edició)

Estrès posttraumà­tic al Capitoli

La por de nous actes violents, la multiplica­ció de les amenaces de mort als legislador­s i la desconfian­ça entre demòcrates i republican­s mantenen obertes les ferides del 6 de gener

- FERNANDO GARCÍA Washington. Correspons­al

Miro les cares dels agents i han canviat. Han perdut pes i no saben per què. Hi ha un núvol fosc sobre el Capitoli”, diu la sergent de policia Jodi Breiterman, que hi treballa des de fa més de vint anys. El seu és un dels innombrabl­es relats apareguts als mitjans amb què desenes de congressis­tes, treballado­rs i uniformats del Congrés dels Estats Units estan mostrant fins a quin punt la ferida per l’assalt del passat 6 de gener continua oberta... i sagnant. La por que una cosa semblant pugui tornar a passar, les rancúnies i recels entre parlamenta­ris de diferents bàndols i la trista sensació que per un bon temps res no serà igual que abans de la insurrecci­ó han enfosquit el clima al que fins fa un any es considerav­a un temple de la democràcia..., i no un possible camp de batalla per a la seva destrucció.

Aquesta setmana d’aniversari del 6-G, els gerents de les diferents divisions al Congrés “hauran de dir als empleats que facin el que vulguin el 6 de gener. Si volen treballar, està bé. Però els caps no ho han d’exigir; han de permetre que cada empleat passi el dia com estimi oportú: sortint a caminar, estant sol, parlant amb el seu pastor..., però la decisió ha de dependre del personal, no del gerent”.

La indicació parteix de la Fundació per a la Gestió del Congrés, creada el 1977 per fomentar la confiança en la institució però convertida ara en gabinet psicològic per als treballado­rs i congressis­tes de la casa. Sota direcció de l’excongress­ista demòcrata i psicòleg clínic Brian Biard, la fundació va organitzar fa mesos un programa d’assistènci­a que animava els pacients del que podria dir-se la síndrome 6-G a alleujar-se i afrontar els seus temors.

“La meva mà va començar tremolar i em van saltar les llàgrimes. Tornava al gener del 2021, ple de dolor, ira i mil altres emocions que no podia articular. Això va passar malgrat que el 6 de gener estava fora de perill amb la meva família a casa meva a Fairfax (Virgínia)”, afirma un treballado­r o congressis­ta anònim al text de l’entitat sobre l’afer: un exemple del “trauma sever” que la invasió del Capitoli, que va acabar amb cinc morts i dos suïcidis de sengles agents els dies posteriors, va causar en gran part de la plantilla.

L’“estrès posttraumà­tic” a les dues cambres, estrès que la fundació va advertir fa setmanes que tornaria aquests dies d’aniversari, va causar una onada de renúncies i prejubilac­ions el 2021. Encara que la contínua rotació entre els 30.000 treballado­rs del Congrés impedeix de quantifica­r les desercions, n’hi ha prou de dir que només a la policia del Capitoli van ser més d’un centenar quan normalment no passen de poques desenes a l’any.

El que sí que està quantifica­t són les amenaces de mort als treballado­rs i parlamenta­ris, gairebé sempre per telèfon. Segons la policia del Capitoli, els missatges d’aquest tipus van arribar a uns 9.600 només en el cas dels congressis­tes. I en el seu conjunt es van duplicar respecte a l’any anterior i es van multiplica­r per quatre des del 2015.

Les intimidaci­ons van créixer també en altres entitats relacionad­es amb les eleccions que Donald Trump va intentar anul·lar quan les va veure perdudes. Alhora que l’expresiden­t i els seus seguidors pressionav­en públicamen­t els funcionari­s que es negaven a reconèixer suposats fraus en els recomptes, els empleats eren objecte de terribles promeses de “mort lenta” o “trets al cap” per a ells i els seus familiars. L’agència Reuters ha documentat 850 d’aquests missatges en 30 jurisdicci­ons de 16 estats.

Alguns legislador­s demòcrates no es parlen amb els republican­s que van votar contra la ratificaci­ó de Joe Biden . I segons The Washington Post, les actituds polítiques que van envoltar la insurrecci­ó va fer que els companys de partit del president s’espantessi­n d’alguns col·legues republican­s”. Els dies següents al 6-G, el grup majoritari va disposar que s’instal·lessin cinc detectors de metalls al voltant de l’hemicicle de la Cambra de Representa­nts. “Però els detectors no hi són per dissuadir els insurrecte­s armats, sinó per evitar que els legislador­s o el seu personal intentin cometre violència entre ells”, assegura el Post. Un ambient gens tranquil·litzador. Res a veure amb el que hauria de ser un Parlament. ●

“Miro les cares dels agents i han canviat; han perdut pes i no saben per què,” diu una sergent de policia

Després del 6-G es van instal·lar detectors “no per evitar un altre atac sinó per evitar violència entre legislador­s”

 ?? SApP POEB / AFP ?? Un moment de l’ocupació del Capitoli, el 6 de gener del 2021
SApP POEB / AFP Un moment de l’ocupació del Capitoli, el 6 de gener del 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain