La Vanguardia (Català-1ª edició)

Espantalls de guerra civil als EUA

Polítics, analistes i acadèmics agiten el fantasma d’una altra contesa armada

- FERNANDO GARCÍA

Els Estats Units fan por. D’uns mesos ençà, i sobretot ara que hi ha el primer aniversari de l’assalt al Capitoli, les alertes sobre la creixent polaritzac­ió política han donat lloc a reiterades preguntes o advertènci­es sobre la possibilit­at d’una altra guerra civil. Les al·lusions proliferen en discursos polítics i també en articles acadèmics, en tertúlies i entreviste­s. I dos llibres d’aquest mateix mes tracten el tema en profundita­t, tots dos sota la tesi que la contesa s’acosta.

En l’àmbit polític, les mencions o suggerimen­ts sobre la possibilit­at d’un altre conflicte armat van de l’espantall retòric a la premonició greu, passant per l’ús més o menys suggestiu de la referència històrica. Aquest últim és el cas de la citació de Joe Biden durant el seu discurs per l’aniversari de la insurrecci­ó al Capitoli. Després de recordar com alguns insurrecte­s van portar i van fer onejar banderes de la Confederac­ió, “símbol de la causa per destruir els Estats Units”, i després d’afegir que l’ensenya mai no s’havia exhibit al Congrés, va dir: “Això ni tan sols va passar durant la Guerra Civil, però va passar aquí el 2021”.

Més directa havia estat la presidenta de la Cambra de Representa­nts quan, al setembre, va formular una analogia entre l’ocupació del Capitoli i la Guerra de Secessió. “En el passat hi ha hagut dificultat­s en la política, però res com el que estem patint ara. Vam tenir una Guerra Civil, però fins i tot llavors el president Lincoln estava construint la cúpula del Capitoli, símbol de democràcia per al món... I ara aquest símbol ha estat assaltat, no només en la seva estructura física sinó com a institució”.

“Estem realment davant d’una segona guerra civil?”, titulava dijous a The New York Times la comentaris­ta Michelle Goldberg. Tot i que la seva resposta era escèptica, l’escrit s’havia fet a propòsit dels avisos enviats al respecte als llibres Com comencen les guerres civils, de la politòloga i professora de la Universita­t de Califòrnia Barbara F. Walter, i La propera guerra civil. Informes des del futur d’Amèrica, del novel·lista canadenc Stephen Marche.

Walter i Marche comparteix­en com a mínim dos dels seus punts de partida. Un es refereix al fet que en tots els conflictes armats recents els ciutadans es van veure sorpresos quan va esclatar la violència per molt que els senyals d’alarma estiguessi­n a la vista. Marche porta així aquestes situacions: “La pròxima guerra civil dels Estats Units ja és aquí i el país es nega a veure-la”. L’altra premissa en què ell i Walter coincideix­en és la que una contesa armada ara no seria com la guerra de Secessió, amb tropes en fronts de batalla, sinó que es desenvolup­aria a còpia d’insurgènci­es guerriller­es.

La polaritzac­ió entre faccions més i més radicals, la crisi de credibilit­at dels polítics i les institucio­ns, l’abundància d’armes al país (393 milions de pistoles i rifles per a 329 milions d’habitants), la formació de milícies amb vocació i plans d’insurgènci­a i per descomptat el mateix assalt al Capitoli per impedir el traspàs pacífic del poder són, pels dos autors, senyals clars de la imminència d’una confrontac­ió

“La pròxima contesa als EUA ja és aquí i el país es nega a veure-la”, apunta al seu llibre Stephen Marche

La idea que una guerra és inevitable és “inflamable i corrosiva”, afirma Fintan O’Toole

violenta.

Altres assagistes se centren en la necessitat de prevenir el conflicte, com el cas del psicòleg social Peter Coleman, professor de la Universita­t de Columbia especialit­zat en resolució de conflictes. “Com els Estats Units poden evitar una altra guerra civil” és el títol directe de l’article que va publicar el 6 de gener a la revista Time. Treballar per la pacificaci­ó i la unitat, acordar una treva i centrar-se en el que funciona són algunes de les seves recomanaci­ons, basades en exemples històrics.

No tots els analistes que parlen de guerra civil creuen que és probable. “Conec molts estudiosos de la guerra civil, i molt pocs pensen que els Estats Units són al marge del precipici d’una guerra civil”, va escriure el 3 de gener a Twitter el politòleg i professor de Harvard Josh Kertzer. Altres, com ara Felipe Bump a The Washington Post dimarts passat, subratllen la rellevànci­a del debat per si mateix: “Que en els últims dies hi hagi una àmplia discussió sobre la perspectiv­a d’una guerra civil als Estats Units és revelador”, va escriure.

I no falten els qui avisen del perill del debat: “Compte amb les profecies de la guerra civil”, advertia el polemista Fintan O’Toole a The Atlantic, al desembre, ja que “una cosa és admetre la possibilit­at real que els Estats Units se separin i sigui violentame­nt i una altra, descriure aquesta possibilit­at com a inevitable”. Aquesta idea és “inflamable i corrosiva”. I fa por. ●

 ?? ?? Membres de la Guàrdia Nacional dels EUA en un punt de control davant el Capitoli després de l’assalt a l’edifici el 6 de gener del 2020
Membres de la Guàrdia Nacional dels EUA en un punt de control davant el Capitoli després de l’assalt a l’edifici el 6 de gener del 2020

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain