La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un país de lleters

- Glòria Serra

Un dels errors més evidents de l’actual president Pedro Sánchez va ser la repetició electoral del 2019. Va anar a buscar llana pensant ofegar els ramats de Podem entre altres càlculs i en va sortir ben esquilat. Les alquímies dels dirigents polítics i els seus assessors normalment es fan a despatxos amb moltes eines, però sense la bola de vidre on veure el que passa realment a l’ànima dels votants. A Sánchez el va perdre l’excés de confiança i els errors de càlcul al servei d’una ambició que, cal dir-ho, ha estat premiada sovint amb l’èxit.

Pablo Casado ha entrat en un jardí similar, tot i que per motius diferents. El president del PP començava a trobar-se força acorralat. Per la creixent influència i poder de Vox que l’obliga a radicalitz­ar-se. Per la impertinèn­cia d’Isabel Díaz Ayuso, difícil de combatre sense la poderosa palanca del poder a la mà. Per unes enquestes adverses, les bones, les mediocres i les inventa

Casado es troba acorralat pel poder de Vox i la impertinèn­cia de Díaz Ayuso

des, en un país addicte als sondejos. I per la manca d’estabilita­t del seu lideratge dins el PP, un partit presidenci­alista on la disciplina ho és tot. D’aquí l’innecessar­i avançament electoral a Castella i Lleó, confiant que la campanya farà callar boques internes i li permetrà obrir les urnes per no tancar-les fins a les generals i municipals del 2023, passant prèviament per Andalusia.

Ara bé, de què van unes eleccions quan s’han convocat abans d’hora? Això s’ha intentat solucionar prement la botzina habitual: Catalunya. Era de vergonya aliena sentir el president castellà, Mañueco, demanar el vot perquè els nens catalans puguin parlar castellà a l’escola. Ara el ministre de Consum, Garzón, li ha regalat un tema realment central per a la comunitat: el futur de la ramaderia. La manipulaci­ó grollera de les seves paraules no amaga l’excitació dels populars: els comunistes volen fer fora els ramaders de Castella! Que Garzón demanés el mateix que ells, el tancament de les grans explotacio­ns contaminan­ts i deslleials, no hi fa res, els mitjans afins ja han tret l’artilleria pesant.

Aconseguir­à Pablo Casado el seu objectiu? Potser sí o, com a la lletera, se li pot acabar trencant la gerra de llet. O l’hi pot robar Santiago Abascal. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain