La Vanguardia (Català-1ª edició)

Terra de cavalls, urani i astronaute­s

El Kazakhstan va emergir amb Nazarbàiev de l’explotació soviètica per ser un eix entre Rússia i la Xina a l’Àsia Central

- FÉLIX FLORES

Quan Stalin es va llançar a una política furibunda de deportacio­ns, va trobar al Kazakhstan una formidable, inabastabl­e estepa de clima extrem (–30º o –40º a l’hivern, calor sufocant a l’estiu) el lloc ideal. Allà mateix, a Almati (llavors Almà-Atà), hi va enviar Trotski a purgar un any, el 1928. Es va deportar al Kazakhstan pràcticame­nt a tothom de la resta de la Unió Soviètica, incloent-hi per descomptat els alemanys del Volga, els finlandeso­s, els txetxens i els tàrtars de Crimea. I diuen que, concentrat­s en camps, aquests deportats veien com les dones kazakhs els llançaven pedres a través de les tanques. Però no eren pedres blanques, eren boles d’un formatge sec que en diuen kurt.

Els kazakhs, orgullosos descendent­s de Genguis Kan i l’Horda d’Or, els avantpassa­ts dels quals, els botai, van ser els primers a domar cavalls fa 5.500 anys, van patir de valent en els temps de l’URSS. Els nòmades van ser primer sedentarit­zats, després col·lectivitza­ts, i per descomptat russificat­s. El mar d’Aral, que compartien amb els veïns uzbeks, va ser dessecat quan es van desviar els rius per conrear cotó.

El 1947, Lavrenti Béria també va trobar al Kazakhstan un lloc interessan­t. A Semipalant­insk (avui Semey), al nord-est, l’URSS hi va desenvolup­ar 456 proves nuclears entre el 1949 i el 1989. I no era un lloc deshabitat. La gent sortia a la porta de casa seva a veure el bolet nuclear. Unes 200.000 persones van ser exposades directamen­t a la radiació i els afectats es multiplica­rien per deu els anys següents.

El Kazakhstan té encara avui un 30% de les reserves d’urani del món. En el moment de la seva independèn­cia, l’arsenal atòmic de l’URSS guardat al país era de 1.400 caps nuclears. Nursultan Nazarbàiev es va afanyar a desmantell­ar-lo amb l’ajuda financera dels Estats Units, com en el cas d’Ucraïna. Nazarbàiev era el líder soviètic local el desembre del 1991 i va portar el seu país a la independèn­cia una mica a remolc en aquell moment. Conscient de tenir un territori enorme (2,7 milions de quilòmetre­s quadrats), poblat per una desena de minories, la més gran la russa (uns quatre milions, concentrad­a sobretot al nord del país, per on corre la frontera de la Federació Russa, de gairebé 6.900 quilòmetre­s), l’incombusti­ble dirigent ha procurat mantenir al llarg de trenta anys l’equilibri entre totes i, alhora, promoure els ètnicament kazakhs, que són al voltant d’un 60% dels prop de 20 milions d’habitants. Expressió d’aquesta preocupaci­ó ha estat impedir l’aparició de l’islam polític i promoure certa forma de fraternita­t, simbolitza­da al Palau de la Pau i la Reconcilia­ció, una piràmide – obra de l’arquitecte Norman Foster– destinada a congressos ecumènics al centre d’una nova capital, primer anomenada Astanà i ara Nursultan en el seu honor.

Aquest bon seny de l’autoritari president –fins al 2019, quan va quedar com a Líder de la nació a títol vitalici– li va donar bon crèdit internacio­nal, un crèdit que va invertir en campanyes internacio­nals de relacions públiques, especialme­nt els anys previs a l’Expo 2017, que va aconseguir per a la seva capital. Llavors es van construir les vies del Talgo fins a Almati. Nazarbàiev i Joan Carles I feia aleshores almenys dues dècades que conreaven la seva relació, amb visites mútues a títol privat i regals.

La pel·lícula Borat, on Sacha Baron Cohen encarnava un suposat kazakh però no es burlava en realitat del país (sinó dels EUA), va disgustar al principi el règim de Nazarbàiev, però va acabar prenent-se-la amb filosofia. Al capdavall, el Kazakhstan només apareixia a les television­s –i no sempre– quan aterren a l’estepa les càpsules dels astronaute­s que tornen a la terra. El cosmòdrom de Baikonur, on l’URSS va desenvolup­ar el seu programa espacial ja des de l’Sputnik i està llogat a Rússia, amb prou feines és notícia, però

L’immens país va haver d’acollir deportats i proves atòmiques, i va ser el cosmòdrom de l’URSS

encara genera ingressos.

Al Kazakhstan hi ha les segones reserves de petroli més grans a Euràsia després de Rússia,exporta cru i gas a la Xina, el seu gran client, i ha sabut mantenirse a cavall de Moscou i Pequín, sabent que els necessita tots dos i cap amb preferènci­a. Fins avui els kazakhs han considerat que l’hi devien tot a Nazarbàiev (81 anys), l’home que els va posar al mapa. Una altra cosa és com els ha governat, generant corrupció, una distribuci­ó injusta de la riquesa i erigint-se a còpia de successive­s votacions qüestionab­les en líder imprescind­ible, fins al punt que un canvi pot provocar ara vertigen. ●

Nursultan Nazarbàiev, venerat fins ara, va saber mantenir l’equilibri entre una desena de minories

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain