La Vanguardia (Català-1ª edició)

El tripartit de Scholz titubeja davant el seu propi pla de vacunació obligatòri­a

La llei s’endarrerei­x al Bundestag i els liberals volen limitar-la als més grans de 50 anys

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

El Govern tripartit alemany de socialdemò­crates, ecologiste­s i liberals del canceller Olaf Scholz afronta les primeres amargors i dissension­s, quan fa un mes de la seva arribada al poder. El gabinet va prendre possessió el 8 de desembre. La pandèmia del coronaviru­s –que a Alemanya registra la preocupant circumstàn­cia de tenir només un 71,8% de la població vacunada– i la proposta de Brussel·les d’etiquetar com a verds l’energia atòmica i el gas en certs supòsits, tensen les costures del nou Executiu.

El pla de decretar la vacunació obligatòri­a, anunciat a so de bombo i platerets a inicis de desembre quan Scholz no era encara canceller, flaqueja pels dubtes davant aquesta mesura controvert­ida i radical, en un ambient social ja tens per les restriccio­ns anticovid en curs i per les cada vegada més freqüents manifestac­ions dels antivacune­s, tenyides de presència ultradreta­na.

Scholz aspirava que el Bundestag (cambra baixa del Parlament) abordés una llei de vacunació obligatòri­a abans de final d’any, però no va ser possible. Ara que som al 2022, sorprenent­ment, el primer debat parlamenta­ri sobre la difícil qüestió no se celebrarà fins a l’última setmana de gener. Scholz i el ministre de Sanitat, el també socialdemò­crata Karl Lauterbach, mantenen com a objectiu que el procés legislatiu quedi completat “en el primer trimestre de l’any”. Però no està clar quan entraria en vigor la llei.

Els socis liberals, capitaneja­ts pel ministre de Finances, Christian Lindner, es mostren ara remisos, i advoquen perquè l’obligatori­etat es limiti als majors de 50 anys. Al març serà obligatòri­a per al personal sanitari. “La protecció de la salut és un bé preuat, però el bé més preuat de la nostra Constituci­ó és i continua sent la llibertat”, va dir Lindner dijous. Segons ell, l’evolució de la pandèmia –que en termes generals està sota control, amb entorn de 55.000 contagis diaris– demostra que cal “actuar amb moderació”.

En un intent d’aconseguir que més alemanys es vacunin, el Govern federal i els presidents dels 16 lands van acordar el divendres que els vacunats i guarits hauran de presentar test d’antígens per entrar a restaurant­s i bars, i que només els vacunats amb la dosi de reforç entraran tal qual. Els no inoculats fa temps que tenen vedada l’entrada a la restauraci­ó. Només un 42,3% de la població alemanya s’ha posat la dosi de reforç.

L’altre assumpte de fricció va arribar el 31 de desembre, quan la Comissió Europea va donar a conèixer el seu projecte d’etiquetatg­e verd per a centrals nuclears i de gas, concebut per facilitar el finançamen­t com a sostenible­s d’instal·lacions que contribuei­xin a la protecció del clima. El Govern alemany, divi

La idea de Brussel·les de classifica­r com a ‘sostenible­s’ l’energia nuclear i el gas divideix la coalició

Els verds rebutgen l’etiquetatg­e però tenen les de perdre; Scholz i el liberal FDP encoratgen l’ús del gas

Alemanya dirà adeu a l’energia atòmica a finals d’aquest 2022: el repte de les renovables apressa

Primeres amargors per al Govern d’Alemanya de l’SPD, verds i liberals, al poder fa un mes

dit al respecte, estudia una resposta consensuad­a, en què s’entreveu ja que els ecologiste­s tenen les de perdre.

Alemanya té previst abandonar l’energia nuclear precisamen­t a finals d’aquest 2022, segons el pla adoptat el 2011 per l’ex cancellera conservado­ra Angela Merkel, inicialmen­t contrària però que va virar després de la catàstrofe de Fukushima i el clamor en l’opinió pública.

Per als verds, que l’energia nuclear sigui etiquetada com a “sostenible” és un glop amarg, ja que el partit va néixer i va créixer rebutjant-la. Tot i això, la mateixa ministra de Medi Ambient, la verda Steffi Lemke, va admetre dimarts la dificultat de modificar la proposta de Brussel·les, que compta amb forts suports com el de França, herald de l’energia atòmica. “El canceller Olaf Scholz ha deixat clar que, des del punt de vista del Govern, les inversions en energia nuclear no es poden considerar inversions sostenible­s”, va dir Lemke.

En efecte, el socialdemò­crata SPD concorda amb els verds en què aquella classifica­ció de l’energia atòmica grinyola, però calla discretame­nt davant la proposta brussel·lesa que les centrals que funcionen amb gas puguin, amb certes condicions i per un temps limitat, considerar-se sostenible­s. El ministre de Finances, el liberal Lindner, va lloar expressame­nt aquest punt.

De fet, el gas com a tecnologia de transició mentre creixen les renovables figura en l’acord de coalició dels tres partits, tot i que sense arribar a ser qualificat de sostenible. Els verds temen que declarar sostenible­s les inversions en nuclear i en termoelèct­riques a gas tregui fons privats a les renovables. Però molts analistes consideren que la proposta de Brussel·les és també adequada per als interessos alemanys –el gas vist com sostenible permet al país guanyar temps–, pel que tot apunta que els ecologiste­s en el Govern hauran de resignar-se. ●

 ?? MALTE KRUDEWIG   AP ?? Activistes contraris a les mesures contra la covid manifestan­t-se ahir a Düsseldorf
MALTE KRUDEWIG AP Activistes contraris a les mesures contra la covid manifestan­t-se ahir a Düsseldorf
 ?? JO  MACDOUGALL   A!P ?? El canceller Scholz traient-se divendres la mascareta per fer una roda de premsa
JO MACDOUGALL A!P El canceller Scholz traient-se divendres la mascareta per fer una roda de premsa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain