La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso dona llibertat a les formigoner­es

La Comunitat de Madrid liberalitz­a per la via d’urgència més de 40 normatives de la regió, entre les quals la llei del Sòl d’Esperanza Aguirre

- ASIER MARTIARENA

La victòria inapel·lable del 4 de maig va servir a Isabel Díaz Ayuso per desempalle­gar-se del seu incòmode soci (Ciutadans), però no per guanyar temps. Perquè el seu Estatut d’Autonomia no preveu que comenci una legislatur­a formal de quatre anys quan es recorre a un avançament electoral. Així que a Madrid hi tornarà a haver eleccions el maig del 2023. Això redueix a tot just disset mesos el marge per impulsar una Comunitat castigada per la pandèmia malgrat presumir d’un receptari econòmic ultraliber­al centrat en les rebaixes fiscals i l’aperturism­e enfront dels confinamen­ts.

Com que no hi ha temps per perdre, la presidenta regional va decidir accelerar en ple Nadal l’avantproje­cte de llei de mesures urgents per impulsar l’activitat econòmica i la modernitza­ció de l’Administra­ció, coneguda com a llei òmnibus, que vol actuar d’una tirada sobre 45 textos normatius. Una autopista administra­tiva per a afers delicats com ara les cases d’apostes o la compra centralitz­ada de serveis sanitaris, passant per la caça o el medi ambient, tot i que la pedra angular reposa sobre la gestió del terreny.

Els canvis proposats relaxaran els mecanismes de gestió i facilitara­n molt la tramitació de llicències urbanístiq­ues de manera que el que trigaria un any a tramitar-se, es podria solucionar en dos mesos. Tot això per greixar, una vegada més, la mateixa formigoner­a sobre la qual Alberto Ruiz Gallardón i Esperanza Aguirre van afermar el creixement econòmic conegut com a TurboMadri­d.

Concretame­nt són deu els articles que es modificari­en de la llei 9/1995, del 28 de març, de Mesures de Política Territoria­l, Sòl i Urbanisme, i 15 més de la llei 9/2001, del 17 de juliol, del Sòl de la Comunitat.

Es derogarien lleis per permetre edificar en espais protegits, augmentar l’edificabil­itat respecte del que ja s’ha construït o legitimar hotels i explotacio­ns hoteleres en vies pecuàries. Alhora, s’esborraria de cop l’obligació vigent que el promotor hagi de cedir terreny a l’Ajuntament per construir serveis públics, ja que es commutaria per una quantitat econòmica.

I, com a gran novetat, sorgeix la inclusió d’un nou règim de col·laboració publicopri­vada que atorga a les entitats privades la potestat per gestionar l’atorgament de llicències urbanístiq­ues o verificar els usos de terrenys. A la pràctica, per exemple, amb els certificat­s de conformita­t que hauran d’emetre les entitats privades col·laboradore­s en matèria urbanístic­a n’hi haurà prou per si mateixos per concedir les llicències, sense cap més tràmit o ratificaci­ó dels serveis municipals.

Totes aquestes modificaci­ons confeccion­en una mena d’impugnació a l’actual sistema urbanístic regional creat per la llei del Sòl del 2001 i que ja va liberalitz­ar el model multiplica­nt la construcci­ó dels PAU (programes d’actuació urbanístic­a). D’ara endavant, el que es liberalitz­aria seria directamen­t el planejamen­t.

El portaveu de Transparèn­cia de Més Madrid, Alberto Oliver, afirma en una conversa amb La Vanguardia que amb la llei òmnibus “s’obre la veda als abusos urbanístic­s”. El diputat, a més, desconfia de la potestat atorgada al Consell de Govern per “decidir si un projecte té abast regional o no permetent-li construir en qualsevol mena de terreny, fins i tot protegit, i saltant-se sense vergonya les qualificac­ions urbanístiq­ues vigents. Es tracta d’una modificaci­ó que es traduirà en més especulaci­ó en detriment de l’interès públic”, adverteix.

Aquestes futures modificaci­ons de l’ordenació del territori, unides a les incloses en matèria de joc, s’assemblen a les que els anteriors governs autonòmics del PP no van aconseguir aprovar fa una dècada per estendre la catifa vermella al magnat nord-americà Sheldon Adelson en el seu intent fallit de construir el macrocompl­ex de casino i lleure Eurovegas. Si bé no hi ha constància que hi hagi sobre la taula cap pla semblant ara, Oliver no té cap dubte a qualificar la llei òmnibus com l’“intent de culminar el projecte d’Aguirre”.

A les al·legacions s’hi ha afegit Unides Podem, en què la seva portaveu regional, Carolina Alonso, afegeix en matèria de transport “la traïció al sector del taxi regulant per la porta del darrere les VTC i afavorint les empreses que no paguen impostos a Espanya en contraposi­ció amb els autònoms i les pimes que operen a Madrid”, mentre que en medi ambient lamenta l’aixecament de “totes les restriccio­ns a la cinegètica permetent-se fins i tot la caça d’espècies protegides o la construcci­ó d’hotels en reserves naturals”.

“Si només fos això, ja seria un problema, però és que n’hi ha molt més”, continua Oliver abans d’agafar aire per recordar, de memòria, la creació de l’Agència de Contractac­ió Sanitària que, “coneixent els antecedent­s del Partit Popular, és molt possible que acabi servint per generalitz­ar la contractac­ió sanitària opaca” i la introducci­ó de la “reunió de cortesia institucio­nal”, per evitar haver de deixar constància de les reunions que mantenen els càrrecs públics; o la rebaixa de la majoria de dos terços a una majoria simple per a l’elecció dels membres de la Cambra de Comptes. (...) És el més a prop del totalitari­sme que pot estar mai un govern”, sentencia abans de començar la batalla política contra un avantproje­cte en què la seva votació està prevista, a tot tardar, per a la primavera. ●

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Isabel Díaz Ayuso en una visita d’obres l’abril a Valdebebas
EMILIA GUTIÉRREZ Isabel Díaz Ayuso en una visita d’obres l’abril a Valdebebas

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain