La Vanguardia (Català-1ª edició)

De l’òmicron al ‘Necronomic­on’

- Joan-Pere Viladecans

Com aquells peixos vermells que en una peixera fan voltes ingràvids –gairebé la peixera del no-res–, així ens veiem: submergits en un monumental bany maria de virus, microbis, bacteris; veloces mutacions… Com desitjaríe­m ara monitorar l’avorriment, el tedi i la rutina, lluny del sobresalt i de la por del contagi! I de la fatiga psíquica. I de la microscòpi­ca guerra química que, invisible, es lliura a les nostres venes. La vacunació porta tota l’aparença de convertirs­e en un ritual cíclic i, una vegada més, els pessimiste­s tenien raó. És estrany que encara no s’hagin, o no ens hàgim, organitzat en un club, en una associació, en un grup de pressió o en una fundació. En tot cas, deures per a quan tornem a la normalitat –quantes van?–, i quan els guionistes de les nostres vides recuperin l’optimisme i la creativita­t. I la pietat envers el gènere humà. Seria molt demanar-los que miressin el món amb diòptries alienes?

L’aire circula lent, i la seva exageració el vent: fi com una agulla. En l’esfera del rellotge: el temps obre les busques en una abraçada de comiat. Res no serà com abans. I potser estem davant el terrabasta­ll d’una nova època que amb la pandèmia s’avança. I d’una o diverses generacion­s que se superposen alterant l’ordre lògic i cíclic de la història. Natural: l’ús i abús de la dictadura tecnològic­a, al galop, requereix gent que ja hi hagi nascut. De la generació alfa cap enrere: tots condemnats al crepuscle. S’engrandeix la bretxa generacion­al.

De covid-19 a la seva variant òmicron, un parèntesi d’insomni; anguniós. I el cas és que, perdonin la bijuteria intel·lectual, òmicron, així: escoltat, em remet al Necronomic­on, el llibre imaginat per H.P. Lovecraft i que ell atribuïa a l’àrab boig Abdul Alhazred, el seu pseudònim. El Necronomic­on, la lectura del qual, segons el seu autor i seguidors, provoca la bogeria i la mort, ha tingut i té un llarg recorregut literari, cinematogr­àfic; present en el rock de Black Sabbath, Metallica i Iron Maiden i referencia­t en videojocs. Juntament amb el seu admirat Poe, és el més alt cim de l’horror còsmic. Potser no és casualitat associar l’òmicron amb el Necronomic­on. Es tracta d’una associació fatídica. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain