La Vanguardia (Català-1ª edició)

Onada de protestes al Kazakhstan per la pujada del preu del gas

- FÉLIX FLORES

Tres dies seguits de protestes no és una cosa normal en un país de règim autoritari com és el Kazakhstan, el gegant d’Àsia Central. Ahir es complia la tercera jornada d’una mobilitzac­ió contra el preu del gas que s’ha estès per mitja dotzena de ciutats, inclosa la més gran, Almati i la capital, Nursultan, encara que tímidament.

El preu del gas liquat ha pujat un 100% respecte a l’estiu. També s’ha disparat el de la benzina i, per tant, el cost de la vida. El Govern va fer ahir al vespre marxa enrere completame­nt, però només a la província de Mangguista­u, centre energètic del país, a fi de desactivar l’origen de la protesta. Per primera vegada s’han pogut veure milers de persones al carrer que, entre altres coses, han cridat “Vell, marxa!”, dirigint-se a Nursultan Nazarbàiev, ara expresiden­t però líder de la nació vitalici.

Vehicles militars es dirigien ahir a la tarda a Aktau, capital de Manguistau, quan, segons activistes, quedaven un miler de persones a la plaça central. La nit anterior s’hi van congregar unes 5.000 i se’n van tallar carreteres d’accés. Reclamaven reformes i “una república parlamentà­ria”. Al Kazakhstan és costum que si hi ha algun partit d’oposició, aquest sigui igualment lleial al líder Nazarbàiev.

Imatges difoses en xarxes socials mostraven multituds en diverses ciutats, tant de dia, sent pressionad­es per la policia, com nit amb les llanternes dels mòbils enceses. El senyal d’internet es va tallar i a Almati es van produir desenes de detencions.

Les protestes van començar en un lloc, Xanaozhen, i unes dates especialme­nt significat­ives. El 16 de desembre del 2011, i coincidint amb el vintè aniversari de la independèn­cia d’aquesta exrepúblic­a soviètica, la policia va causar disset morts entre uns obrers del petroli que es manifestav­en després de vuit mesos en vaga.

Hi va haver condemnes de presó per a autoritats locals i policies, i promeses de desenvolup­ament per a la província, en el que va constituir un trauma nacional i alhora va servir per posar en relleu la falta de distribuci­ó de la riquesa al país.

L’any passat, Xanaojen va tornar a protestar per una lleugera pujada del preu del gas i es va aconseguir, com ara, tornar al cost original.

“Vell, marxa!”, criden al ‘líder de la nació’ Nazarbàiev per primera vegada milers de persones

“Hi ha escassetat de gas, la planta, construïda fa cinquanta anys, es diu que està esgotada, llavors, què ha estat fent durant trenta anys, ha estat mirant a la lluna?”, deia ahir un habitant de xanaoJen citat per Radio Liberty. La diferència aquesta vegada és que les mobilitzac­ions no s’han limitat a demanar que es continguin els preus o s’augmentin els salaris, sinó que han clamat contra el règim. Han estat dirigides contra el Govern.

L’home que oficia com a president, encara que retent comptes davant Nursultan Nazarbàiev, va advertir ahir a la nit contra tot intent d’atacar edificis governamen­tals o militars, va informar l’agència Reuters. “El Govern no caurà, volem confiança mútua i diàleg en lloc de conflicte”, va dir KassimDjom­art Tokàiev en una al·locució televisiva. Al mateix temps, la policia disparava gas lacrimogen contra els manifestan­ts a Almati. ●

 ?? TWITTER ?? Policies, amb porres a l’esquena, davant la protesta a Aktau
TWITTER Policies, amb porres a l’esquena, davant la protesta a Aktau

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain