La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Instal·lar energia solar a casa és una ganga i no s’està explicant bé”

-

Tinc 37 anys: tinc germana bessona i, amb el meu marit, dos fills. Vaig néixer a Súria i a casa ja parlàvem de medi ambient. Ensenyo a Chicago, però ara estic teletrebal­lant. El cotxe elèctric ja surt a compte i amb les plaques solars estalviem i salvem el planeta. Col·laboro amb la Barcelona School of Economics

Com ha arribat a assessorar el president Macron? Perquè vaig estudiar al MIT amb el Nobel Tirole i Olivier Blanchard, ex economista en cap de l’FMI... I van pensar en mi per al consell assessor del president de la República.

Tots dos ja van sortir a La Contra: faltava vostè.

I jo vaig néixer a Súria, al Bages, i vaig estudiar Econòmique­s a la UAB. Quan vaig fer vint anys vaig anar a Alemanya a estudiar alemany; i als 23, al MIT, a Boston, on em vaig doctorar en Economia de l’Energia.

Ja intuïa vostè que aquesta especialit­at seria hot topic i la clau de la dècada?

Això em preguntave­n després de doctorarme els meus alumnes de Stanford, on vaig ensenyar: després vaig ser un any a França i després em van fitxar a la Northweste­rn de Chicago, on encara hi soc; però amb la pandèmia he tornat a casa a teleenseny­ar i teletrebal­lar...

...I avui arriba aquí a aquesta entrevista presencial en bicicleta: ve des de Súria?

No, m’he llevat d’hora per poder arribar pedalant des de Sant Cugat.

Pedala per deure o per plaer?

Les dues coses. Igual que em vaig dedicar a estudiar el mercat elèctric energètic, perquè a cals pares parlàvem de medi ambient. El meu germà va estudiar Ciències Ambientals i la meva germana, paisatgism­e.

Què va aconsellar al president Macron?

El nostre mandat era dir-li a Macron com implantar les polítiques de canvi climàtic.

Van ser vostès gaire radicals?

El nostre informe va ser criticat per economiste­s neoliberal­s per la taxa al carboni.

Demanaven vostès més impostos?

Cal canviar el nom a la taxa de carboni, perquè de fet no proposem crear un impost per a qui contamina, sinó només treure subsidis a les energies fòssils.

I que pagui més qui més contamini?

Vejam: el que no agrada a la gent és que si augmentes la taxa al carboni, que ara està en uns 70€/tm... doncs imagina’t que la posen a 1.000€/tm...

Una taxa així arruïnaria molts agricultor­s, transporti­stes, pimes...

Molta gent hauria de canviar massivamen­t de vida, però als rics de debò no els afectaria gens ni mica. I aquesta percepció a les per

Això ho vull aclarir: la inflació que tenim ara no la crea la transició energètica , sinó la falta de transició energètica. Si haguéssim estat més ràpids instal·lant plaques solars a totes les cases, el preu del gas avui ja no ens afectaria. I no seria tan car.

No serà que les plaques encara són cares? Al contrari: amb els preus d’avui, no posar plaques solars i pagar gas és llençar diners.

I si el gas torna a ser barat?

 ?? MANÉ ESPINOSA ??
MANÉ ESPINOSA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain