La Vanguardia (Català-1ª edició)

Turquia i Armènia fan el primer pas per establir relacions

Les dues parts es reuniran a Moscou per temptejar l’obertura de les seves fronteres

- JORDI JOAN BAÑOS

Turquia i Armènia faran un primer pas cap a la normalitza­ció de les relacions divendres vinent, amb una trobada exploratòr­ia agendada a Moscou entre representa­nts especials dels dos països.

L’expectació és alta, atesa la història de desacords entre els armenis i els seus veïns musulmans, particular­ment traumàtica per als primers. Fa gairebé trenta anys que la frontera entre els dos països està tancada.

La diàspora armènia a França i els EUA exigeix d’entrada que Turquia reconegui com a genocidi les matances d’armenis perpetrade­s el 1915 per l’estat otomà i col·laboradors kurds. Un reconeixem­ent que hauria d’anar acompanyat d’indemnitza­cions.

Res d’això no serà acceptat per cap govern turc, i per això el debat se cenyirà a assumptes que poden millorar les condicions de vida.

Per començar, en províncies limítrofes turques com Kars, que des del tancament de la frontera, el 1993, ha perdut la meitat de la seva població, després del miratge de prosperita­t del 1991, quan Turquia es va afanyar a reconèixer la independèn­cia d’Armènia. Al cap de poc temps, Ankara va tancar de nou els dos passos fronterers, com a represàlia per l’ocupació armènia de Nagorno-Karabakh i dels territoris àzeris circumdant­s.

Tot i això, el 2009, amb Recep Tayyip Erdogan al poder, Turquia i Armènia van tornar a vorejar la normalitza­ció, i van firmar uns protocols que no van arribar a ser ratificats.

No obstant això, una vegada eliminat el principal escull, amb la victòria azerbaidja­nesa a Karabakh –amb ajuda turca– fa catorze mesos, el president turc considera que s’obre una oportunita­t perquè tot el Caucas -inclosos l’Iran, Geòrgia i Rússiamill­ori la seva connectivi­tat.

Puja a més al carro de reconcilia­cions que recorre la regió. El que fa un mes i mig va portar a Ankara el príncep hereu d’Abu Dhabi o que el mes que ve portarà el mateix Erdogan a Riad.

Tot i que el president dels EUA, Joe Biden, va reconèixer el “genocidi armeni” hores abans de telefonar Erdogan per primera vegada, Washington també veu de bon ull que s’afluixi la dependènci­a d’Armènia respecte de Rússia i l’Iran. Mentre que Turquia no amaga el seu

LA VANGUARDIA interès a accedir de forma directa al mar Caspi.

Actualment, algunes de les infraestru­ctures claus de la regió, com l’oleoducte Bakú-TbilissiCe­yhan (a la Turquia mediterràn­ia) esquiven deliberada­ment Armènia.

Emparedada entre dos enemics, el seu estancamen­t econòmic i declivi demogràfic semblen irreversib­les si no millora la seva connexió amb el món i els seus intercanvi­s amb el seu principal veí, 25 vegades major.

Erevan també té interès a accedir als ports del Caspi i en via de comunicaci­ó amb Rússia alternativ­es a la georgiana, subjecta a tensions.

Per la seva part, l’Iran, l’altre aliat d’Armènia –tot i que amb una frontera comuna reduïda per l’última guerra– desconfia de la influència d’Israel a l’Azerbaidja­n o al Kurdistan iraquià, al costat de les seves fronteres. En aquestes particular­s filigranes, Israel manté a Bakú el seu únic ambaixador palestí.

L’Azerbaidja­n, per la seva part, exigeix que es materialit­zi el corredor a través de territori armeni pactat en la treva, per connectar-se amb el seu enclavamen­t de Nakhitxeva­n i amb Turquia. De la mateixa manera que Armènia manté, sota protecció russa, un cordó umbilical amb Nagorno-Karabakh.

El Caucas torna a ser una cruïlla. Fa tres mesos, Erevan va rebre per primera vegada un ministre d’Exteriors indi. Les banderes del Pakistan que, al costat de les de Turquia, onegen durant les desfilades a Bakú, van aixecar alarmes a Nova Delhi, i van donar un nou impuls al trajecte Iran-Armènia-Geòrgia com a via d’accés de les mercaderie­s índies a Europa.

Com a part del desglaç, Turquia va informar el mes passat de l’inici de vols xàrter i que aerolínies turques i armènies s’ofereixen per connectar regularmen­t Erevan i Istanbul, on encara viuen algunes desenes de milers d’armenis.

Armènia ha mostrat pragmatism­e aixecant el veto a diversos productes turcs, en vigor des de feia un any. A la seva Constituci­ó, Erevan pot continuar reivindica­nt una “Armènia Occidental”. Però la muntanya Ararat no canviarà de costat. ●

exposat en un fèretre sense cobrir durant quatre dies en un edifici del centre de Moscou, davant el qual van desfilar 50.000 persones malgrat el fred exterior.

Els soviètics continuave­n arribant a Moscou des dels confins del nou imperi, i les autoritats van optar per prolongar l’exposició en un pavelló de la totèmica plaça Roja de Moscou. El cos va resistir, però al cap de dos mesos, i en vista de l’èxit de públic i la imminència de la primavera, els dirigents van decidir que els convenia preservar el cadàver i “rendibilit­zar” l’admiració popular per Lenin.

Dos dels grans químics de l’URSS, Vorobiov i Zbarski, van advocar per una fórmula experiment­al –mantinguda en secret fins avui, com la de la Coca-Cola–, que es va imposar a la tesi més conservado­ra de preservarl­o sota zero. Sorgeix llavors l’anomenat “laboratori Lenin”: un grapat d’especialis­tes als quals s’encomana la missió de preservar per a l’eternitat la joia de la corona revolucion­aria.

Fins a dos-cents científics van formar part de l’equip. I així fins avui, tret del desgavell de la dissolució de l’URSS el 1991, quan va ser el partit qui en va haver de costejar el mantenimen­t uns mesos. Rússia conserva la unitat en el mantenimen­t de la seva mòmia més gloriosa, que exigeix moltes i complexes tasques, com la il·luminació, la temperatur­a ambiental i la neteja del difunt cada 18 mesos.

Guanyat el prestigi, el laboratori Lenin va rebre l’encàrrec, enverinat, de momificar el 1953 el pare Ióssif Stalin. La desconfian­ça interna després dels anys de terror i purgues del finat expliquen que ningú no s’atrevís inicialmen­t a oposar-s’hi, i el georgià va ser a la vora de Lenin fins al 1961, quan el PCUS va renegar de l’estalinism­e i Stalin va ser relegat a una tomba convencion­al a l’ombra del Kremlin, on continua.

Els presidents Putin i Xi Jinping s’han reunit 37 vegades des

Els països comunistes van veure rendibilit­at en les mòmies, però només tres ‘viuen’: Lenin, Ho i Mao

 ?? ANADOLU AGENCY / GETTY ?? Una pastor, el març del 2020, a la regió turca de Van, enclavamen­t armeni fins al genocidi del 1915
ANADOLU AGENCY / GETTY Una pastor, el març del 2020, a la regió turca de Van, enclavamen­t armeni fins al genocidi del 1915

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain