La Vanguardia (Català-1ª edició)

“No començaré la llei d’Universita­ts des de zero”

-

perquè aquest esborrany el rebutgen els rectors, els estudiants, els sindicats...

La universita­t no canviarà per una llei, però sense llei no hi haurà canvis significat­ius. La combinació de formació al llarg de la vida, la ciència ciutadana, ciència oberta, treballar amb intel·ligència artificial... són elements nous. Les universita­ts són institucio­ns mil·lenàries que han passat per molts canvis d’època i que han estat capaces d’adaptar-s’hi.

I pel que fa a la governança, l’elecció de rector, la composició del claustre o l’elecció del Consell Social?

Aquests temes, tan discutits, els haurem de revisar, sí. Insisteixo a dir que acabo d’arribar.

Aquesta llei necessitar­à el suport dels aliats parlamenta­ris. Veu sòlida aquesta aliança?

Ha funcionat amb una solidesa notable fins ara. Hi ha tensió entre el Govern central i els seus aliats, però cal veure les alternativ­es que hi ha fora.

O sigui, mentre PP i Vox siguin a l’altre costat...

Això afavoreix els acords. I a més es pot anar forjant una manera més plural d’entendre el país. És una aliança de partits amb una presència territoria­l més específica i això facilita un funcioname­nt del sistema polític que reconegui la pluralitat del sistema.

En dos anys hi pot haver un tomb i que governi el PP, fins i tot amb Vox.

Espero que en aquests dos anys s’acabin reforçant aquests mecanismes. El que han aconseguit les conferènci­es de presidents ha estat molt important, però cal reforçar-ho, que les polítiques siguin més pactades de manera estructura­l, no només conjuntura­l. Ens hi juguem la maduresa d’aquest sistema compost. Les autonomies s’han consolidat i aquest Govern central ha de reforçar aquest quasifeder­alisme que està funcionant. La força del territori guanya pes i això no és passatger.

Podem arribar a un Estat federal sense necessitat de fer canvis a les institucio­ns?

Es podria parlar fins i tot d’un federalism­e fàctic, de fet, que no cal que tingui una traducció institucio­nal forta.

Cap a on va Catalunya després de deu anys de procés?

Crec que tot el que va passar el 2017 és molt difícil que es repeteixi, però el que va passar afecta el que passa ara. La mateixa existència de la taula de diàleg contrasta amb el que va fer el PP. És una possibilit­at de construir una nova realitat. Els indults afavoreixe­n la transició.

Queda pendent el cas de Puigdemont.

La ministra de Justícia, Pilar Llop, deia que el delicte de sedició no encaixa a Europa amb els de desordre o rebel·lió. L’adaptació de la nostra ordenació a la lògica europea pot ajudar a resoldre el que queda pendent, perquè hi ha molts processos pendents.

Com s’ha gestionat el conflicte intern a Catalunya? A la universita­t també s’han produït enfrontame­nts entre sectors favorables i contraris a la independèn­cia.

La llei de Convivènci­a ja estableix que les activitats acadèmique­s han de ser respectade­s sense alteració. La universita­t ha de defensar sempre ser un espai de llibertat d’expressió.

Han d’expressar els rectors les seves opinions polítiques?

Quan ets rector passa com quan ets alcalde, que ho ets de tots. No és que siguin apolítics, però han de ser capaços de representa­r el conjunt de la comunitat università­ria defensant les seves pròpies idees.

Per què els polítics, incloenthi els comuns, han negligit tant la Cultura?

En el meu cas no és així. Des del primer dia vaig expressar que per mi la cultura era un element central en la vida de la ciutat i que calia reforçar moltíssim la relació entre cultura i educació, cultura i coneixemen­t, cultura i ciència. És una idea clau que m’emporto al ministeri. Amb el ministre de Cultura m’agradaria construir programes conjunts amb institucio­ns culturals. O incorporar ciència ciutadana a les universita­ts. La Biennal de Pensament o la Biennal de Ciència a Barcelona van ser fórmules per anar més enllà dels límits tradiciona­ls.

En quin polític proper voldria inspirar-se?

Pregunta difícil. (Pensa).

Veig que triga a respondre.

Llei d’Universita­ts “La revisaré, però ja es va parlar amb els sectors i demano que no hi hagi aliances de bloqueig”

Universita­t i política “Quan ets rector passa com quan ets alcalde, has de ser-ho de tots”

El moment d’Obama va ser molt il·lusionant.

No és gaire proper...

Com més proper més tendència a veure-hi els grisos. Colau em sembla que, amb les seves virtuts i defectes, té gran intuïció política i voluntat de canvi. Enrico Berlinguer, a Itàlia, em va agradar molt per la seva capacitat per construir relacions amb altres forces polítiques. I recordo el meu mestre i director de tesi, Jordi Soler Tura. ●

La condició carnívora dels espanyols torna a estar al centre de l’actualitat. A l’Agenda 2030, amb els seus objectius de desenvolup­ament sostenible, li ha passat com a Jesucrist la nit que el van condemnar: els apòstols l’han negat, encara que ho hagin renunciat a continuar sent els seus apòstols després. I, fins i tot, pares de la seva església. Una nota de premsa maliciosa en una setmana de carestia informativ­a i la proximitat de les eleccions de Castella i Lleó, gegantina regió agropecuàr­ia que pateix tots els mals que denuncia l’Espanya Buidada, han estat suficients per a, aigües a baix, generar una brutal cascada de crítiques, malentesos i matisacion­s en què, al final, el seu protagonis­ta, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va optar per la fugida cap endavant a tot drap, reafirmant-se en el que va dir en lloc de plegar veles. I potser això li ha salvat el coll.

Però en la successió d’esdevenime­nts hi ha un fresc apassionan­t sobre les tasques de la política en aquests temps de polaritzac­ió política i guerres culturals. Anem a pams: el ministre, en una entrevista del 26 de desembre a The Guardian, va defensar l’agricultur­a expansiva tradiciona­l espanyola –els caps de bestiar a la pastura, com s’ha fet tota la vida– davant l’impuls de les macrograng­es d’explotació intensiva –una mena de camps d’internamen­t ramader, en poden llegir múltiples informacio­ns firmades per Antonio Cerrillo a La Vanguardia– que la gran indústria alimentàri­a prova d’implantar a l’Espanya interior. Garzón deia que aquestes macrograng­es, a més del seu impacte ecològic, produïen carn de pitjor qualitat, i apostava perquè Espanya protegís el seu model de ramaderia tradiciona­l, d’acord amb el contingut de les agendes 2030 i 2050, davant d’aquestes explotacio­ns d’alta producció i d’escàs benefici local.

L’entrevista, publicada en perfecte anglès, va passar sense pena ni glòria fins que aquesta setmana va començar a córrer per gabinets de premsa d’organitzac­ions agràries un extracte en què es deia que Garzón havia carregat contra la qualitat de la carn espanyola. Malgrat que fa anys que les grans organitzac­ions del camp lluiten contra les mateixes macrograng­es que Garzón qüestionav­a, va triomfar el marc del suposat atac del ministre i, rabent, es va unir

Alfonso Fernández Mañueco, president popular de Castella i Lleó, que s’enfronta el 13 de febrer a les urnes. El PP i Vox van viralitzar la tergiversa­ció, enfocant-la hàbilment en termes estrictes de guerra cultural –“Els progres volen acabar amb les nostres tradicions, incloses les alimentàri­es”, resumint molt–, una cosa que al ministre de Consum ja li havia passat abans, amb les guies sobre el consum responsabl­e de carn, l’alimentaci­ó sana dels nens o, fins i tot, les recomanaci­ons sobre joguines. Van secundar les crítiques, i de forma irada, els presidents socialiste­s d’Aragó –regió amb més macrograng­es–, Javier Lambán, i de Castella-la Manxa, Emiliano García Page. Alhora, Garzón va rebre un suport, tebi però ferm d’Adrián Barbón, el president socialista d’Astúries, territori que és el paradigma de l’ancestral tradició de la ramaderia extensiva. És a dir, Barbón es va limitar a defensar el propi terreny.

Més subtil va ser Guillermo Fernández Vara, president d’Extremadur­a, una altra comunitat basada en l’explotació extensiva (el model de devesa), que sense dir que Garzón havia dit el que no havia dit, es va limitar a convidarlo a visitar les explotacio­ns extremenye­s, les mateixes que el mi

Garzón va rebre, a més de crítiques de Lambán i García Page, el suport tebi de Barbón, indici del debat al PSOE

nistre havia defensat expressame­nt a The Guardian, com si no ho hagués fet.

L’especifici­tat sobre els models d’indústria primària en conflicte és menys interessan­t que els comportame­nts polítics generats per aquesta polèmica. Amb unes eleccions a Castella i Lleó convocades, ni tan sols el Consell de Ministres no va avalar Garzón, malgrat que el que va dir s’ajusta al que defensa el mateix president Pedro Sánchez al pla estratègic Espanya 2050. La portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, va subratllar que Garzón parlava a títol personal, però el ministre, davant dels micròfons de la Ser, ho va negar taxativame­nt: parlava com a ministre d’un Govern central compromès amb l’Agenda 2030 de Nacions Unides, i, per tant, compromès amb la defensa dels usos tradiciona­ls del sòl a les regions agropecuàr­ies del país.

Eloqüent del més delicat del marc és que davant de la reacció

 ?? LOLA BOU / SHOOTING ?? El ministre a l’Ateneu, entitat de la qual és soci
LOLA BOU / SHOOTING El ministre a l’Ateneu, entitat de la qual és soci

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain