La Vanguardia (Català-1ª edició)

Josep Borrell aprofitarà la visita a Ucraïna per anar a la línia de front

-

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, que ahir va anar a Ucraïna, tindrà com primer objectiu de la visita anar al front de guerra a la regió del Donbass, abans fins i tot de desplaçar-se a Kíev per entrevista­r-se amb el Govern. El ministre ucraïnès d’Exteriors, Dmitró Kuleva, serà l’encarregat d’acompanyar Borrell a l’anomenada línia de contacte entre les tropes governamen­tals i els secessioni­stes prorussos. La visita de l’alt representa­nt per a la Política Exterior de la UE s’emmarca en la política de gestos cap a Ucraïna i durarà fins demà dijous.

Divendres tindrà lloc una reunió d’urgència –a través de videoconfe­rència– dels ministres d’Exteriors dels països membres de l’OTAN, a fi de posar en comú punts de vista davant la cita que tenen el 10 de gener a Ginebra alts funcionari­s dels Estats Units i Rússia a fi de rebaixar la tensió actual. L’Administra­ció del president Joe Biden prova de calmar els socis europeus assegurant que actuarà d’acord amb ells en les negociacio­ns amb Rússia. Dos dies després de la trobada de Ginebra, el Consell de l’OTAN es reunirà a Brussel·les.

En el cas del viatge de Borrell, es tracta de “subratllar el suport ferm de la UE a la integritat territoria­l d’Ucraïna en un moment en què el país afronta un reforçamen­t militar i les accions híbrides de Rússia”, assenyalav­a ahir un comunicat de la Comissió Europea.

Moscou ha exigit als Estats Units i l’OTAN que s’abstinguin de qualsevol intent d’ampliar l’Aliança i que renunciïn a tota cooperació militar amb els països veïns de Rússia, els quals considera la seva zona natural d’influència. Els nord-americans han fet saber que la majoria de les exigències russes són inadmissib­les i han advertit que els EUA i els seus aliats respondran “enèrgicame­nt” en cas d’un atac contra Ucraïna. Els occidental­s acusen Rússia de preparar una invasió d’Ucraïna, quan té desplegats milers d’homes i importants quantitats d’armament al costat de la frontera. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain